Thursday, February 23, 2017

Birthday Giveaway Nur Imani

February 23, 2017 4 Comments

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualikum
Hai birthday girl ❤
Selamat ulang tahun kelahiran Nur Imani. Semoga jadi anak yang solehah, dengar cakap mak ayah, dan sentiasa menyenangkan mak ayah dalam apa juga keadaan. 

Kita hidup takkan pernah habis dengan belajar. Bertambah usia maka semakin banyak ilmu yang seharusnya kita kutip. Belajar rajin-rajin tau dik. Buat mak ayah bangga dengan kehadiranmu.

Happy birthday girl 
๐Ÿ’— 



Wednesday, February 22, 2017

Tips Berniaga Online #6

February 22, 2017 3 Comments


SUPPORT TAK SEMESTINYA KENA BELI DEAR

#Tips support peniaga online tanpa membeli produk mereka
1)#like posting๐Ÿ‘๐Ÿ‘
2)#comment jika ada kesempatan (jika tidak #emoticon pun okey) ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜˜
3)tolong #promote
Sebenarnya peniaga online ni tak harap pun 100% friendlist dia akan beli apa yang dia jual...๐Ÿ˜‰
Tapi dengan support dari anda mereka akan lebih bersemangat nak promote produk mereka hari-hari...๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ˜Š
Mungkin dengan sumbangan LIKE๐Ÿ‘ dan COMMENT korang tu buat orang lain nampak posting mereka dan terus beli...
Dapatlah pahala mudah rezeki korang...
Kata ADIK BERADIK...xkan masa susah jer cri adik beradikkan....
support la sikit...
Ada yg takut nak komen..
takut kalau komen nnt orang ingat nak beli.. sedangkan anda cuma nak support bisness member je..
cadangan sy kalau nak komen sila komen "up" sahaja.. dari situ peniaga on9 akan tau yang tujuan anda adalah nak support bisness mereka..
Dah faham? Ok belanja emoji cute satu.. hehe

Tips Berniaga Online #5

February 22, 2017 1 Comments

Saya juga seorang penjual online. Tapi bila customer senyap tak jadi beli, saya ok ja.

Tak ada pun nak marah2. Bagi saya tu bukan rezeki saya. Tapi ada sesetengah seller kalau customer PM je mesti nak kena beli barang yang dijual tu.
Jangan buat macam tu ๐Ÿ˜“. Kita kena fikir. Mungkin customer kita tu teringin tapi bila dia / kita PM dan dapat tahu harga. Harga pulak mahal dari yang dia bajet. Kita tak tau hati dia macamana. Mungkin dia sedih tak dapat barang yang dah lama dia inginkan. Ataupun mungkin dia tengah kumpul lagi duit untuk dapatkan barang yg kita jual itu.
(Saya faham. Selain sebagai seller online, saya juga pembeli online. ๐Ÿ˜‰)

Jadi kepada seller2 online jangan sombong. Jangan marah. Block2 customer apabila dia tak beli barang kita. Selagi dia tak buat hal bukan2, layan la dia elok2. In shaa Allah, percaya rezeki Allah tidak pernah tersalah alamat.

Terima kasih byk2 pada yg sudi membeli dgn saya. Sayang smua..

Slimming Detox Tea Medina Desire #3

February 22, 2017 0 Comments

Slimming Detox Tea Medina Desire

✔ Mengempiskan perut buncit/boroi
✔ Membuang lelemak degil
✔ Menghapuskan toksin dlm badan
✔ Menyelesaikan masalah obesiti
✔ Menurunkan paras gula dalam darah
✔ Menurunkan tahap kolestrol
✔ Membuang angin dlm badan
➡ Untuk pertanyaan/order
๐Ÿ“ฒ 0136462960
๐Ÿš POS 1 Malaysia
๐Ÿš— COD Seremban / Senawang

Kaki Cantiq Tea Medina Desire #4

February 22, 2017 0 Comments

Kaki Cantiq Tea Medina Desire

✔ Mengecilkan peha
✔ Mengecilkan lengan
✔ Membuang lebihan air dalam badan
✔ Melawaskan kencing
✔ Mengurangkan selara makan
✔ Perut rasa cepat kenyang
✔ Tiada cirit-birit
✔ Minum setiap pagi
✔ 1 paket ada 17 uncang
✔ 1 uncang boleh guna 2x
➡Untuk pertanyaan/order
๐Ÿ“ฒ 0136462960
๐Ÿš POS 1 Malaysia
๐Ÿš— COD Seremban / Senawang


