Friday, July 31, 2015

Tazkirah

July 31, 2015 1 Comments

"Sungguh, dakwah ini adalah mata rantai. Dan kita mahu menjadi sebahagian daripada mata rantai itu biar sedikit cuma peranan kita!"


"Allah tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan sekalian makhlukNya."


"Tidak ada sesuatu yang lebih berat dalam timbangan (pada hari akhirat) dari akhlak yang baik." (HR. Abu Dawud)


"Tidaklah seseorang memiliki panjang angan-angan, melainkan amalnya menjadi buruk." (Imam Hasan Al-Basri)


"Allah tidak akan mengabulkan do'a orang yang hatinya lalai dan lengah." (HR. Ahmad)


Jasad kita ibarat botol kosong lutsinar yang diisikan roh didalamnya. Cantiknya botol itu bukan pada luaranya tapi pada isi dalamannya.


Pengubahsuaian sedang dijalankan

July 31, 2015 2 Comments
Assalamualaikum..

Hari ni hari Jumaat. Jadi esok CIk Candy cuti. Olalaaa cuti hujung minggu aje pun. Tapi tak apa, janji cuti jugak kan.

Sempena cuti hujung minggu yang akan tiba esok, Cik Candy merajinkan diri untuk melakukan pengubahsuaian terhadap blog ni. Hurmmm sebenarnya sejak terubahnya blog nie secara tak sengaja mula-mula dulu, Cik Candy rasa sedikit hampa. Entah! macam dah tak ada mood nak buka blog ni macam selalu. Terkilan sebenarnya, penat-penat Cik Candy design ikut selera sendiri tup-tup dimusnahkan macam gitu aje. Oichhh sakitnya hati kita.

Sejak kes tu, rasanya dah berkali-kali Cik Candy edit blog ni. Sebenarnya nak mencari sesuatu yang tertarik dihati tapi macam gitu jugak. Hambar semacam aje.. Guna sekejap terus edit lagi. Guna dua kejap lepas tu edit lain dan macam gitulah seterusnya.

Jadi untuk hari ni Cik candy dah berfikir secara serius dan muktamadnya! Nak cuba guna template denim pulak. Huhuuuu nampak macam lawa, cantik, comel dan menarik aje mereka yang menggunakan template ni. Jadi, hati ni pun menggediklah nak cuba juga. Tak apa, jangan risau. Template asal ni dah back up awal-awal

 Coding?. Sebenarnya Cik Candy ni tak adalah pandai mana nak usik coding-coding ni. Tapi yalah, kalau tak cuba kita tak tahu. Kalau tak belajar, kita tak pandai. Sampai bila nak duduk di takuk lama kan. Cewahhh pandai pulak Cik Candy melobi diri. Werkkkkkk!

Oklah, malas nak meleter panjang lagi. Apa pun doakan, blog Cik Candy selamat ye dari sebarang anasir kemusnahan akibat coding. Huhuuu..


"Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah ceria." (Riwayat Muslim)


Saturday, July 11, 2015

Balik kampung | Salam Aidilfitri

July 11, 2015 5 Comments
Assalamualaikum..

Lama tak update blog nie. Entah! rasa macam tak terbahagi pulak masa. Itu yang blog ni terabai. Apapun untuk malam ni Cik Candy berkesempatan mengupdate lagi. Alhamdulillah. Sebenarnya selama ni pun bukanlah hilang kemana. Sekadar memberi terlebih tumpuan pada blobabyshamble, itu yang sampai Cik Candy Sour sedikit terabai. Huhuuuu... *abaikanlah*

Ramadhan kian hampir ke penghujungnya. Syawal kian dekat berkunjung tiba. Terasa bagai tak puas lagi melayan kedatangan Ramadhan, biarpun sudah hampir sebulan. Alhamdulillah, Ramadhan kali ini terasa sangat manis dan indah. Nikmat yang dirasakan seakan tak tergambar dengan kata-kata.

Biarpun Ramadhan kali ni disambut di perantauan, tapi Cik Candy bersyukur. Syukur kerana segalanya dipermudahkan. Segala urusan dan perkara yang dilakukan dimudahkan olehNya. Alhamdulillah.

Kalau diikutkan baru dua minggu lepas Cik Candy melaporkan diri untuk semester baru. Tapi macam tak terasa pun dua minggu tu sebenarnya. Hihiii malam esok dah kembali gerak balik kampung. Sebenarnya cuti raya bermula 15 Julai 2015, tapi disebabkan masalah ketiadaan tiket so Cik Candy terpaksa membeli tiket awal dan bercutilah awal. Yahooooooo 12 Julai 2015, jam 9:30 PM gerak balik kampung. Untuk kali ni, Cik Candy mengambil tiket dari Seremban ke Kuala Terengganu. Niat asalnya, nak naik dekat TBS tapi disebabkan ketiadaan tiket so terpaksalah jugak naik di Seremban. Tapi okay lah kowt. Dekat sikit dari hostel ni, Sepang. :)

Disebabkan malam esok Cik Candy dah gerak balik kg, jadi tak kan berkesempatan untuk blogging buat sementara waktu, so Cik Candy nak buat ucapanlah sikit ye. Hihiii dikesempatan ni, Cik Candy nak ucapkan..


