Monday, December 7, 2015

Maksud tersirat aku terima nikahnya

Assalamualaikum



Tabahlah duhai hati

Assalamualaikum


"Ya Allah, tutupkanlah perasaan aku
terhadap dia yang tidak menghargai
dengan sedaya usahaku sekalipun.
Dan titipkan dan bukakanlah perasaan
aku terhadap dia yang tidak pernah
jemu menunggu walau sedaya
usaha kau menolaknya"

Konsep tanggungjawab dalam rumahtangga | Suami dan isteri

Assalamualaikum





LELAKI: Carilah wanita yang dirinya bersedia dibimbing oleh kamu kerana dia akan melahir, mendidik anak & menarik kamu ke syurga@neraka. Fahamilah! Kamu dicipta BERPERANAN sebagai ketua.

WANITA: Carilah lelaki yang kamu rasa hormat padanya kerana dia akan jadi ketua keluarga & pembimbing kamu. Fahamilah! Kamu dicipta BERPERANAN sebagai pembantu lelaki.

Apabila masing2 FAHAM & BERPERANAN sesuai dengan tujuan diciptakan, suami tunai TANGGUNGJAWAB & isteri TAAT pada suami soleh, "you will live happily everafter"

Kita mampu untuk berubah

Assalamualaikum


Jadilah wanita yang
tidak gemar selfie
dan hobi pamer kecantikan
agar nanti suami kita bersyukur
kerana mempunyai isteri
yang hanya menunjukkan
kecantikannya hanya untuknya

Sunday, November 29, 2015

Bersabarlah | Sabar itu indah


Bersabarlah!
Bila orang buat khianat pada kita,
tipu, bohong, buruk sangka, aibkan kita,
sakiti hati kita, menyombong dengan kita,
mengata kita, buat fitnag atau mengumpat..silakanlah!
Kerana Allah akan mengambil pahala mereka
dan diberikan kepada kita.
Best kan? Alhamdulillah!
Di Akhirat, Allah paparkan kembali perbuatan mereka
untuk diadili. Pada masa itu, silalah jawab! Kalau 
siapa takut balasan Azab Allah.. tentu tidak buat
perangai begitu di dunia ini!

Thursday, November 26, 2015

Sweet day thinking of you


It's a new day, New day
and it's evident you must've been
heaven-sent. Sometimes we shouldn't
be hesitant But I'm not at all Just feeling
more confident Just using my
common sense Just trust in it, im lovin'
it I can't refuse an offer so benevolent
Can't assume he is gonna use me
And after it, he'll never call again
Don't be afraid, Don't be afraid
This is your day, This is your day

feel like it's
deep within me
Don't care what you did
As long as you love me
I want to make you happy because
seeing you smiling make me happy


Wednesday, November 25, 2015

Bakal diubahsuai dan diberi nafas baru

Assalamualaikum

Blog Cik Candy Sour.. sebenarnya aku pun tak berapa pasti mana datangnya Cik Candy Sour tu.. mungkin disebabkan aku ni terlalu obses dengan gula-gula kowt.. mungkinlah.. habis sour tu mana pulak wujudnya.. mungkin sebab aku sukakan sesuatu yang masam.. contohnya limau.. orange.. sebab tu aku punya email ada perkataan orange..

Rasanya blog Cik Candy Sour ni dah beberapa bulan terabai.. bukannya aku bagaikan terus.. buka je sekali dua.. jarang-jarang sekali.. kadang-kadang saja.. tapi untuk update entri tu aku macam malas sikit.. sekadar skodeng follower je.. heheee mana yang sempat aku terjah dan tinggalkan jejak.. mana yang tak sempat tu.. aku sekadar jadi silent reader je lah.. tapi apapun aku harap sangat sebenarnya blog ni kembali meriah macam dulu kala.. alaaa macam waktu aku mula-mula buat blog nie..

Nak dijadikan cerita, sebenarnya blog Cik Candy Sour ni merupakan blog kedua aku... aikk habis tu mana blog pertama aku? sabar bagi aku cerita satu persatu..  mungkin ada diantara korang dah tahu aku ada dua blog.. Cik Candy Sour dan Blog Babyshambles.. hah sapa pernah dengar nama blog tu.. Babyshambles.. itulah blog yang mula-mula sekali yang buat aku terjebak dalam dunia blogging ni... heheee.. tapi tu waktu aku belajar di PSDC dulu.. habis je study.. aku dah malas nak berblog-blog bagai.. so aku abaikan.. memang bersayang labah-labahlah jawabnya..

Blog Cik Candy Sour ni plak wujud pada awal tahun ni.. tahun 2015.. entah aku pun tak pasti macam mana aku tiba-tiba nak berblogging semula.. waktu tu dah tak ingat pun aku dah ada blog.. so aku pun buatlah blog ni.. aku mula balik dari bawak.. cipta blog..edit blog.. tampal apa yang perlu.. buang apa yang patut.. last sekali wujudlah Cik Candy Sour ni... hurmmm dalam dua tiga bulan aku berblogging.. entah macam mana aku terjumpa blog lama aku.. blog Babyshambles.. hahaaa macam apa entah perasaan waktu tu.. kebetulan aku dah lupa email dan password.. aku cari punya cari.. ingat punya ingat.. siap tanya kawan waktu study PSDC dulu lagi kowt.. hahaa punyalah nak sangat log in blog Babyshambles tu.. alhamdulillah.. akhirnya berjaya..

Sejak hari tu aku dah mula kurang bagi perhatian pada blog Cik Candy Sour ni. Masa aku banyak dihabiskan untuk blog Babyshambles je.. hahaaa macam kacang lupakan kulit pulak kan.. ayokkk.. macam apa entah.. kebetulan waktu tu aku pun sibuk dengan kelas.. dengan aktiviti koko lagi.. segala bagai aktiviti aku masuk.. nak aktifkan diri ni konon-kononnya.. last-last sekali apapun tak ada.. bahkan aku terpaksa quit dari satu group blog yang aku sertai ketika tu.. hurmmm terkilan pun ada jugak sebenarnya tapi itulah.. untuk diri sendiri pun ketika tu aku tade masa.. macam manalah aku nak mengaktif dalam group tu kan.. apapun aku hargai dan insyaAllah akan ingat segala ilmu yang aku dapat sepanjang join group tu.. ishhhh tetiba plak rindu dekat akak-akak, abang-abang, pakcik-pakcik, makcik-makcik dan adik-adik group tu T_T

Untuk hari ni.. saat ni.. tetiba aku dapat ilham dan idea untuk memperapatkan lagi blog-blog kesayangan aku ni.. maksudnya, aku nak ada kaitankan blog Cik Candy Sour dan blog Babyshambles.. hurmmm.. mungkin lepas ni nama Cik Candy akan dihapuskan kowt.. tapi entahlah.. aku masih dalam proses memikirkannya.. rasa macam nak hapuskan tapi macam sayanglah pulak.. uwarghhhhh.. aku masih memikirkan kesan untuk jangka masa panjang akan tindakan dan ubahsuai yang bakal aku lakukan nanti..




Monday, November 16, 2015

Kadang-kadang tak selamanya



Kadang-kadang orang selalu sebut,
" Belum sampai seru , belum dapat hidayah "..
Bukanlah belum sampai seru dan bukanlah hidayah Allah belum sampai..
Bermacam-macam seru sudah dapat, tetapi ada perkara tidak perlu tunggu hidayah, ada perkara itu hukum,
Hendak ikut atau tidak..
Guna logik akal.
Macam undang-undang jalan raya,
hendak ikut atau tidak..
Kadang-kadang ada perkara yqng kita kena paksa diri dan lama-lama ia akan jadi tabiat dan lama-lama akan timbul ikhlas..

Sunday, November 15, 2015

Bertanya tertanya-tanya



Bertemu dengan kau selalu menimbulkan tanya dalam kepala otak aku ...
Kau begitu baik terhadapku, atau mungkin hanya perasaanku saja.
Nyatanya kau baik terhadap semua orang.
Kau sentiasa bersedia membantu aku, menyediakan tangan.
Hingga aku merasa hati kau mungkin untuk aku.
Atau mungkin ini hanya perasaan aku saja.
Nyatanya kau pun turut membantu yang lain selain aku

Ah, kau ...
Kebaikan kau yang berlebih itu boleh membuatkan orang lain menaruh harapan pada kau, menaruh perasaan pada kau.
Seperti perasaan aku ini mungkin pada kau ...

Ah, kau ...
Aku faham,malas nak memahami sebenarnya.
Kini kehadiran kau telah membuat tanda tanya dalam kepala otak aku.
Dan mungkin kau tidak sedari ...
Dan aku rasa, aku perlu menjauhi kau kali ini.
Aku akan menjauhkan diri untuk mencari jawab dari tanya dalam kepala otak aku
Dan aku yakin, aku akan mencari cara terbaik mencintai kau dari-Nya ...

berbohong demi menjaga



"Ma, hari ini aku berbohong lagi." Saya berkata begitu tiba di rumah.

"Lagi?" Mama terkejut. "Kamu berbohong tentang apa lagi?" Tanyanya kemudian.

"Tadi di pejabat ada tetamu dari Thailand yang mahu bersalaman, jadi saya rapatkan dua tangan di depan dada si bapa itu. Tetapi si bapa tu tetap berkeras menghulur tangan sampai saya mahu bersalaman. Jadi saya terpaksa berbohong. "Jelasku lagi.

"Jadi kamu bohong apa nak?" Mama kelihatan tersenyum padaku.

"Saya cakap, 'maaf pakcik saya masih ada wuduk jadi tak boleh menyambut salam'. Hurmmm tu je ma. "Jawabku.

Mama tersenyum padaku, mengusap perlahan kepala saya lalu berlalu menuju dapur untuk menyiapkan makan malam kami.

"Mama tak marah?" Tanyaku sebelum mama menjauh.

"Jika bohongmu untuk menjaga taatmu pada Allah mama tidak akan marah. Tapi lain kali kamu tidak perlu bohong, katakan saja kamu tidak menyentuh yang bukan muhrim. "Ucap mama kemudian.

"Baik ma, lain kali tidak lagi."

Lupa



Lupa. Ya, sesederhana itu.

Hal sesederhana itu pula yang membuatku merasa sedih. Aku tidak mudah sedih oleh hal-hal rumit, andaikata kau ingin tahu. Tapi, aku terluka oleh hal-hal sederhana. Semisal, dilupakan.

Terutama, dilupakan setelah diberi harapan.

Thursday, October 22, 2015

Berjuang untuk hidup




Aku tak lupa sesiapa, tak lupa kawan.
Aku tengah fight utk mendapat
tempat terbaik di masa depan aku sendiri.
Doakan aku.


