Antara bercinta dan jodoh

May 02, 2015

Assalamualaikum

Bercinta sebelum nikah bukan syarat jodoh sampai cepat atau tidak..Ada orang bercinta bertahun2 tapi hubungan tak kekal lama dan ada orang bercinta selepas nikah tapi bahagia till Jannah.

Sbg hamba Allah, kita perlu mengetahui hala tuju sebenar kehidupan. Lewat atau tiada jodoh bkn bererti tamat sudah kehidupan kita, kerana masih byk matlamat lain yg perlu kita penuhi & laksanakan sbg hambaNya..

Rasulullah s.a.w..telah berkata " ketika ditiupkan roh kpd manusia tatkala ia masih di dlm perut ibunya, sudah ditetapkan ajal, rezeki, jodoh dan nasibnya di akhirat kelak"..

Allah s.w.t..telah berfirman dlm surah al- baqarah ayt 45, dan jadikan sabar & solat sbg penolong kamu...sesugguhnya yg demikian itu amatlah berat kecuali bg mereka yg khusyuk iaitu org2 yg meyakini akan menemui Tuhan-Nya
Apabila kematian telah tiba Malaikat tak tanya siapa jodohmu tetapi malaikat soal siapa Tuhan mu....



Take Note : Tak salah kalau nak bercinta sebelum kahwin tapi biarlah berlandaskan jalan yang betul. bercinta bukan satu tiket untuk berlebih-lebihan. Jangan jadikan budaya bercinta merosakkan maruah, masa depan, nama keluarga dan juga segala kebaikan yang pernah kita lakukan. Ingatlah, setiap kebaikan yang dilakukan akan terkubur tatkala mengena tempias keburukan yang kita lakukan. Semoga kita semua dijauhi segala keburukan dan didekatkan segala kebaikan. Wassalam.

You Might Also Like

14 ulasan

  1. semoga kita dijauhkan drpd segala keburukan amin

    ReplyDelete
  2. betol tu . bercinta bertahun tahun pon putus jugak . rugi masa je . hari ni efg topik cinta . hehehehe

    ReplyDelete
  3. setuju... jangan syok sangat bercinta tak ingat dunia... segala benda dah ditetapkan... kalau betul sayang, pinang la dia... jangan kecewakan hati masing2..

    ReplyDelete
  4. semoga dijauhkan dgn godaan syaitan time bercinta..hihi

    ReplyDelete
  5. "la takrabul zina" jngn lah kamu mghampiri zina dan couple sblum kawin itu satu perbuatn yg boleh mghampiri zina.

    ReplyDelete
  6. "la takrabul zina" jngn lah kamu mghampiri zina dan couple sblum kawin itu satu perbuatn yg boleh mghampiri zina.

    ReplyDelete
  7. CN bercinta lps kwen.kitorg bff asalnya, terus jadi laki bini, hehe

    ReplyDelete
  8. bercinta sebelum kawin atau selepas, keduanya ada pros and cons, tapi yg penting kita selalu mencintai pasangan kita, setiap hari makin syg heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah semakin hari semakin sayang itu yang Se patut ya kak eny

      Delete
  9. bercinta selepas berkahwin adalah lebih manis daripada bercinta sebelum berkahwin :)

    ReplyDelete
  10. bercinta selepas kahwin lagi best... :)

    jom singgah ke blog saya http://85mutiarabeauty.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Amin semoga yang baik baik kita perolehi

    ReplyDelete

Like us on Facebook