"SALAM RAMADHAN dan SELAMAT HARI RAYA ZAHIR & BATIN. MINTAK AMPUN, MINTAK MAAF ANDAI ADA TERSALAH KATA TERLEBIH BICARA DALAM SEDAR ATAUPUN TIDAK. SEMOGA RAYA TAHUN NI MEMBERI SERIBU SATU KEBERKATAN DAN KENIKMATAN BUAT KITA SEMUA. SALAM KEMAAFAN TULUS IKHLAS DARI CIK CANDY SOUR"


Cara memasak kulit pisang

July 11, 2015 1 Comments
SIL IKUT STEP BY STEP. JANGAN LANGKAU STEP!

Kulit pisang daripada dibuang sayang dan membazir...boleh dibuat makanan ringan atau snek.

Caranya sebagai berikut:

SIAPKAN BAHAN-BAHANNYA, iaitu:

* Kulit pisang jenis apa saja (disarankan yang dah cukup masak dan berwarna kuning untuk menambah cita rasa),
* Air kapur,
* limau nipis,
* Tepung gandum 150 gram,
* Tepung sagu 50 gram,
* Telur puyuh 2 biji,
* Gula pasir
* Garam secukupnya.

CARA MEMBUATNYA:
* Kulit pisang direndam dulu dalam air kapur selama 24 jam,
* Setelah itu hiriskan.
* perah air limau nipis untuk menambah aroma wangi.

CAMPURKAN:
* Tepung gandum,
* Tepung sagu,
* Gula,
* Garam
* Telur puyuh.
* gaul sampai merata.
*Celupkan kulit pisang satu per satu ke dalam adonan,... goreng hingga matang.

Untuk sajian :
Jika dah cukup garing, sila dibuang saja kerana tak sedap kalau dimakan.
Monyet puuuun tak suka kulit pisang, takkan nak dimakan juga? Lagipun buat apa kulit pisang digoreng? Takde koje...hehehhe
Terima kasih kerana tekun   membacanya ....

Monday, July 6, 2015

Giveaway Duit Raya Dari BBL

July 06, 2015 4 Comments

< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Siapa cakap bila dah besar mesti tak dapat duit raya? Sempena bulan Syawal bakal datang BBL dengan rasa gembira nak bagi duit raya kepada blogger bertuah. Cepat beratur submit entri ya. Boleh belanja diri sendiri makan aiskrim pasu.

Hadiah duit raya

Duit raya RM20 
untuk 1 orang pemenang

Duit raya RM10 
untuk 3 orang pemenang


Duit raya RM5 
untuk 5 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway  Duit Raya Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 Julai 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 Julai 2015 nanti



BBL ~ Cepat submit link URL korang
o\( ̄ρ ̄)/o

Sekian terima kasih & selamat hari raya

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services

July 06, 2015 3 Comments

Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi Priting Services | Salam. Giveaway uzu kali ni dibawakan khas untuk Sufi Printing Servives . So sesiapa yang menang wang tunai RM1000 cash, bolehlah join GA uzu ni ye..

Hadiah :
Top Referral : RM100 x 1
Random : RM 50 x 18 Pemenang

Mula : 06 Julai 2015 | Tamat : 15 Julai 2015
Pengumuman Pemenang : 16 Julai 2015 (Khamis)

Sufi Printing Services merupakan kedai cetak baju murah yang menawarkan perkhidmatan print baju murah yang mana telahpun beroperasi sejak tahun 2010 lagi.
Sufi Printing Services merupakan pakar dalam menyediakan perkhidmatan mencetak baju untuk badan-badan kerajaan, pelajar kolej dan universiti, pelajar sekolah dan sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat cetak baju murah dengan harga yang MURAH, CEPAT dan BERKUALITI. Sufi Printing Services memberi maklumbalas yang yang cepat melalui email, SMS ataupun whatsapp.

Terdapat banyak kedai cetak baju murah di Malaysia tapi kena anda perlu cetak baju murah di Sufi Printing Services? Dengan pengalaman dalam bidang design and print cetak baju murah selama 5 tahun merupakan tempoh yang cukup lama dan sangat berpengalaman dalam bidang ini dan semestinya cetak baju murah di Sufi Printing Services adalah sangat berbaloi kerana perkhidmatan yang cepat tapi berkualiti serta harga yang murah membuatkan cetak baju murah di Sufi Printing Services memikat hati pelanggan dan tidak lupa juga Sufi Printing Services mengutamakan misi dan visi agar kepuasan pelanggan amatlah diutamakan.