Friday, October 16, 2015

Kafarah kepada dosa-dosa

Kadangkala Allah berikan ujian dan sedikit kesusahan sebagai kafarah kepada dosa-dosa kita untuk membersihkan diri.
Mungkin kita rasa sulit ketika menempuhinya namun bersyukurlah Allah masih memberikan perhatian-Nya dengan ujian-Nya.
Kalau dibiarkan terus kita leka dalam kemaksiatan dan dosa tanpa datang apa-apa peringatan, entah tidak tahu apa akan jadi pada kita.

Kehilangan itu mengajar aku


Kehilangan Itu yang mengajarkan kita erti menjadi seorang hamba dan kekuatan.

malah mengajar kita segalanya yang datang daripada Allah akan kembali kepada Allah juga.

mengajar kita untuk menjadi dewasa dan lebih matang dalam segala penerimaan.

Kehidupan ini kisarnya tentang menerima hakikat.

Pedih dan sakit itu biasa.
Telan saja.

Suatu masa nanti,
Kita akan berterima kasih pada Dia atas segala ketetapan yang menyakitkan hari ini

Saturday, September 19, 2015

Perjalanan mencari redha Allah




Memandangkan ramai 'confius' dan bertanya, betul ke si dia tak pernah tengok akak ?

" Mustahil sangat. "
" Yeke ni, boleh caye ke? "
" Takkan sampai camtu kot. "
" Ke memang dah pernah bertukar gambar? "

Dan macam-macam persepsi follower yang 'interbiu' aku di inbox. Heee.

Macam aku cakap sebelum ni.
Cinta itu hadir melalui 'rasa'.
Allah jua yang beri 'rasa' itu.

Bukan dari wajah.
Bukan dari harta.
Bukan dari pangkat.

Tapi dari 'rasa'.

Again,
Malaikat saksi tulisan ini.
Dan Allah jua bakal menghakimi tulisan ini.

Benar dan benar
Dia tak pernah pun kenal wajah aku. Apatah lagi nak bertukar gambar. Adik perempuan nya jua yang menjadi perantara sebagai 'orang tengah'. Aku siap pesan dengan adiknya, tolong jangan bagi gambar pada abang u. Jangan ceritakan apa-apa 'kebaikan' diri akak, ni amanah berat. Tak laksana amanah, jawab depan Allah ye.

Adiknya pun setuju.
Dan adik dia ada tanya,

" Kalau abang dah tengok akak tapi tak suka macam mana? "

Aku senyum.

Dan jawab

" Takpe je dik. Nabi sendiri suruh para lelaki untuk mai rumah perempuan yang nak dijadikan isteri untuk melihat wajah dan kedua tapak tangannya. Mesti ada sebab kenapa nabi suruh begitu. Terima atau tak terima, Allah Maha Pengatur yang Terbaik. Kan ? "

Then adik dia sambung,

" Lagi satu kak. Kak ok ke ? Yelah, mak ayah akak semua. Keluarga akak. "

Senyum.

" Kita usaha. Ok tak ok belakang fikir. Kita usaha. Usaha ikut apa nabi ajar. Sebaik usaha, kita serah pada Allah. "

Dan macam aku cakap sebelum ni. Sebelum aku berterus-terang pada mak ayah untuk sampaikan hajat lelaki. Malam tu juga bangun malam. Doa doa doa. Solat. Minta pada Allah agar diberi kekuatan dan keberanian untuk explain pada esok paginya.

Esok,

Cakap kat mak ayah.
Dan sebelum cakap tu dah beribu zikir dan selawat aku duk ulang-ulang. Tangan sejuk, kaki menggigil, jantung dub dub dub, dalam fikiran satu je.

" Satgi kena tampo kang habislah. "

Tapi entah, semakin selawat semakin jadi tenang.

Then cakap dengan lembut,

" Mak. . Ayah. . Hmm ada orang nak datang rumah. Sekian sekian sekian. "

Pastu mak ayah saling berpandangan.

Tapak tangan dah basah tahap gila. Pipi merah. Nak gi toilet tapi nak taknak. Tiba-tiba mak ayah senyum dan cakap,

" Datanglah. . . "

Masya Allah
Masya Allah

All praises goes back to Allah.
Benarlah, Allah boleh je lembutkan 'hati' sesiapa even kita buat jangkaan ini itu. Hanya dengan kun fayakun.

Buat wanita di luar sana.
Teruskan jaga Allah.
Jaga solat, jaga aurat, jaga ikhtilat. Jaga maruah mak ayah.

Buat lelaki di luar sana.
Teruskan jaga Allah. Jaga solat, jaga ikhtilat, jaga aurat.
Jaga mak. Jaga mak. Jaga mak.
Jaga kakak, jaga adik perempuan. Jaga sepupu perempuan. Jaga para 'perempuan'. Jaga 'pandangan'.

Kalau suka sama suka
Usahakan atur pertemuan dua pihak macam nabi ajar kita. Bukan pertemuan antara kau dan dia di tempat yang gelap.
Usahakan cari redha mak ayah, bukannya redha member-member yang entah apa-apa.

Kalau seorang suka
Seorang tak suka
Terus terang tanpa 'memberi harapan palsu'. Tanpa perlu 'berpura-pura' tanpa perlu menyembunyikan sikap di sebalik topeng. Terus-terang secara hikmah. Jangan zalimi perasaan orang. Buat dia jatuh cinta, buat dia jatuh sayang tapi sebenarnya kita hanya berniat 'rosakkan' semata-mata. Jangan bro. Allah itu tak pernah tidur. You will get what you give. Allah itu Maha 'ADIL'. Again, MAHA ADIL. Lagi-lagi doa orang dizalimi sangat hampir pada Allah.

Jika boleh cepatkan nikah.
Maka buatlah.

Namun jika perlukan 'sedikit masa' lagi. Maka silakan. Asalkan 'jaga apa patut jaga'.

Jujur,
Sangat sukar 'jaga hati'
Sebab tu kita kena alert.

Bila rasa teringat tu, cepat-cepat berwuduk baca quran.
Bila rasa rindu tu, cepat-cepat berwuduk baca quran.

Kalau boleh nangis.
Maka nangis.

Even 'tarikh nikah'
Itu lagi berapa bulan, minggu, hari. Ingat, tarikh mati itu boleh je hari ini. Hatta esok siapa tahu ?

Tips terakhir,
Sebelum tidur lakukan solat taubat 2 rakaat. Even dosa tu kita TER buat esok. Buat lagi solat taubat. Lagi lagi dan lagi. Sampai mati. Taubat bukan nanti. Taubatlah sampai mati.

We all have 'stories'
Terpulang.

Nak cerita diakhiri syurga
Nak cerita diakhiri neraka
Then just choose it.

Take note : Cerita diatas diceritakan oleh seorang kawan dah diubas serba sedikit untuk diabadikan dekat sini. Semoga ada pengajaran yang dapat kita kutip.

Sunday, September 13, 2015

Rindukan mereka


Rindu sebenarnya.
Rindu sangat sebab dah lama tak jumpa.
Hurmmm.. niat hati hari-hari nak jumpa.
Tapi jarak membataskan segalanya.
Mujur ada telefon mendekatkan kami.
Tapi rasa rindu tu tak pernah hilang.
Tetap rindu jugak
Bahkan semakin rindu bila dengar suara.
 Setiap malam mesti tatap gambar mereka.
Tidur ditemani gambar aje lah.
Rindu.. tak sabar nak jumpa.
Lagi seminggu nak start cuti midsem.
Alhamdulillah, berkesempatan untuk balik kampung.
InsyaAllah nanti balik kampung boleh tatap wajah-wajah kesayangan lama-lama.
Agak-agak dapat tak hilangkan rasa rindu yang sedang sarat sekarang ni?
Tak apalah, tak kisah pun rindu tu kalau dekat.
Huhuuu.. hari-hari jumpa, boleh dakap erat-erat.
Ya Allah, tetiba rasa macam nak menangis.
Ishhh... sensitifnya lah hati ni bila bercerita tentang mereka.
Sabrlah hati, tabahlah jiwa, kuatlah semangat.
Lagi seminggu je nak balik kampung.
Lagi seminggu je memendam rasa menahan rindu.
Mak, ayah, adik-adik... rindunya!
Huhuuu rindu nak jumpa depan-depan.
Rindu nak dengar leteran mak.
Rindu nak dengar suara ayah depan-depan.
Rindu nak gaduh dengan adik-adik.
Rindu nak lepak depan tv ramai-ramai.
R I N D U
iLOVEu Family.

Semoga mak, ayah dan adik-adik sentiasa sihat walafiat dan dilindungi Allah sentiasa.









Wednesday, August 5, 2015

Tazkirah pagi rabu



Bila kita update 'Astagfirullah', dgn automatik orang yang baca akan cakap 'Astagfirullah'. Senangnya nak ajak orang ingat Allah. MasyaAllah


Seorang ibu sanggup memelihara 10 orang anak, tetapi 10 orang anak belum tentu dapat memelihara seorang ibu. 

Sembahyang itu ketenangan. Ketenangan benihnya kepintaran, kepintaran itu jawapnya kecemerlangan.

Keringkan lidah dr mengumpat,basahkan lidah dgn Zikrullah,berjalan berdiri biar bertempat,berkat ganjaran diterima InsyaAllah

Orang-orang yang memakan harta anak-anak yatim secara zalim, sebenarnya mereka itu hanyalah menelan api ke dalam perut mereka

Jangan terlalu memikirkan pandangan orang terhadap anda, fikrikan apa pandangan anda terhadap diri anda sendiri.

Mengucapkan syukur walau apa pun yang kita terima, kerana kita hanyalah hambaNya yang dipinjamkan kehidupan di dunia ini.


Sunday, August 2, 2015

Blog Cik Candy Sweet Sour berwajah baru

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, Cik Candy masih diberi peluang dan ruang untuk menampakkan diri disini. Syukur, dengan limpahan kesihatan yang diberikanNya. Yehhh, Cik Candy masih segar dan sihat untuk meneruskan segala aktiviti seharian dalam hidup ni. *apa yang dimerepekkan ni weh?*

Sebenarnya entri ni diwujudkan bagi menyatakan rasa kepuashatian Cik Candy terhadap blog Cik Candy Sweet Sour ni. Setelah hampir dua hari membanting tulang akhirnya blog Cik Candy muncul dengan berwajah baru. Alhamdulillah, agak puas hati dengan perubahan muka baru ni.

Kenapa sebelum ni blog Cik Candy sering kali bertukar-tukar wajah?

