Exam dan rindu keluarga

June 09, 2015

Assalamualaikum..


Hari ni first day aku exam. Ada dua paper untuk 3 subjek, semua soalan objektif. Sebelum jawab exam tadi aku ikut pesanan mak. Aku baca doa. Punyalah excited nak jawab exam, sekali aku terbaca doa makan. Hehee.. Alhamdulillah, aku dapat jawab dengan semangat dan confident yang berkobar-kobar. Masa yang diperuntukkan untuk setiap paper adalah selama satu jam tiga puluh minit. Tapi dalam setengah jam pertama aku dah angkat kaki. Bukan sebab tak dapat jawab. Tapi dah siap menjawab. Cepat kan? Rasanya itulah hasil aku study malam tadi. Rasa macam sangat berbaloi bersengkang mata. Untuk paper seterusnya, minggu depan pulak. Maknanya esok, lusa, tulat, tubeng, aku mereputlah dekat dalam bilik. Ramai diantara student yang balik kg. Biasalah mereka tinggal di sekitar sini je. Aku tak balik kg ke? Tunggu lagi dua minggu aku balik. Balik sempena cuti semester selama satu minggu. 

Malam tadi, sebelum study aku sempat call mak macam biasa. Sama macam malam-malam yang lepas. Aku mengadu nak balik kg. Aku mengadu rindu dekat mak, ayah dan adik-adik. Aku mengadu rindu pada masakan mak. Mak cakap, setiap kali aku call, mesti tanya mak masak apa. Makk ouh mak, mestilah angah tanya. Dah terlebih rindu sangat ni. Tak dapat merasa masakan, dapat tahu nama masakan tu pun jadilah. Mak cakap masak ikan tiga rasa. Ikan sungai, ayah dan adik dapat waktu mancing kat sungai pagi semalam. Alahaiii ayah dan adik aku tu, pantang ada cuti mesti berkepit dengan joran. Huhuu itulah hobi utama hero-hero dihati aku. Ayah, abang dan adik-adik aku semuanya minat memancing. 

Aku cakap dekat mak, esok aku exam *hari nilah* . Mak cakap, buat elok-elok. Baca soalan betul-betul. Sebelum jawab exam, baca bismillah, baca doa penerang hati. Banyak yang mak pesan. Alhamdulillah, thanks mak untuk segala pesanan tu. iLOVEu mak. Aku cakap dekat mak, 'doakan orang berjaya jawab ye'. Mak cakap, 'mak sentiasa doakan yang terbaik untuk anak-anak mak. Walaupun anak-anak mak jauh di mata tapi mak tak pernah lupakan anak-anak mak'. Serius, rasa sendu pulak bila dengar mak cakap macam gitu. Sungguh besarnya pengorbanan dan kasih sayang mak untuk anak-anaknya. 

Ishhh.. bila menyentuh isi family mesti aku sensitif. Rasa macam nak menangis je. Sebak sebenarnya. Terbayang gelagat dan telatah family di ruangan mata. Sabarlah hati, berbaki dua minggu je lagi sebelum balik kg. Dari kejauhan, aku doakan semoga keluargaku sentiasa sihat, gembira, bahagia dan dilindungiNya selalu. Walaupun mereka jauh berbatu-batu dari aku namun mereka tetapi dihati. iLOVEuFamily.


Take Note : Sekarang musim exam so segala aktiviti fizikal seperti kawad dan sukan dihentikan untuk seketika. Aktiviti seperti usrah dan ceramah sempena menanti ketibaan Ramadhan pula sedang giat disertai. Semoga dengan ketibaan Ramadhan tidak lama lagi akan memberi keberkatan buat kita semua.

You Might Also Like

5 ulasan

  1. semoga dapat result yang gempak :)))

    ReplyDelete
  2. zaman study mmg asyik homesick kan... good luck exam cc...

    ReplyDelete
  3. Good luck ye sis....
    Emmm nak call my mum lah...rindu..huhuhu

    ReplyDelete
  4. Good luck sis cc,
    Doa mak tu mustajab.

    ReplyDelete
  5. All the best CC. Semoga dipermudahkan semua urusan =)

    ReplyDelete

Like us on Facebook