Mimpi Seorang Gadis


Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat.

Lalu Rasulullah menegurnya,
" Wahai anakku, kenapa wajahmy menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang ini pula menceritakan hal yang berlaku padanya,
"Ya Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."
Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut.

"Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka. Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata."
Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.

"Kemudian ku lihat di tangan kirinya ada seketul keju dan di tangan kirinya ada sehelai tuala kecil. Beliau mengibas-ibaskan kedua-dua benda tersebut untuk mengalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?

Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia ama bakhil. hanya dua benda itu sahaja iaitu keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lain hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di Syurga dan sedang menjamu penghuni Syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi.

Ayahku amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal.

Lalu aku bertanya kepada ayahku,
"Wahai ayah, ibu sedang kehausan dengan menanggung azab di neraka. Tidakkah ayag ingin membantu sedangkan di dunia ku lihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama".

Lalu dijawab oleh ayahnya,
"Sesungguhnya beliau dan semua penghuni Syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika di dunia."

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengunakan tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka.

Sebelum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur. Seketika itu jugu aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau, Ya Rasulullah."

Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi.

Rasulullah kemudiannya meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tesebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat Islam.

Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh.

Rasulullah lantas berkata,
"Wahai anakku, pulanglah... banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu. Mudah-mudahan segala dosanya terampun. InsyaAllah."


Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda:
"Barang siapa yang mengingatkan ini kepada orang lain,
akan Ku buatkan tempat di Syurga baginya
pada hari penghakiman"

Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda

No comments:

Post a Comment