Hihiii.. Kalau diikutkan Cik Candy ni bukanlah spesis yang TERrajin untuk mengedit blog. Tapi itulah.. kepuasan tu hak milik setiap insan. *macam tak ada kena mengena je*. Nak dijadikan cerita, sebenarnya Cik Candy rindukan blog yang berwajah mula-mula blog ni diwujudkan dulu. Hurmmm.. tapi itulah, puas dicari tapi tetap tak jumpa-jumpa jugak. Wajah blog terakhir haritu, sebelum Cik Candy bertukar ke wajah yang sekarang ni mungkin sedikit sama seperti wajah blog yang asal dulu tapi tetap tidak memuaskan hati Cik Candy. Bak kata pepatah 'yang kedua, ketika, keempat takkan sama dengan yang pertama'. Sedih T_T

Untuk wajah blog kali ni, Cik Candy cuba cuba menggunakan template denim. Sebenarnya Cik Candy pun tak berapa pasti apa perbezaan setiap template yang ada. Tapi itulah.. template denim ni macam tertarik dihati, itu yang cuba pakai. Hihiii nanti agak-agak kalau dah kebosanan tukar lagi ke Cik Candy oittt? Oichhh tidakkk! InsyaAllah, Cik Candy akan terus mantain menggunakan template ni kowt. Rasa macam best pulak.. Tapi itulah, ada sedikit sebanyak yang Cik Candy tak berapa pandai nak usik coding untuk template ni. Niat hati nak bercoding tapi bimbang nanti tersilap coding, terus hancur lebur blog ni. Kang tak pasal-pasal meleleh airmata, air hingus bagai menangisi nasib. Jadi, sebelum semua tu berlaku, better Cik Candy mencegahnya. Ye ke dok?

Dikesempatan ini, Cik Candy nak ucapkan berjutaan terima kasih kepada para blogger yang ada ciptakan tutorial untuk template denim. Ketahuilah si blogger, Cik Candy mungkin ada menggunakan tuto anda sebagai rujukan dalam proses mencantikkan lagi blog Cik Candy ni. Terima kasih kerana korang sudi berkongsi ilmu dengan blogger bilis macam CiIk Candy ni.

Nak dijadikan cerita, di awal waktu proses mengedit blog ni dilakukan, Cik Candy sedikit stress. Huhuuu, semua benda yang di edit tak menjadi. Sampai satu tahap Cik Candy rasa nak menyerah, mengalah aje lah! Tapi itulah, entah macam mana hati ni berdegil, nak usahakan juga. Alhamdulillah, Cik Candy berpuas hati dengan hasil yang diperolehi. Hihiii walaupun tak segah dan secantik blog orang lain kan. Tapi peduli apa aku! Yang penting, hasilnya 100% mengikut selera dan citarasa Cik Candy (=


"Ya Allah, bantulah hati ini memahami, menghayati dan merasai keindahan takdirMu
 Jadikanlah aku hamba yang sebenar-benarnya hamba."









Enteri terakhir sebelum ke bulan

Assalamualaikum

Sempat lagi nampaknya Cik Candy menaikkan satu dua enteri waktu macam ni. Cik Candy tak tidur ke apa? *ada ke yang bertanya?*

Sebanarnya Cik Candy baru siap settlekan kerja sekolah *ajet-ajet budak sekolah* . Jadi, sebelum melelapkan mata, terfikir pulak untuk menjenguk ke sini. Almaklumlah dah lama tak menjengukkan. Takut-takutah dah bersawang labah-labah dekat sini *tinggi sungguh imagen*.

Sebenarnya Cik Candy tak ada idea pun nak berenteri tapi itulah.. gatal tangan sangat nak berentri juga. Hurmmm setelah difikirkan sepanjang-panjag enteri ni dicipta, maka better Cik Candy sign out dan tidur. Bukan apa, bimbang nanti semakin panjang pulak yang Cik Candy karang. Hihiii...



Limpahkanlah kesabaran, lenyapkan kepedihan, sembuhkan luka parah dalam hatiku.
Damaikan rusuh hati..


Pencarian yang dicari


Pegang hatiku Allah, agar tetap kuat tidak mahu lagi
biarkan insan yang pegang erat tanganku ini tidak
insan lain yang bukan ajnabi melainkan dia sahaja
dia yang Engkau redha menjadi pasanganku hingga
Jannah
 
 
Take Note : Dua sebab kenapa Allah temukan kita dengan seseorang, sama ada dia jodoh untuk kita atau ujian buat kita.
 

 

Friday, July 31, 2015

Tazkirah


"Sungguh, dakwah ini adalah mata rantai. Dan kita mahu menjadi sebahagian daripada mata rantai itu biar sedikit cuma peranan kita!"


"Allah tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan sekalian makhlukNya."


"Tidak ada sesuatu yang lebih berat dalam timbangan (pada hari akhirat) dari akhlak yang baik." (HR. Abu Dawud)


"Tidaklah seseorang memiliki panjang angan-angan, melainkan amalnya menjadi buruk." (Imam Hasan Al-Basri)


"Allah tidak akan mengabulkan do'a orang yang hatinya lalai dan lengah." (HR. Ahmad)


Jasad kita ibarat botol kosong lutsinar yang diisikan roh didalamnya. Cantiknya botol itu bukan pada luaranya tapi pada isi dalamannya.


Pengubahsuaian sedang dijalankan

Assalamualaikum..

Hari ni hari Jumaat. Jadi esok CIk Candy cuti. Olalaaa cuti hujung minggu aje pun. Tapi tak apa, janji cuti jugak kan.

Sempena cuti hujung minggu yang akan tiba esok, Cik Candy merajinkan diri untuk melakukan pengubahsuaian terhadap blog ni. Hurmmm sebenarnya sejak terubahnya blog nie secara tak sengaja mula-mula dulu, Cik Candy rasa sedikit hampa. Entah! macam dah tak ada mood nak buka blog ni macam selalu. Terkilan sebenarnya, penat-penat Cik Candy design ikut selera sendiri tup-tup dimusnahkan macam gitu aje. Oichhh sakitnya hati kita.

Sejak kes tu, rasanya dah berkali-kali Cik Candy edit blog ni. Sebenarnya nak mencari sesuatu yang tertarik dihati tapi macam gitu jugak. Hambar semacam aje.. Guna sekejap terus edit lagi. Guna dua kejap lepas tu edit lain dan macam gitulah seterusnya.

Jadi untuk hari ni Cik candy dah berfikir secara serius dan muktamadnya! Nak cuba guna template denim pulak. Huhuuuu nampak macam lawa, cantik, comel dan menarik aje mereka yang menggunakan template ni. Jadi, hati ni pun menggediklah nak cuba juga. Tak apa, jangan risau. Template asal ni dah back up awal-awal

 Coding?. Sebenarnya Cik Candy ni tak adalah pandai mana nak usik coding-coding ni. Tapi yalah, kalau tak cuba kita tak tahu. Kalau tak belajar, kita tak pandai. Sampai bila nak duduk di takuk lama kan. Cewahhh pandai pulak Cik Candy melobi diri. Werkkkkkk!

Oklah, malas nak meleter panjang lagi. Apa pun doakan, blog Cik Candy selamat ye dari sebarang anasir kemusnahan akibat coding. Huhuuu..


"Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah ceria." (Riwayat Muslim)


Saturday, July 11, 2015

Balik kampung | Salam Aidilfitri

Assalamualaikum..

Lama tak update blog nie. Entah! rasa macam tak terbahagi pulak masa. Itu yang blog ni terabai. Apapun untuk malam ni Cik Candy berkesempatan mengupdate lagi. Alhamdulillah. Sebenarnya selama ni pun bukanlah hilang kemana. Sekadar memberi terlebih tumpuan pada blobabyshamble, itu yang sampai Cik Candy Sour sedikit terabai. Huhuuuu... *abaikanlah*

Ramadhan kian hampir ke penghujungnya. Syawal kian dekat berkunjung tiba. Terasa bagai tak puas lagi melayan kedatangan Ramadhan, biarpun sudah hampir sebulan. Alhamdulillah, Ramadhan kali ini terasa sangat manis dan indah. Nikmat yang dirasakan seakan tak tergambar dengan kata-kata.

Biarpun Ramadhan kali ni disambut di perantauan, tapi Cik Candy bersyukur. Syukur kerana segalanya dipermudahkan. Segala urusan dan perkara yang dilakukan dimudahkan olehNya. Alhamdulillah.

Kalau diikutkan baru dua minggu lepas Cik Candy melaporkan diri untuk semester baru. Tapi macam tak terasa pun dua minggu tu sebenarnya. Hihiii malam esok dah kembali gerak balik kampung. Sebenarnya cuti raya bermula 15 Julai 2015, tapi disebabkan masalah ketiadaan tiket so Cik Candy terpaksa membeli tiket awal dan bercutilah awal. Yahooooooo 12 Julai 2015, jam 9:30 PM gerak balik kampung. Untuk kali ni, Cik Candy mengambil tiket dari Seremban ke Kuala Terengganu. Niat asalnya, nak naik dekat TBS tapi disebabkan ketiadaan tiket so terpaksalah jugak naik di Seremban. Tapi okay lah kowt. Dekat sikit dari hostel ni, Sepang. :)

Disebabkan malam esok Cik Candy dah gerak balik kg, jadi tak kan berkesempatan untuk blogging buat sementara waktu, so Cik Candy nak buat ucapanlah sikit ye. Hihiii dikesempatan ni, Cik Candy nak ucapkan..


"SALAM RAMADHAN dan SELAMAT HARI RAYA ZAHIR & BATIN. MINTAK AMPUN, MINTAK MAAF ANDAI ADA TERSALAH KATA TERLEBIH BICARA DALAM SEDAR ATAUPUN TIDAK. SEMOGA RAYA TAHUN NI MEMBERI SERIBU SATU KEBERKATAN DAN KENIKMATAN BUAT KITA SEMUA. SALAM KEMAAFAN TULUS IKHLAS DARI CIK CANDY SOUR"


Cara memasak kulit pisang

SIL IKUT STEP BY STEP. JANGAN LANGKAU STEP!

Kulit pisang daripada dibuang sayang dan membazir...boleh dibuat makanan ringan atau snek.

Caranya sebagai berikut:

SIAPKAN BAHAN-BAHANNYA, iaitu:

* Kulit pisang jenis apa saja (disarankan yang dah cukup masak dan berwarna kuning untuk menambah cita rasa),
* Air kapur,
* limau nipis,
* Tepung gandum 150 gram,
* Tepung sagu 50 gram,
* Telur puyuh 2 biji,
* Gula pasir
* Garam secukupnya.

CARA MEMBUATNYA:
* Kulit pisang direndam dulu dalam air kapur selama 24 jam,
* Setelah itu hiriskan.
* perah air limau nipis untuk menambah aroma wangi.

