Latest Tweets

LightBlog

Breaking

Tuesday, March 31, 2015

Syukuri apa yang dimiliki


Seorg budak prempuan bersujud ketika lihat ais krim. Maka org tnya kpd dia: kenapa sujud? Dia pun jwb: mak saya bila dia gembira dia akan sujud.
Perelokkanlah didikan ke atas anak²mu.
........
Seorang lelaki membaiki penghawa dingin masjid kemudian dia tolak upah yg diberi dan berkata: mak saya berpesan supya tidak ambil upah kerja utk masjid.
Org2 kagum dgn mak dia dan saya kagum dgn kbaikannya.
........
Seorg org yg soleh ditanya mengapa pergi ke masjid sblum azan. Dia jawab: azan utk pringatan kpd org2 yg lalai/lagho/ralik. Dan saya berharap aku tak tergolong dlm klgn mereka!! ( kita mohon dgn Allah akn kesejahteraan,keselamatn dunia akhirat)
........
Aku tnya dia knapa kamu sentiasa tamak minum air di masjid padahal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Dia jwb: supaya org yg letak air di masjid diberi gnjaran.
........
Bilamana sampai kpd kamu gosip2 ttg sseorg drpd mereka maka biarlah gosip tu terhenti stakat kamu shj. Dan klau betul terjadi berita tu berhenti stakat kamu shj, brmakna kmu tlah dpt phala tutup aib org. Baragsiapa yg tutup aib mna2 muslim, Allah akn tutup juga aib dia.
........
3 doa yg wajar kmu ingt utk dibaca semasa sujud2 kamu:-
1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik.
2. Ya Allah, kurnialah kpd ku taubat nasuha sblum aku mati.
3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.
(Tnpa sbrang pengkhususan)
........

Take Note : Moga2 dengannya Allah melepaskan kesusahan drpd kesusahan2 di dunia dan akhirat. Buatlah baik walau sekecil kecilnya.

17 comments:

  1. Alhamdulillah, In shaa Allah kita juga seharusnya mensyukuri segala nikmat yang diberikanNya kepada kita semua ,nice sharing CC :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak ana..
      Syukuri nikmat yang diberikan untuk kita.. Hargai apa yang kita dapat..

      Delete
  2. nice sharing =) thanks sebab memperingati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuu.. most welcome dayah.. Yang baik sama2 lah kita kutip dan mana yang tak elok kita buang jauh2 ye dik..

      Delete
  3. TQ cc atas perkongsian. Kadang tak sedar jugak even perbuatan yang kecil masih kena bersyukur. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikap kita sebgai manusia kak sha.. Lalai tu sentiasa ada, tapi apapun tatkala kita tersedar cpt2 istifar dan bersyukur..

      Delete
  4. Replies
    1. Sekadar perkongsian bersama kak nani. Mana yang elok sama2 lah kita praktikkan ye.. Semoga bermanfaat untuk kita..

      Delete
  5. Replies
    1. Thanks syira.. sama-samalah kita ambil mana yang elok ye...

      Delete
  6. Replies
    1. thanks Kucen master (:
      Semoga bermanfaat untuk kita

      Delete
  7. 3 doa yg wajar kmu ingt utk dibaca semasa sujud2 kamu:-
    1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik.
    2. Ya Allah, kurnialah kpd ku taubat nasuha sblum aku mati.
    3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.

    ermmm... tQ CC utk ilmu ini... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga ada ilmu bermanfaat buat kita kak ain.. Mana yang elok ambil sebagai pegangan ye... dan yang elok sama2lah kita buang jauh2 kak (:

      Delete
  8. Satu perkongsian utk kita sama2 hayati.. buatlah baik walaupon ianya satu kebaikan yg kecil

    ReplyDelete
  9. Satu perkongsian utk kita sama2 hayati.. buatlah baik walaupon ianya satu kebaikan yg kecil

    ReplyDelete

Adbox