Sufi Printing Services adalah syarikat Bumiputra yang telah menjalankan perniagaan mencetak baju sejak tahun 2010. Sufi Printing Services juga telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia bernombor pendaftaran SA0171741-M . Sufi Printing Services mempunyai lesen yang sah untuk menjalankan perniagaan di kedai kami beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.
[ Gambar Di Luar Kedai ]
 [ Gambar Di Dalam Kedai ]

Antara Perkhidmatan yang ditawarkan di Sufi Printing Services :

Uniform F1 

6 Sebab Kenapa Anda Perlu Tempah Dengan Sufi Printing Services :

1. Mempunyai Premis Perniagaan
Kebanyakkan orang akan meragui sama ada betul atau tidak bisnes yang kami lakukan. Sebabnya order kami tawarkan melalui online. Muka tak nampak ape pun tak nampak.. nak transfer duit pun takut kene tipu.. Perkara ni normal dalam dunia Online. Apa bisnes pun akan merasai perkara yang sama. Alhamdulillah setakat ini pelanggan kami berasa yakin dengan kami kerana kami mempunyai premis perniagaan yang sah yang terletak di Ampang Water Front. Gambar premis kami dari luar yang beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.

Kami mengalu-alukan kehadiran anda yang berada di sekitar lembah klang untuk melawat pejabat operasi kami untuk melihat sendiri kualiti cetakkan dan juga jenis-jenis baju yang anda mahukan. 

2. Cara Dan Masa Untuk Deal Tempahan Lebih Mudah 
Bagi yang tak sempat nak datang ke kedai kami atau berada di luar selangor, anda boleh deal melalui email, Facebook, Sms ataupun Whatsapp. 24jam on. Insyaallah kami akan balas semua pertanyaan anda dengan cepat. 

3. Penghantaran Yang Fleksible 
Maksud penghantaran yang fleksible ni adalah, anda boleh pilih sama ada nak COD kat kedai kami ataupun hantar melalui PosLaju. Kalau poslaju tu ada caj la kan.. caj tu poslaju yang tentukan. Kami juga boleh hantar ke tempat anda jika menepati syarat-syarat yang kami kenakan. 

4. Tiada Design? Kami Boleh Designkan :) 
Ramai juga pelanggan kami yang tidak mempunyai design. Dengan kami xde masalah. Kami boleh designkan ikut design yang anda mahukan. Cuma berikan kami idea dan kami akan designkan ikut idea anda. Caj minimum untuk design adalah RM50. 

5. Kami Print Sendiri. Bukan Sub Kilang 100% s
Semua baju yang ditempah kami cetak sendiri. Kami tak sub ke mana2 kilang. Jom kita tgk tempat operasi kami.
6. Harga Boleh Runding Sampai Jadi
Cerita pasal harga anda jangan takut. Insyaallah harga boleh nego sampai jadi. Tapi janganlah sampai mintak harga yang tak logik huhu.. Kalau mahal atau lari dengan bajet anda, sila beritahu kami untuk kami semak semula harga supaya kedua-dua belah pihak berpuas hati :) Ok cukup 6 sebab mengapa anda perlu tempah dengan kami. Insyaallah lain hari kami akan update lagi beberapa sebab untuk menguatkan lagi keyakinan anda terhadap kami.

Untuk pertanyaan dan tempahan baju, boleh hubungi kami disini -> HUBUNGI KAMI atau terus call pejabat kami ditalian 03-4280 0833 atau whatsapp 011 3550 5319. Waktu operasi adalah dari jam 10 pagi sampai 7 malam.

Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi PritingrServices dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Sufi Printing Services , Emas Putih , Lan Careno , Mek Zumbie , Mawar Biru , Ejulz , Nina Mirza , Nizam , Ida Baharum , Inani Hazwani , Yanie Yusuf , Syira Lokman , Faziera , Boni Kacak dan Nadiah Hanum :)

Wednesday, July 1, 2015

Ramadhan | Perbezaan tahun ini dan tahun lepas

July 01, 2015 1 Comments
Assalamualaikum..

14 Ramadhan 1436. Bismillah. May
Allah ease everything for us today.
May Allah protect us for any harm.
May Allah give us strength. Aamin


Alhamdulillah, masih diberi peluang dan ruang untuk update blog ni. Tak sangka dah 14 hari Ramadhan kita lalui bersama. Alhamdulillah aku bahagia dengan kedatangan Ramadhan ni, sangat bermakna untuk aku.

Perbezaan Ramadhan tahun ni dan tahun lepas. Bagi aku terlalu banyak bezanya. Terlalu banyak untuk aku kenangan apa yang berlalu pada Ramadhan tahun lepas. Ya, bila aku kenangkan balik pasti airmata menitis. Sesungguhnya apa yang aku rasai hanya Allah yang tahu. Terlalu besar dan beratnya ujian yang Dia timpakan buat aku dan keluarga pada Ramadhan tahun lepas. Biarpun perit bila dikenang namun itulah kehidupan.

Aku bersyukur padaMu, ya Allah. Ujian yang Engkau timpakan pada kami sekeluarga membuatkan kami semakin erat, kami semakin menghargai tali kekeluargaan dan menghargai pengorbanan keluarga. Alhamdulillah.



Take Note : Semoga kami sekeluarga sentiasa bahagia, sihat sejahtera, gembira dalam lindunganNya sentiasa, Aamin