CAMPURKAN:
* Tepung gandum,
* Tepung sagu,
* Gula,
* Garam
* Telur puyuh.
* gaul sampai merata.
*Celupkan kulit pisang satu per satu ke dalam adonan,... goreng hingga matang.

Untuk sajian :
Jika dah cukup garing, sila dibuang saja kerana tak sedap kalau dimakan.
Monyet puuuun tak suka kulit pisang, takkan nak dimakan juga? Lagipun buat apa kulit pisang digoreng? Takde koje...hehehhe
Terima kasih kerana tekun   membacanya ....

Wednesday, July 1, 2015

Ramadhan | Perbezaan tahun ini dan tahun lepas

Assalamualaikum..

14 Ramadhan 1436. Bismillah. May
Allah ease everything for us today.
May Allah protect us for any harm.
May Allah give us strength. Aamin


Alhamdulillah, masih diberi peluang dan ruang untuk update blog ni. Tak sangka dah 14 hari Ramadhan kita lalui bersama. Alhamdulillah aku bahagia dengan kedatangan Ramadhan ni, sangat bermakna untuk aku.

Perbezaan Ramadhan tahun ni dan tahun lepas. Bagi aku terlalu banyak bezanya. Terlalu banyak untuk aku kenangan apa yang berlalu pada Ramadhan tahun lepas. Ya, bila aku kenangkan balik pasti airmata menitis. Sesungguhnya apa yang aku rasai hanya Allah yang tahu. Terlalu besar dan beratnya ujian yang Dia timpakan buat aku dan keluarga pada Ramadhan tahun lepas. Biarpun perit bila dikenang namun itulah kehidupan.

Aku bersyukur padaMu, ya Allah. Ujian yang Engkau timpakan pada kami sekeluarga membuatkan kami semakin erat, kami semakin menghargai tali kekeluargaan dan menghargai pengorbanan keluarga. Alhamdulillah.



Take Note : Semoga kami sekeluarga sentiasa bahagia, sihat sejahtera, gembira dalam lindunganNya sentiasa, Aamin




Friday, June 19, 2015

Ramadhan | Bercuti seminggu


Sila hubungi saya di laman sosial yang tertera ye. Get in touch


Take Note : Alhamdulillah, hari dan tarikh yang ditunggu akhirnya tiba juga. Hari ni dan inilah tarikhnya. Ya hari ni. Ya tarikh ni. Semangat Cik Candy bangun sahur tadi. Huhuu.. lepas sahur terus tak tidur-tidur dah. Hati ni excited sangat. Mata pun dah tak rasa mengantuk. Hati pulak melonjak gembira. Tak sabar nak tunggu malam. Oichhh...

Dikesempatan yang ada ni, sempat lagi Cik Candy layan blog ye. Hihiii.. biasalah masih ada masa kowt. Tadi lepas sahur, Cik Candy dah start packing barang, kemas bilik bagai. Yes! bilik pun dah kemas. Barang pun dah siap dipacking. Alaaa bukan banyak sangat pun barang yang dibawa balik nanti. Just beg galas je kowt. Malas nak bawak banyak barang. Jenis Cik Candy, kalau boleh nak somthing yang simple, so senang nanti nak bergerak ke hulu ke hilir. Tak payah nak bersusah payah pikul beg berkilo-kilo.. Heheee..

Bermulanya hari ni, selama seminggu Cik Candy akan balik kampung. Menghabiskan masa-masa dengan keluarga. Alhamdulillah, kebetulan pulak diawal puasa tahun ni start cuti semester. Happy, seronok, gembira, excited dan blaa.. blaaa. blaaaa.. Hati ni tak terkata. Tak tahu nak kata apa sebenarnya.

Apapun doakan perjalanan pulang Cik Candy dipermudahkan ye. InsyaAllah, malam nie akan bermulannya perjalanan Cik Candy dari Seremban ke Kuala Terengganu. Kenapa Seremban bukan Sepang? Hahaa sebabnya Cik Candy naik bus dari Seremban. Area Sepang ni manalah ada Terminal Bus Express sayang oittt.. Saja je naik dekat Seremban. Sebelum nie CIk Candy naik dari TBS ke Kuala Terengganu. Alaaa, tak kisahlah mana-mana pun janji dapat balik kampung. Ye ke idokkk? Huhuuu

Masa : 9:30 PM
Tarikh : 19 Jun 2015
Place : Terminal One, Seremban
Destinasi : Seremban ke Kuala Terengganu

Wednesday, June 17, 2015

Ramadhan | Tetamu yang dinanti


Lagi sehari rumah kita akan didatangi tetamu, Suaminya bernama Ramadhan, Isterinya bernama Terawih, Anaknya bernama Sahur, Cucunya bernama Iftar. Mereka akan menumpang di rumah kita selama sebulan sahaja maka layanlah mereka dengan baik-baik supaya kita mendapat ganjaran daripadaNya. Selepas sebulan mereka akan pergi meninggalkan kita dan mereka pulang dengan pesawat Syawal Air. Semoga kedatangan bulan Ramadhan tahun ni lebih berkat dan meriah berbanding tahun-tahun yang sudah.

Kedatangan Ramadhan hanya setahun sekali. Mungkin kita sempat bertemu Ramadhan untuk tahun ni tapi untuk tahun hadapan belum tentu lagi. Maka perbanyakkanlah amalan di Ramadhan ini seolah-olah ini Ramadhan terakhir buat kita semua.


Take Note : Sedih, sayu, sendu,.. sebab hari pertama puasa disambut di hostel dengan kawan-kawan. Kalu ikutkan hati ni, sebenarnya memberontak giler-giler nak balik kampung. Nak menyambut kedatangan Ramadhan dengan family tapi apakan daya. Masih ada tanggungjawab yang harus disettlekan. Hari ni last paper untuk final exam. InsyaAllah esok settlekan segalanya bagi semester ni dan lusa dengan hati yang berbahagia, gerak balik kampung.

Tuesday, June 16, 2015

Sahabat | Bersama kita berbuat kebaikan

Buat Semua Sahabatku;
Ketika kita menanam padi, rumput ikut tumbuh.
Tapi saat kita menanam rumput,tidak pernah tumbuh padi.
Dalam melakukan kebaikan terkadang hal yang buruk turut menyertai.
Namun saat melakukan keburukan, tidak ada kebaikan bersamanya.
Jangan pernah bosan untuk berbuat baik meskipun tidak sempurna di mata manusia, asalkan dilakukan dengan ikhlas keranaNYA, sungguh itu akan terlihat lebih sempurna pada pandangan Allah...

Doa untuk kawan kawan ku.
1. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang sakit, sembuhkan lah dia.
2. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang bermasalah, beri lah jalan keluar untuk dia.
3. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang kesempitan wang, kau murahkan lah rezekinya.
4. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang bermasam muka diantara satu sama lain, damaikan lah mereka.
5. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang sesat duniawi, kurniakan Nur kepada dia.
6. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku lalai, kurniakan lah Hidayah Mu kepada dia.
7. Ya Allah jika di saat ini ada kawan ku yang bersedih hati, kembalikan lah kecerian diwajahnya.
8. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang berada dipersimpangan jalan yang  berliku, tunjukkan lah jalan yang diredhai oleh Mu.
Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin.


Take Note : Blog Cik candy sedikit terabai dan serabai buat sementara waktu. Maaf tak sempat nak blogwalking ke blog kawan-kawan skrg ni. Biasalah, sibuk sikit study disebabkan final exam. InsyaAllah minggu depan Cik Candy akan blogwalking seperti sediakala ye. 


Monday, June 15, 2015

Review | Bizkad Murah Beli 10 percuma 10

KAD BISNES MURAH | BELI 10 PERCUMA 10 | Wooowwwww ! PROMOSI TERLAJAK MURAH SEMPENA RAYA YANG BAKAL TIBA NI. Dengan hanya membeli 10 kotak bisnes kad anda akan menerima 10 kotak lagi!!  Siapa yang taknak lepaskan peluang keemasan ni ! Kenapa perlu ada Bisnes Kad? 
  • Salah satu medan promosikan produk jualan anda.
  • Satu alternatif untuk tingkatkan ‘branding’ barangan anda.
  • Menambah kenalan dan network lebih luas.
Kepentingan kepada Blogger, bisnes kad atau blogger kad ini sangat penting. Lagi-lagi blogger #retis dan #otai amat memerlukan Bisnes kad bagi meningkatkan lagi branding Blog disamping menambah kenalan blogger. Pasti susah jika rakan baru mahu mengingati nama blog anda, bukankah Bisnes kad banyak membantu?

Sekiranya anda mahukan dalam kuantiti yang sedikit. Berikut adalah pakej yang lain:
  1.  1 box/100pcs = RM26
  2.  3 box/300pcs = RM53
  3.  5 box/500pcs = RM75
  4. 10box/1000pcs = RM110 (Free 10box)
*harga tidak termasuk design dan postage
bizkad murah

  • Material : Art Card Matt Lamination
  • Jenis : 260gsm art paper
  • Kalis Air
  • Elegent dan profesional 
  • Tahan Lama berbanding kertas biasa 
  • Laminate yang tidak licin dan tidak bersinar
  • Warna lebih tepat dan cantik
Sticker murah

Sekiranya anda mahu selit tempahan sticker, pakej kad kahwin murah, banner, bunting, dan lain lain perkhidmatan printing.. Boleh hubungi:

Dalizgrafix
IG :  @dalizgrafixWhatsapp: +6012 3644 805
WechatID: dalizgrafix2
Facebook : Adam's Print Shoppe / dalizgrafixEmail: dalizgrafix@gmail.com

Sunday, June 14, 2015

Rindu | Ayah Bonda


Hormatilah ibu bapa
Janganlah menderhaka
Ingatlah jasa mereka
Janganlah kita lupa

Limpahan kasih sayang
Yang mereka curahkan
Janganlah dipersiakan
Itu amanah Tuhan

Oh ayahanda tercinta
Tingginya pengorbanan
Mencurahkan keringat
Penuh keikhlasan

Oh bondaku tersayang
Lembutnya belaianmu
Akan ku terus kenang
Hingga ke akhir hayatku

Ya Allah ya Tuhanku
Limpahkanlah rahmat-Mu
Peliharalah mereka
Kasihani mereka

Ya Allah ya Rabbi
Pada-Mu ku berserah
Bimbinglah kami ini 
Menuju keredhaan



Take Note : First time dengar lagu nie waktu Program Citra Ibadah, dua minggu lepas. Lagu ni dicipta khas oleh mereka yang terlibat bagi menguruskan dalam program tersebut. Katanya, lirik lagu ni dicipta bagi mengingati dan mengenang kembali bertapa besarnya pengorbanan ayah dan ibu dalam membesarkan seorang anak. Bagi si anak, mungkin tidak berapa ketahui pengorbanan yang dilakukan oleh si ayah dan si ibu. Kasihnya mereka terhadap anak-anak tidak pernah mengharapkan sebarang balasan dalam mendidik dan membesarkan anak-anak.

