Wednesday, March 25, 2015

Madah buat HUDUD

Assalamualaikum

Selamat pagi rabu. Semoga hari nie dan seterusnya kita diberi sejuta kebahagiaaan dan dipermudahkan segala urusan untuk melalui kehidupan yang fana ni. Cewahhhh Cik Candy punya ayat, ambekaw! *kuikuikuikuiiiii*

Rabu datang lagi, Cik Candy berhati gusar memikirkan kawad. Hahaa tapi kegusaran hari ni ditambah lagi dengan subjek bengkal. Oichhh rasanya dah lama Cik Candy tak usik segala bagai harta khazanah yang ada dalam bengkel. Tapi untuk hari ni, Cik Candy and the geng akan mula masuk bengkel. Maknanya, kami akan mula buat wiring, mula balajar detail tentang tranformer, motor control dan juga segala bagai PSU.

Oklah, Cik Candy pun tak nak berceloteh panjang, apakata kita dengan tinta 'Madah Buat Hudud' ciptaan Ustaz Mohd Hazri al-Binday

Tinta Tarbawi : Madah Buat HUDUD

Kalau kamu bukan pencuri,
Kenapa pula huduh yang kau musuhi?

Kalau kamu bukan pemabuk,
Kenapa pulu hudud yang kau amuk?

Kalau kamu bukan penzina,
Kenapa pula hudud buat kau tak lena?

Kalau kamu bukan pesalah qazaf,
Kenapa tak percaya hudud buat orang insaf?

Kalau kamu bukan pencetus hirabah,
Kenapa tak rela hudud kadi benteng ummah?

Kalau kamu bukan orang murtad,
Kenapa dipersendakan hukum yang muktamad?

Hukuk hudud hanya buat pesalah,
Kenapa pula semua rasa gundah?

Bila hukum Allah kamu persoalkan,
Benarkah keadilan yang kau perjuangkan?

Kalau kamu menolak syariat Allah,
Patutkah kamu hidup di bumi Allah?

Kalau benar kamu orang beriman,
Patutkah hukum Tuhan, kamu permainkan?

Lantang sungguh suaramu mengata kami tak tolak hukum al-Quran,
sedangkan hudud kau persoalkan.
Sedarkah kamu, hanya orang munafik berbuat demikian?

Semoga manfaat buat semua...

Ya Allah, bimbinglah kami ke jalan yang benar. Golongkan kami tergolong dari kalangan hamba-hamba-Mu yang bersyukur dan diredhai dunia dan akhirat. Berikan hidayah buat penentang hukum-Mu agar mereka tahu kebesaran agamu-Mu.. Aamin.

20 comments:

  1. hukhuk. ingat apa la subjek bengkal tu. hehe.. sy stuju dgn cik candy. xphm kenapa nk bangkang sangat dgn hudud.kalau sbb yg boleh diterima akal tu x pe juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal... padahal banyak kebaikan kowt yg kita dapat..

      Delete
  2. benda elok buat apa nak dibangkang kan? cn setuju dgn hudud

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandanglah dari sudut kebaikan dan positif, pasti kita akan dapat kebaikan ye..

      Delete
  3. kalo xde wat salah xprlu la nk tkot ngn hukum hudud kan..
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. berani kerana benar.. takot kerana salah :)

      Delete
  4. memang bagus madah tu.. patut lebih ramai baca biar terasa... hehehehee... :)

    ReplyDelete
  5. cik candy, tolong bg saya details utk pengeposan hadiah segmen www.sitisharini.com TQQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. done Pm detail.. Heheee maaf lambat.. tak perasan no tuah naik (:

      Delete
  6. satu perkongsian yang terbaik. Betul, ramai yang sepatutnya sedar akan perkara ni, jangan berterusan jadi jahil kalau kita boleh keluar dari belenggu kejahilan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Renung renungkan dan selamat beramal (:

      Delete
  7. Kadang2 mereka yang membangkang tu tidak diberi penerangan dan kurang pengetahuan tentang hukumnya... zaman yang terlalu maju menyebabkan minda mereka2 jugak terpengaruh. Kenalah cerdik pandai agama mencari jalan dan cara untuk menerangkan secara mendalam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fahami maksud dan konsep sebelum bertindak... Huhuu

      Delete
  8. selalunyaaa,, yg menentang tidak faham dengan hukum hudud.. slalu slh faham.. tp kengkadang ada yg faham.. yang merisaukan sngaja menentang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokok pangkalnya pada hati sendiri... pilihlah yang terbaik dalam hidup..

      Delete
  9. Replies
    1. sedikit sebanyak semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita

      Delete