Ketika lagu ini berkumandangan dan huraian kata-kata diungkap oleh mereka yang menjayakan program tersebut, mudahnya airmata ni mengalir. Hati teringat dekat mak dan ayah di kampung. Kebetulan dah lama tak bertentang mata, bersua muka so lagilah sendu dirasakan. 

Untuk hari nie, saja je update lirik lagu ni kat sini. Sebab hati tengah memberontak nak balik kampung. Rasa macam tak sabar pulak nak tunggu hujung minggu ni. Hohohooo bermulanya cuti semester selama seminggu. Tak kesahlah seminggu pun janji dapat balik kampung. Dapat jumpa mak, ayah dan adik-adik. iLOVEu 

Friday, June 12, 2015

Ragam Kehidupan | Jangan Berlagak


Seorang mak cik telah pergi ke kaunter bank untuk mengeluarkan wang sebanyak RM 500.

Tetapi kemudiannya kerani di kaunter bank itu telah melontarkan kad dengan lagak yang kurang ajar kepada mak cik itu sambil berkata “Kalau nak keluarkan duit kurang daripada RM5000 sila keluarkan di ATM. Kami tiada masa untuk keluarkan wang yang sedikit.”

Kemudian, mak cik itu mengambil kad itu semula dan menyerahkannya kepada kerani tersebut dan berkata  “Kalau macam tu keluarkan sahaja semua yang ada di dalam akaun ini.”

Kerani bank itu sangat terkejut apabila mendapati di dalam akaun mak cik itu terdapat sejumlah RM 20 JUTA.
Dengan lemah lembut & penuh santun, kerani bank menyatakan mereka tidak dapat menyediakan wang sebanyak itu. Jika mahu pengeluaran sebanyak itu, perlulah membuat temujanji.

Mak cik itu kemudiannya bertanya tentang jumlah yang boleh dikeluarkan secara serta merta pada hari tersebut. Lalu kerani bank menjawab dengan amat sopan. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM 300, 000 sahaja.

Mak cik itu menjawab “kalau begitu saya mahu keluarkan RM300,000 SEKARANG!!”

Dengan susah payah kerani bank mengira dan menyerahkan kepada mak cik itu.
Setelah mengambil duit itu, mak cik menyerahkan semula duit sebanyak RM299, 500 kepada kerani tersebut dan berkata, “Saya hanya memerlukan RM500 sahaja. Sila simpan semula semua duit saya ke dalam akaun saya…….

Take Note : Pengajaran dari kisah cerita ini adalah? Renung balik apa yang telah dan pernah kita lakukan. Lepas ni sila berfikir sebelum melakukan sesuatu ye.

Thursday, June 11, 2015

Musim Exam | Deman rindu

Assalamualaikum..

Dalam pada sibuk mempersiapkan diri untuk menghadapi final exam, boleh pulak jatuh sakit. Demam. Oichhh rasa macam nak melekat memanjang atas katil. Rasa macam nak tidur memanjang, rehatkan diri. Tapi tak boleh! Masih ada misi dan visi yang harus disettlekan.

Study. Itu misi dan visinya. Semoga result yang diperolehi nanti dapat membanggakan mak dan ayah. Alhamdulillah, dalam pada demam, badan masih mampu bertahan. Masih larat untuk study dan settlekan apa yang patut. Yalah, dah duduk jauh dari family so tak bolehlah manja sangat. Perlulah kuathan hati, tabahkan diri untuk menguruskan diri sendiri.

Tapi apapun, tadi call mak. Huhuuu, jatuh juga airmata setitis dua titis. Saya hati dengar suara mak. Berguni-guni nasihat yang mak titip kan. Mak mesti risau dekat anak dia yang sorang ni. Huhuuu.. mak ouh mak, selalu sangat risau dekat anak-anak. Padahal anak-anak dah besar kowt. Dah mampu berdikari dan jaga diri sendiri. 

Tapi itulah, kasih ibu sepanjang hayat. Selagi tidak menutup mata, selagi itu akan sentiasa mengambil tahu akan anak-anak. Thank mak. Angah hargai sangat pengorbanan dan perhatian yang mak berikan pada angah. Demi mak, ayah dan adik-adik, angah akan kuat. Mak selalu cakap, 'Sakit tu penghapus dosa-dosa kecil. Jangan merungut ketika sakit. Kuatkan diri dan tabahkan hati sebab Allah menguji hamba-hambaNya dengan ujian yang pasti akan mampu untuk hamba-hambaNya melaluinya'. Huhuuu mak ouh mak, iLOVEu mak.


Take note : Tak sabar nak habis exam. Tak sabar nak cuti semester. Tak sabar nak balik kg. Paling tak sabar nak jumpa mak, ayah dan adik-adik. Lagi dua minggu nak start cuti. Apapun semoga segala urusan dan apa yang telah dirancangkan berjalan lancar dengan izin dari-Nya, Aamin.

Wednesday, June 10, 2015

Exchange feed Group #EFG yang awesome

Exchange Feed Group 



Exchange Feed Group Blogger Awesome
Exchange Feed Group Blogger Awesome

EFG dah ada 46 ahli. Fuhh ramai. Panjang lah list FEED. Ini contoh list feed.


05-Jun-2015

rara28 feed lela21
kh21 feed papa27
acik25 feed reen29
linda32 feed arz30
kc22 feed rara28
ewan30 feed kh21
eny32 feed acik25
sue37 feed linda32
ana43 feed kc22
along21 feed ewan30
pcl42 feed eny32
mia28 feed sue37
sa37 feed ana43
syira19 feed along21
cn29 feed pcl42
aami29 feed mia28
amy23 feed sa37
kg33 feed syira19
aina18 feed cn29
mas29 feed aami29
sha27 feed amy23
ummul31 feed kg33
irra29 feed aina18
nizam31 feed mas29
angah20 feed sha27
efa35 feed ummul31
lya35 feed irra29
yanie29 feed nizam31
dayah22 feed angah20
cikT35 feed efa35
ain33 feed lya35
fr28 feed yanie29
anis23 feed dayah22
khaty32 feed cikT35
bonde37 feed ain33
azi43 feed fr28
min23 feed anis23
yoorin29 feed khaty32
nani24 feed bonde37
mai25 feed azi43
lela21 feed min23
papa27 feed yoorin29
reen29 feed nani24
arz30 feed mai25


Hari-hari jadual Feed akan keluar jam 11 malam. Semua WAJIB feed sebelum jam 9 pagi esok harinya.


Jom baca apa kata mereka mengenai EFG!



1. Mommy Irra
Motif Utama EFG adalah nak meningkatkan UV(uniq visitor) blog. Selain daripada tukar feed sesama ahli, kami sharing ilmu lain yang mempengaruhi peningkatan UV. Antaranya:
-SEO blog
-SEO entry
-blog mobile friendly
-template responsive
Satu perkara yang EFG tak dapat bantu adalah MALAS.
Setiap usaha yang RAJIN pasti akan membuahkan hasil.

Cabaran bagi mommy adalah nak melayan kerenah 45 orang ahli EFG + 3 anak comel. Macam-macam ragam lah kalau dah ramai-ramai ni. Kita tak boleh ada ahli tidur. EFG tak ada makna kalau blogger itu tidak update entry! Maka, EFG mewajibkan setiap ahli untuk update entry sehari sekali. Sekiranya tak sempat boleh backdate. 

Tiada siapa dapat mengubah anda melainkan diri sendiri. EFG memberi semangat untuk semua ahli untuk update entry setiap hari. Apa sahaja masalah mengenai blog, utarakan sahaja pasti ada yang membantu. Sejauh mana EFG boleh pergi? Susah nak menjawab soalan ini. Sebabnya plan asal pon tidak lah nampak seperti hari ini. So, wait and see. Semalam mommy tanya pandangan semua tentang EFG. Jom kita baca apa komen mereka!

2. Anis
Bukan senang kita nak dapat ilmu blogging lagi-lagi secara percuma dalam efg.. setiap hari kalau tak jenguk group efg, rasa mcm ada yang hilang.. semangat berblogging semakin tinggi dan sentiasa amalkan apa yang dah diajar.. moment yang tidak akan dilupakan.. dalam efg bagaikan adik beradik yang saling membantu jika ada masalah dan menceriakan hari-hari ku.. saranghae keluarga efg.. semoga ukhwah yang terjalin ini akan kekal sampai bila-bila.. aminn..

3. aRz
Pada mula rasa EFG ini sesuatu yang mudah. Hanya sekadar menukar Feed. Tetapi semakin lama semakin mencabar memerlukan komitmen. Rasa seperti tak cukup masa. Tetapi bila ahli semakin berkembang bermacam aktiviti ada. EFG juga memperkenalkan teknik SEO, Template responsive, blog mobile friendly. Dan hari ini lebih mencabar bila setiap ahli EFG semakin rajin menaip entri. Kalau dulu sorang-sorang nak taip entri pun malas. Bila berkumpulan semangat itu semakin membara. Insya Allah EFG akan melangkah semakin maju ke hadapan.

4. nani
Daripada nani sifar pasal blog sampai lah dah masuk EFG baru lah tahu pasal ilmu blog ni. Sebelum masuk efg tak pernah tahu pun blog ni ada jugak ilmu nak kena belajar. Heheh. Ingatkan blog ni biasa2 je. Main tulis je apa yang kita nak rupanya macam2 boleh buat dgn blog.Hari hari ilmu bertambah pasal blog bila duduk dalam ni. Ada abang kakak adik yg baik2 nak menolong bila ada masalah dengan blog. Masing2 tak lokek dengan ilmu yang ada. Tq uolsss 

5. Bonde
Bagi Bonde sebelum terlibat secara langsung dengan EFG blog bonde hanya sebuah diari Maya...
Perkembangan Positif banyak yg bonde perolehi dari menyertai EFG.  Dalam EFG semua mmberi pendapat yang positif, sebarang masalah blog semua boleh dirujuk dan diselesaikan oleh sifu2 EFG.. Mula2 belajar Feed.. Menjadikan diri kita displin dalam jadual yg diberi. Yg sebelum ini tak tau langsung pasal feed. Jadual feed ada barulah happy feed. Belajar teknik SEO tak tau pon sebelum ni... Dlm EFG saling Bantu membantu tingkatkan SEO ahli hingga jd 100% 

Bagi blogger yang ingin meningkatkan nama blog. EFG sangat2 membantu. EFG sebagai ruang terbuka bg semua...blogger tak Kira femes atau tidak dan hanya masa anda yg diperlukan. EFG Ada logo yg cantik ada Baju yg tertulis nama blog dan domain blog. Rasa bangga tak? 

Segala nasihat Dan teguran jadikan pengajaran... EFG juga sebagai 1 family yg besar jangan pandang rendah pada diri... Tepuklah Dada... Tanyalah hati..EFG sentiasa dihati.

6. Pcl
Pcl memang suka kepada sesuatu yang boleh menaikkan martabat blog dan ukhuwah bloging dengan cara terbaik bukan sekadar singgah blog rakan, baca dan komen . Nak juga lebih dari tu dalam memberi dan menerima teguran untuk kebaikan.

Bila nampak group efg wujud, tak fikir panjang terus offer diri nak join sama.
Rakan blogger sama naik dengan pcl kebanyakkan sudah bersawang blognya, kenapa? sebab tak ada semangat, tak ada geng nak saling memberi sokongan.

Bila tengok EFG pada mulanya melalui kaedah exchange feed ini 
harapan pcl boleh berkawan rapat lagi dengan muka baru/ newbie yang pangkat adik/anak.
Penyampaian blog masing-masing berbeza..

#BukanSembangKosong, ilham untuk semangat memberi dan menerima dalam #EFG. Semuanya positif kecuali satu, dua cara antara kita tetap berbeza namun saling hormat dan kasih tetap ada. Alhamdulillah.

7. Kak Lya
Cuti sakit. Get well soon kak lya.

8. Ewan
-ukhuwah
Dengan sertai efg ni, ukhuwah lebih terjalin di antara semua orang. rasa seperti di dalam 1 keluarga yang hanya cuma di alam maya

-ilmu
selain ukhuwah yang terjalin, dapat juga menimba pelbagai ilmu yang sebelum ini memang zero dan dahulunya pakai hentam sahaja bila buat entri. Dengan adanya kelas tatacara penulisan SEO, template, kita dapat pelbagai ilmu yang berguna untuk memantapkan blog masing2

-motivasi
Apabila ukhuwah mula terjalin dan di adun bersama ilmu maka akan terhasil satu semangat yang berkobar2 di dalam penulisan di blog. Motivasi yang di kongsi bersama mula meledak dan akan pula lahir peluang.

-peluang
peluang yang ada di dalam efg tidak terkata. peluang membina networking, peluang membina ilmu dan juga pelbagai peluang yang akan hadir selepas ini.
Akhir kata, Stay tune bersama EFG

9. anajingga
Mula bertanya tentang EFG dari anizz anissa.. masa tu ada sepuluh orang sahaja,ahli ke sepuluh..nak join malu sangat kerana rasa blog hanya blog picisan,namun keramahan adik2 dalam EFG membuatkan semakin hari semakin sayang.Dari hanya feed kak ana share teknik seo dengan ahli yang ada ,pastu ewan dan pcl bertungkus lumus membaiki seo blog hingga 100%,kelas dari pagi sampai malam dua hari berturut-turut.Alhamdulillah hari ini perkongsian demi perkongsian kita ada disini.Ukhuwah makin erat.Adik2 makin ramai,kak ana bagai ibu dan kakak pada semua..sayang sangat EFG .Terima kasih Irra dan Anis untuk idea EFG.

10. Leyla
Positif. Sangat membantu saya yg sangat lemah dalam berblogging. Semangat nak bloging pon rasa makin meningkat. Dulu memang tak berupdate blog. Lagi lagi bloging syok sndri. banyak tulis personal berbanding benda2 umum. Tak ambik tahu pasal seo semua. Sekarang dah tahu apa tujuan blogging. Untuk perkongsian umum. Lepas join efg baru tahu pasal seo dan pentingnya seo. Banyak ilmu yang dikongsi sesama kita. bila dalam group ni banyak peluang yang kita boleh grab. Peluang update reviews produk dan iklan. Secara keseluruhannya efg memAng awesome laa. 

11. Dayah
Rasa berada di EFG? Rasa happy sebab family efg layan mcm adik-beradik sendiri pling best bila ada masalah diorg tak tinggal kita terkontang kanting keseorangan, Diorg akan bantu kita sedaya boleh.

EFG mempengaruhi hari2 dyh dgn aura positif sbb ahli dlm efg sentiasa positif dan paling penting ukhuwah yang dibina tu buat makin sayang dgn EFG. 

Mula-mula baca pasal EFG kat blog kak anajingga. Bila baca je,terus terpaut rasa nak join tapi masih takut2. Tu yg komen kat entri kak ana pasal EFG tu. Lepas beberapa hari terdetik nak tgk balik komen kc tu. Tgk2, banyak replies kat situ.semua ahli EFG yang reply.semua beri komen positif dan ajak suruh join. So,dari situ kc nampak teamwork EFGiers kat situ. Jadi,kc pun join. And bila kc join, I was like whoaaa bestnya! Rasa tak berseorangan dalam dunia blog&dapat semangat yang luar biasa(bukan isteri luar biasa) untuk terus berblogging.

Sejak kc join EFG, banyak berlaku perubahan. Ada penambahbaikan dari segi content blog kc, SEO,template,header,permalink,Google Analytics, dan sebagainya. Tahu ape itu heading,subheading,minor heading,schedule dan sebagainya. And I was like~ thankyou Allah for giving me chance to join EFG.      
                            
 BOD yang dari semasa ke semasa makin mantap&ahli yang dari semasa ke semasa makin ramai membuatkan EFG makin meriah dan slogan EFG~Bukan Sembang Kosong makin menampakkan taringnya.

So,overall ofcourseeee its positif for me. And i hope this positivity will continue on the future inshaaAllah amin. #EFGtilljannah .

Lastlyyyy, i love all the EFGiersss- terhibur&takkan lupa dengan ketegasan comel2 pengetua kak irra29, pipi pau kak niz23 yang tak boleh lawan pipi kc, sifat ke-abang-an abg arz30 #kononnya yang separa tinggi, bakal-kahwin-dengan-doktor kak nani24,  pencinta novel yang comel bonde37 riang, pencinta mamaD PCL42, vogue dan tak kurang jemahnya kak Lya35, cikgu ewan30 yang sangat sempoi, sifat ke-kakak-an kak ana43 yang buat kc rasa kak ana kakak betul kc, si lesung pipit yg kc suka sakat lela21,  kembar yang kc sayang dayah22, cikgu yang dalam ketegasan ada kelembutannya kak sha27, penulisannya yg kc amat kagumi cc24, adik misteri yang comel tapi tak blh lawan comel kc aina18, seorg yg tabah mengharungi dugaan duduk di luar negara kak ecah24, seorg blogger yg kc hormati CN29, english power yg buat kc #jeles kak aami29, baby face #ciss kak mimin23, peng-copy pasta&pembantu polis typo tak bertauliah syira19, typo yang mencuit hati limpa usus kc kak eny32, kak jemah yang tak kurang hebatnya ketika membebel #hahah kak ain33, musuh ketat kc dalam EFG yang suka buat #lawakhambar abg fr28,baik dan mempunyai hati yg baik my dear kak khaty32, bertambah meriah dgn adanya kak azi43, kakak yg boleh dibawa jemah cik T35, sekali mengusik orang tak kurang geram juga dibuatnya KG33, diam2 ubi kentang berisi kak efa35, si cantik kak mia28, jejaka hangat #hahaha angah20, penjual shaklee yang lucu dan bersahaja abg nizam31, muka flawless i is jeles kak rara28, lemah lembut kak sue37, kakak yg kc sayangi kak mas29, papa27 yg suka typo bahaya2 #hahaha, puisi yang puitis&dpt mencairkan hati perempuan acik25, geng typo kak eny yg jeles dgn gigi kc along21, designer blog yg hebat kak mai25, berkaca mata berwajah manis kak yanie29, mummy hotttzz& sempoi kak SA37, penulisan yg bersahaja dan besttt kak amy23, sangat melayan karenah kc kak ummul31,berdarah bugiss putih kak lynda33, cantik berseri kak yoorin29, pencinta dr raden kak reena29, pencinta gigi kc #hahaha KH21.

13. Sha
www.awansayatasana.blogspot.com
Sebelum sertai keluarga EFG, Sha memang dah ada blog, update juga setiap hari, tapi update entry yang suka-suka hati. Tak ada arah tujuan. Tapi, selepas sertai EFG, baru timbul perasaan untuk berblogging dengan lebih serius.
Masa mula-mula join EFG, syarat utama adalah Exchange Feed dengan setiap ahli setiap hari. Nampak macam leceh pada mulanya, tapi kebaikannya adalah memupuk disiplin dalam diri. Selain itu, banyak ilmu-ilmu blogging yang dikongsi ahli-ahli EFG yang lain, yang rasanya susah nak dapat dengan percuma. Peningkatan pv, uv, penerapan seo dalam entry, alhamdulillah, dah tak jadi syok sendiri lagi.

I'm not good in judging people, but i believe i've made the right choice in joining EFG =)

14. cc
15. aina
www.nikainaa.com
Serius Ainaa cakap, EFG mempengaruhi secara positif setiap masa setiap hari dan setiap waktu.

kalau dulu, aina sorang-sorang je dalam blogging tapi lepas join EFG, dah ada kenalan baru, kawan baru, keluarga baru. sayang keluarga besar EFG :') . kakak-kakak dan abang-abang yang peramah dan sporting. memang sukalah dapat kenal keluarga EFG. hari-hari kalau dapat chatting dengan keluarga EFG, asyik gelak, senyum sorang-sorang dan buat hari-hari berlalu dengan cerianya.

dari segi blog pulak, sejak join EFG aina dapat belajar banyak benda yang aina tak tahu. kalau dulu, tulis blog syiok sendiri je. sekarang insha Allah perlahan-lahan secara profesional walaupun gaya dulu tu masih ada. 

uv atau pv blog, tak dinafikan ada peningkatan yang ketara. kalau dulu aina ikut pv kat blog 500+ je satu hari, sekarang dah 1000+ satu hari. itu pv dan uv kat blog lah. yang ikut GA, dulu tak ada. sejak join EFG je baru kenal dan tahu.

pokoknya, EFG memang terbaik. ini bukan auta tapi fakta. orang kata tak kenal maka tak cinta, dah kenal EFG berganda-ganda cintanya.


16. aisya
17. CN
Kerana dengan EFG CN dapat membina network antara blogger. Selain itu, banyak teknikal di dalam penulisan blog yang CN belajar dalam EFG seperti teknik SEO, mobile friendly dan CN dapat menukar template responsive sendiri dengan bantuan rakan-rakan EFG! Memang best ! Kejasama dalam EFG sangat awesome, sebarang masalah tentang blogging akan dibincang bersama. Sayang sangat-sangat EFGiers

18.Aami 
Selepas berada dlm EFG sy akan tdo xlena kalau tidak feed di mlm hari. Bgn pagi terus berkejar on laptop.. tp bagus sbb dmasa yg sama sy slalunya trs update blog... Dan yg plg penting EFG byk membantu sy dlm dunia blogging ini. Sy sememangnya br dan byk yg perlu saya belajar dlm blogging ni.. 

Detik pertemuan dgn EFG adalah seperti jodoh ketentuan Ilahi dimana slps sehari membaca tip d blog HH tentang benefit pertukaran feed sy trs bertemu group yg menawarkan khidmat bertukar2 feed..

EFG juga seperti keluarga yg sentiasa support each other n semuanya tidak kedekut ilmu. Alhamdulillah... sy syg EFG..

19. Mimin.
Memberi semangat untuk berblogging. Dan rasa pasif bila tenet slow sgt. Sbb x dpt borak kat telegram + up entri. Sebelum ni belajar berblog melalui tutorial je. Bila join EFG. Daripd 30% jadi ke 60% dlm dunia berblogging. Rasa mcm adik beradik je dlm efg. Saling membantu each other. To kak irra n BOD. Thanks terima masuk kami semua. Semua masalah adalah pengajaran utk diperbaiki semula. Go go chayokk EFG

Pertama kali jumpa banner EFG dekat blog kekniz terus hati syira terpaut nak sertai grup ni & emelkan no hp dekat kekniz..bila dapat masuk, ahli2 efg semuanya sangat ramah & sangat suka menyembang..tapi bukan sebarangan sembang.

Sebenarnya, syira memang orang yang tak tahu langsung pasal blog.*nampak sgt la syira buat blog untuk syok sendiri ..tapi, bila dah join EFG, terus jadi serius nak berblogging sambil merapatkan ukhuwah sesama insan.

Daripada belajar tentang feed sampai la belajar tentang markah penuh SEO,template cun, nak dapat trafik yg tinggi & banyak lagi memang memberikan satu kesan yang sesangatsangat positif dalam blog.

Terima kasih kepada BOD & ahli2 yang tak pernah jemu memberi tunjuk ajar,bagi tips dan sebagainya yang menjadikan kita seperti satu keluarga yang sangat happening. I is loikeeee.

Akhir sekali, syira juga dapat tahu tentang isu semasa dari EFG & dapat tahu bahasa typo yg dpt menceriakan hati yg merah,jantung yang berdegup lembut dan mulut yang sentiasa nak tersenyum.

Last but not least, thanks a lot to all of you 

21. kak Eny
www.enyabdullah.com
Efg bg semangat luar biasa kat kak eny dari segi motivation untuk terus  menulis entry di blog. Sebelum ni berblogging tanpa arah tuju.. rasa maybe ada la kot pembaca. Malu nk tonjolkan diri dikalangan  blogger lain.. nk tinggalkan komen pun segan sebab malu blog x seberapa.. bila join efg.. nampak arah tu nak ke mana..  nampak tujuan blog ni sebab apa.. efg ibarat GPS . now i can see the highway.. and where im heading to...

22. kak ain
www.dramaticuniq.com
EFG mengubah segala-galanya.. 
-Dari pada malas update kepada rajin update walaupun satu entry sehari. Dari malas nak blogwalking kepada hari2 blogwalking sebab seronok baca cerita dan entry hot-hots dari adik-beradik EFG. Dari SEO 43% kepada 100%. Dari tak tahu apa kegunaan Heading, Subheading, Permalink dan Search Description kepada tahu dan mula amalkan. Kalau up entry tak guna benda2 tu rasa rugi dan rasa bodoh sangat.. 

-Dari pada asyik menghadap handphone sebab main games dan layan fb sekarang menghadap handphone sebab layan Kopitiam dan group whatsapp Official EFG yang havoc-kelakar-kuat menyakat-typo heaven-selfie-parody-dan macam2 lagi... namun yang penting banyak ilmu. BUKAN SEMBANG KOSONG je okeyyyy.. kelas SEO pun kut by whatsapp je.. kerlasssss kau..!! FREE plak tu.. siapa nak bagiiiii oiiii... 

-Paling penting.....EFG telah merubah segala-galanya sampai saya akhirnya nekad nak TUTUP blog...!! ya, blog peribadi kesayangan saya akan saya tutup demi memberi sepenuh kasih sayang dan cinta saya kepada Aditya Roy Kapoor... ehh..ehhh.. *meroyan*..kasih sayang dan cinta saya kepada one and only blog saya kini iaitu www.dramaticuniq.com  (ehemmm...sempat promote link blog...kau adaaaa...??) hahahahaa.. 

link

23. fr
www.notapurba.blogspot.com
Pada masa saya diterima menyertai EFG, saya lihat tiada misi atau objektif jelas diberitahu. Yang saya tahu, tukar feed sesama ahli bertepatan dengan nama Exchange Feed Group itu sendiri. Mula dari situ saya lihat banyak penambahbaikan dilakukan oleh pihak BOD.

Memandangkan ia sesuatu yang baru, saya dapat lihat dan rasa ada sedikit tekanan di kalangan ahli untuk catch-up, itu memang tidak dapat dielakkan kerana ahli-ahli tidak dimaklumkan tentang intipati penuh EFG, pihak yang bertanggungjawab menaikkan EFG juga tiada pilihan selain  melakukan rombakan demi kebaikan EFG.

Saya berfikiran positif dan memandang EFG bertujuan baik. Jadi saya terus menyokong dari segi idea dan kerjasama. Pengorbanan diperlukan untuk proses kematangan. Dari situlaj, saya mula dapat lihat kesan positif yang secara natural berlaku dalam EFG. Walaupun berbeza latarbelakang dan tujuan ber-blog, masih utuh ukhwah dan jalinan persahabatan, di samping sikap professional ahli! 

Di sini, saya belajar tentang keterbukaan, perkongsian ilmu dan info tanpa rasa beban, persaingan sihat yang memberi kesan baik, perlahan-lahan saya belajar teknik seo, saya ditunjukkan jalan untuk mengemas template walaupun saya degil orangnya, tips untuk meningkatkan trafik, serta dapat nasihat tentang adab blogging dari senior blogger. Bila semua ini berlaku dalam keadaan kekeluargaan, itu yang mahal.

Saya bukan bagus dalam arena ini, tapi saya harap saya boleh jadi bagus supaya yang cuba membaguskan saya dapat bangga dengan saya,serta moga saya dapat juga sama-sama membaguskan yang lain. Saya rasa itulah sebenarnya dasar atau misi atau objektif EFG..pada yang saya nampaklah kan. Exchange Feed Group , bukan sekadar sembang kosong.

24. kak Khaty
Alhamdulillah..Khaty sebagai newbie amat terharu dan berterima kasih kerana diberi peluang berada dalam EFG kerana disini,terdapat pelbagai ilmu serta maklumat mengenai dunia blogging..khaty 100% telah mendapat impak dari EFG..semangat utk berblogging sentiasa ada dan saling bertukar pendapat diantara ahli EFG turut membantu untuk menghasilkan entry yang sangat baik..semua ahli yg cukup baik,peramah,tolak ansur,tidak lokek ilmu dan paling penting sangat cepat respon keadaan ahli dan sangat memahami..biar apa orang kata,EFG tetap terbaik!

25. Kak Azi
EFG?
a) membantu - membantu satu sama lain dalam dunia blogging
b) berkongsi - dlm 46 org ni masing-masing ada skil dan kelebihan yang boleh dikongsi. Perkongsian bukan sahaja dalam dunia blongging tetapi berkongsi juga pengalaman hidup seharian
c) ukhuwah dan networking - makin lama bersama, ikatan ukhuwah dan networking antara ahli semakin baik. 
d) bersabar - berada dalam efg kadang-kadang menuntut kesabaran yang tinggi terutama bila beribu-ribu wasap dan tg yang masuk setiap hari. 
Apapun tak rugi join efg.

26. Cik Ti
Efg terbaik sebab baru tahu erti menjadi seorang blogger. Ingatkan up entry ja blh jd blogger yg berjaya.. rupanya banyak ilmu dan rahsia yg tersembunyi.. ilmu dan rahsia ni byk belajar dlm efg. So, efg mmg +ve & awesome. In sha allah efg boleh berjaya.
28. Efa
Bila dah bersama dengan EFG semangat untuk berblog tu semakin tinggi. Sebelum ini, blog hanya diterjah dua ,tiga kali dalam seminggu. Tetapi sekarang setelah berada dalam EFG ,blog wajib diterjah setiap hari. Ditambah pula dengan adanya EFGiers yang saling bantu membantu membolehkan dunia blog ini diterajui dengan semangat dan keyakinan yang tinggi. Selain itu EFG dapat membantu mengenali dunia blog dengan lebih dekat lagi. Daripada zero pengetahuan tentang blog, sekarang dah tahu apa itu SEO, UV, PV dan banyak lagi.Thank you very much kepada EFGiers terutama kepada BOD dan cikgu-cikgu EFG yang sabar melayan kerenah anak-anak murid.Sayang semua EFGiers....

29. Mia
Setakat ni perkembangan ke arah positif. Sebelum ni tak pernah pun terfikir untuk serta kumpulan blogger ni. Dan tak pernah terfikir pun masa nak join EFG dulu situasinya sebegini. Memang perlukan komitmen. Dan komitmen itulah akan membuahkan kejayaan. Banyak belajar tentang cara nak tingkatkan prestasi blog. Belajar tentang dunia blogger yang sebelum ni tak pernah terfikir pun untuk menjadi blogger. Belajar untuk tidak menjadi blogger yang hanya menulis tentang diari sendiri dan untuk dibaca sendiri. Terima kasih pada Irra yg menubuhkan EFG dan ahli lain yang turut merancakkan kumpulan ini sehingga ke tahap yg boleh dibanggakan seperti sekarang. Terima kasih semua.

30. Angah
Sebelum ini, angah tak pernah berada dalam satu kumpulan blogger. Alhamdulillah, bila angah dapat sertai EFG , angah dapat rasakan EFG merupakan satu platform terbaik untuk blogger majukan diri. Kalau sebelum ini, angah hanya berblogging seorang diri, tanpa sebarang kumpulan blogger, tetapi sekarang,angah dapat lihat komuniti blogger yang saling membantu. Banyak yang angah dapat bila mana angah sertai EFG. In shaa Allah , angah doakan semoga EFG dapat berkembang dan maju di masa akan datang.

sangat la positif... saya letakkan diri saya blogger amatur,memang amatur sesangat... 

dari 4 followers, 10 followers,hari-hari tengok cek followers ade bertambah ke tak, kesahnya hari-hari lah down sebab takde followers pun

dah la template asal hak simple tu jer (yang disediakan blogger.com tu)

join efg automatik mula-mula bertambah 40 followers sampai laa sekarang meningkat 10 kali ganda dari mula-mula dulu

Syoknya kelas seo FOR FREE...!! mana mau caghiiii?
sampailah seo 100%. giler tak syok? Pernah tengok gambar-gambar rakan seperjuangan bisnes pergi kursus seo, dan tayang sijil kursus...berbayar??

sangat mempengaruhi hari-hariku... hari-hari terfikir nak mantapkan blog... hari-hari terfikir nak gangu-ganggu mesej pakar-pakar efg.. hari-hari terfikir kena update entry... list laju sangat korang update , baru je kite publish entry, sejam dah turun bawah kite punya blog.. tu cabaran kat diri sendiri untuk selalu update

Sebelum join EFG, saya puas baca tentang SEO.tapi tak pernah faham.UV blog hanya 200-300, tapi lepas kenal EFG, dalam masa SEHARI, SEO blog dah 100% entry selalu hits! PV pulak mencecah 1500 sehari, dan yang paling rare, pernah mencecah 7000 pv sehari.hebatkan!! Ahli ahli EFG sangat berganding bahu, jika ada masalah, mengadu je, seminit dah settle! Mmg best!!! Keep it up EFG! sayang selamanya, #bukansembangkosong

33. Sue
EFG AWESOME! sebab efgiers awesome, bangga sangat bila diri ini antara yang tersenarai dalam EFG.
Terus datang semangat nak majukan blog setelah dapat tunjukajar blogger2  pakar di kalangan efgiers itu sendiri. 
Terima kasih tak terhingga, setiap hari mesti!tak boleh tak..kena juga curi2 masa scroll WA efg, tengah banyak  problem tapi boleh lagi senyum sengih 
di WA efg itu perkara biasa.hee
Sentiasa pikir positif, in shaa Allah yang positif2 aje datang kat kita.

34. Mas
EFG sangat2 membantu kite dlm dunia blogging..semua tak kedekut ilmu, tak berkira, sabar dan sentiasa berusaha untuk memajukan blog ahli..Rasa enjoy sangat duduk dalam EFG, tergelak2 bace kerenah memasing, ada je topik nk jadikan bahan borak.. sangat mempengaruhi dlm kehidupan seharian sbb rase lebih yakin skrg ni...EFG memberikan impak positif dlm hidup kite.. 

Dalam EFG ni la PapaG dapat belajar selok belok dunia blog. Sebelum join EFG, memang sentiasa tertanya2 tentang SEO, page rank, page statistik, etc. Dan dalam EFG ni la semua itu terjawab. PapaG puas bila dpt jawapan. Lebih2 lagi bab penulisan yang menerapakan skill SEO. 

Selain itu, percambahan idea2 entri dalam EFG jugak mampu menjadi 'trigger' idea buat PapaG untuk menghasilkan entri-entri yang trbaik di Papaglamz.com. Thank to Kak Eny yang memula bagi penerangan pasal EFG kat PapaG. 

Syabas buat Mommy dan semua gang BOD yang tak pernah hilang semangat memikirkan buah-buah pemikiran baru untuk memastikan EFG terus melangkah maju kehadapan. Dan tahniah buat semua sebab menceriakan hari-hari PapaG dengan celoteh2 dan typo2 yang comel yang pastinya ia sangat menghiburkan. Dalam berhibur kita berilmu. L

36. Aku Penghibur
Terkejut dan terdapat banyak persoalan bermain di minda ramai blogger bila acik join EFG. Apakah kekuatan EFG sampai acik join ? 

Pertama adalah ukhuwah yang terjalin, mereka seperti keluarga yang besar yang selalu memberi semangat satu sama lain.
Jika di ikutkan hati memang acik sebenar-benar nak berhenti berblog tetapi tika itu ahli EFG memberi sokongan , dokongan serta ilmu yang acik pun tak tahu. Di situ letaknya nilai positif dalam diri bahawa ada yang prihatin apa yang berlaku di kalangan blogger. Di EFG tidak ada siapa hebat dan tiada siapa yang picisan.Semua sama sahaja yang buatkan kita boleh menerima dan memberi kritikan tanpa syarat. 

Selain itu , dapat menjana idea untuk memperkemaskini entri-entri terbaru.
Paling penting kekuatan backlink yang ramai tak tahu.. Hanya di EFG kita boleh dapatkan. Paling penting kita kena hasilkan entri yang terbaik..

37. Along
Alhamdulillah..rasa syukur ke hadrat ilahi. Tidak lagi rasa keseorangan di dunia bernama blog. Banyak bantuan serta sokongan, saling bantu-membantu,saling tolong-menolong. Terima kasih kerana sudi terima Along di EFG..tidak lama dahulu, rasa macam jejak kasih keluarga yang telah lama hilang. EFG sangat membantu... I'm proud of u guys n girls....

38. Mai
Sejak msuk efg ni, setiap hari mesti akan up entri dalam sehari. Ramai kawan supportive. Tak rasa lagi keseorangan dlm dunia blog . Yg penting dpt belajar pelbagai ilmu bukan saja blog tapi segala yang berkaitan dgn kehidupan dan dikongsi bersama. Alhamdulillah pv n uv blog makin meningkat lebih dr jangkaan atas tunjuk ajar sifu2 n kwn2 efg..efg the best!

39. Yanie
alhamdulillah EFG memberi impak yang positif dalam dunia blog Yanie. EFG sangat membantu Yanie dalam setting blog seperti seo dan sebagainya. Sangat bagus dalam memantapkan ilmu blogging. syukur Yanie seronok dapat pelajari ilmu dan berkenalan dengan rakan2 EFG yang tidak pernah lokek dengan ilmu blogging malah sentiasa memberi semangat untuk Yanie terus berblog.

40. kak SA 
www.suriaamanda.blogspot.com
~EFG banyak memberi aura positif dari segi pergaulan dan dah mula ada networking serta cuba belajar ilmu2 blogging walau agak slow..banyak memberi pendedahan ttg blogging, berkongsi apa sahaja cerita  baik suka atau duka..SA suka grup ni sbb ada adik2 dan kakak2 yg mampu buat SA ketawa..sbb tu walau ada masa ke xde masa ke SA cuba buat yg terbaik join semua kat sini..sgt2 berikan SA semangat utk terus blogging sbb semua x kedekut ilmu dan boleh beri tunjuk ajar...

41.Amy
Masa mula-mula tahu pasal EFG ni, rasa macam tak berapa berminat nak join. hati tu ada rasa terusik tapi masih belum berniat. tapi lama-lama nampak makin menarik perhatian. lagipun pemilik EFG blogger yang saya kenal. so, ada rasa keyakinan sikit untuk join.  masa first time join, rasa best. disapa dengan semua blogger efg. and dapat kenal ramai blogger baru. rupanya ramai lagi blogger yang tak kenal. kalau dulu rasa macam malas nak update hari-hari. tapi sejak join EFG, rasa semangat nak update entri. pv pun makin menaik sejak tak aktif Jan and Feb lepas. then, belajar pula pasal SEO and dapat kongsi ilmu mengenai template dengan blogger lain. it feels special when you can share something u know with other people. it feels good when someone has the same passion like me. hehe. so, EFG bagi kesan positif pada saya. andai ada pengaruh negatif, kita boleh sama-sama membantu mengatasi masalah tu kan.

42. kh

43. Reena
Belajar SEO itu yang menjadi tarikan reen nak menyertai EFG. Bila dah berjaya menjadi salah seorang ahli EFG, Reen rasa seronok sangat. Ahli dalam EFG semua mesra dan tak kedekut ilmu.. Yang menariknya setiap ahli saling bantu membantu menaikkan blog ahli-ahli lain... Tak tahu tentang blog.. Tanya?  Insya Allah semua akan berusaha menjawab. EFG menaikkan semangat ahli-ahli nya buat entry.. Feed blog setiap hari.. Naikkan UV/PV... ALHAMDULILLAH.. Hasilnya. Sifat positif berblog ditanam dlm diri.. Semangat setia kawan dah macam semangat adik beradik.

44. ummul                      

www.housewifearts.blogspot.com
Alhamdulilah,setelah lebih dari seminggu diterima sebagai keluarga baru EFG.semuanya positif..dalam masa seminggu sahaja banyak ilmu tentang dunia blogging dipelajari.semangat kesemua ahli untuk membantu satu sama lain sangatlah mengharukan,gembira dikelilingi mereka-mereka yang tak lokek ilmu,membantu ummul dan ahli-ahli baru yang lain.Dengan keramahan semua ahli rasa seronok menyertai EFG.walaupun whsapp tak berhenti,tapi tak menganggu aktiviti harian.Jadual feed juga sebenarnya melatih ummul lebih berdisplin.Moga EFG terus maju dan dapat beri aura positif pada mereka yang ingin menceburi dunia blogging secara serius.

45. Yoorin

www.yoorinmelacolea.blogspot.com
Mulanya sangka EFG hanyalah komuniti seperti komuniti blog yg lain..tp ternyata silap.. EFG banyak mengajar lagi2 yoorin blogger baru . 
Dari EFG jugak belajar banyak tentang blog.. siap ada buat kelas lagi.. semua sudi berkongsi pengalaman..rasanya dapat eratkan hubungan komuniti tu sendiri.. Lagi 1..EFG pentingkan displin..contohnya setiap hari kena feed rakan EFG yg lain..dan akan dipantau oleh BOD.. macam tu laaa nak didik kami ni berdisplin tentang feed dan update blog.. sudah tentu ianya positif.. suka sangat..dah nekad bulan ni capai target hari-hari nak up entry.. positif ke tidakk?? Mestilahh.


46. Kak Lynda
www.pinky-lynn.blogspot.com
Saya sangat positif dgn EFG:
-Ilmu blogging. Semua tak kedekut. Ada kelas khas pulak tu.
-Displin kan diri.
Berlumba-lumba nk update entri. Dah nama blogger kene update. Tp, bila tak de geng..kelaut. 
-Blogwalking
syioook bw blog kawan2. Mcm gi ziarah.
-idea
bila blogwalking. Penulisan kita pn boleh di perbaiki. 
-Tambah kenalan
Bila g event ada geng topik borak.