Kebaikan Losyen Maryam Medina Desire #2

February 22, 2017 0 Comments

KEBAIKKAN MARYAM LOTION

✔membakar lemak dari luar
✔membentuk semula bentuk badan
✔mengempiskan perut
✔mengecilkan peha dan betis
✔mengecilkan lengan
✔melicinkan kulit
✔menghilangkan selulit
✔berbau wangi dan menenangkan
✔tidak melekit

INGREDIENTS:-
AQUA,CYBOPOGON,CITRATUS OIL,MENTHYL SALICYLATE,CRINUM ASIATICUM,EXT,FRAGRANCE

CARA GUNA:-
SAPU LOTION DI PERUT DAN PEHA DAN TEMPAT2 YG ANDA INGIN KECILKAN
SAPU SELEPAS MANDI
SAPU PADA WAKTU PAGI DAN MALAM
DI LARANG UNTUK:- WANITA HAMIL.
BAGI IBU YG MBYUSU DAN DARAH RENDAH BOLEH GANTI KAKI CANTIQ TEA DENGAN LOSYEN MARYAM..
Pm for order ๐Ÿ“ฒ 0136462960

Detoks Tea Medina Desire #1

February 22, 2017 0 Comments



Detox Tea by Medina Desire, siapa je yang tak kenal ๐Ÿ˜ณ
Barang murah tapi berkualiti hasil mesti laa supperb!!
Bukan cakap kosong okey dh ramai testimoni berjaya ๐Ÿ™†
tak kenal maka tak chinta ๐Ÿ˜‚
cuba dulu baru tahuu ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜‰
Jom kita kurus sebelum raya 
Berminat pm tepi ๐Ÿ˜š
Whatsapp : 0136462960
Ig : @detoxteamedinadesire1 @aiennstore @orangekecik
Page FB : Detoks Tea Medina Desire @detoxteamedinadesire1



Tips Berniaga Online #4

February 22, 2017 0 Comments

๐Ÿ’› CUSTOMER NI ADA MACAM² RAGAM ๐Ÿ‘‡
1 ) order - deal - hilang❌
2 ) order - deal - order lagi - deal - order lagi - hilang ❌
3 ) order - banyak tanya - cancel❌
4 ) order - banyak tanya - confirm - hilang❌
5 ) order - deal hujung bulan - duit tak cukup - cancel❌
6 ) order - deal - beli ✔✔✔
๐Ÿ’š Buah pun ada y manis , masam & tawar walaupun nama sama . Inikan manusia y ada akal fikiran ๐Ÿ˜Š
๐Ÿ’ Insyaallah . Rezeki kita tetap ada walaupun sikit. Sikit2 lama2 jadi bukit . Aamiin.

Tips Berniaga Online #3

February 22, 2017 0 Comments

Bila PM masuk bertalu2:

"Ya Allah, kau berilah aku peluang untuk membantu pelanggan ku supaya kembali yakin dan sihat dengan produk jualan ku".

Tips WAJIB amalkan sebelum reply whatsapp:
1. Mulakan dengan bismillah
2. Berserah dan minta dengan ALLAH dulu kerana hanya DIA yang menjentik hati pelanggan dan buka hati mereka utk membeli.
So kita pun tak kecewa jika pelanggan tu beli atau tak. Sebab kita dah serah dan ALLAH dah atur yg terbaik untuk kita.
1. Sentiasa letakkan ALLAH No.1
2. Jangan mengeluh jika tak dapat close sale
3. Perbaiki cara engagement dengan pelanggan
4. Muhasabah diri dan audit balik apa yg "block" rezeki utk masuk.

Bisnes bukan sekadar jual dan duit sahaja.

Tips Berniaga Online #2

February 22, 2017 0 Comments

Untuk Peniaga Online !!!!!

Nak buat bisnes online ni hati kena kebal taw ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
Nak taw sebab apa?

Sebab...

๐Ÿ”ฅKebal hati kalau time hangpa promote barang jualan hangpa takda orang like pun, tapi kalau pos gambar selfie ka apa ka, gambar yang takda kena mengena dengan bisnes hangpa, berpuluh & beratus pulak like dia kan.

๐Ÿ”ฅKebal hati kalau kawan2 terdekat hangpa tak support bisnes hangpa malah kondem pulak apa hangpa buat. Sentap!

๐Ÿ”ฅKebal hati kalau followers or friends hangpa dekat FB or IG akan berkurang, depa akan unfollow or unfriend hangpa sebab depa bosan hangpa asyik pos testimoni lah, gambar produk lah.

๐Ÿ”ฅKebal hati kalau ada sebulan or dua bulan tu, hangpa langsung takda sale. Ataupun, sehari hangpa dapat jual seunit ja produk hangpa.

๐Ÿ‘‰Nah. Hangpa y meniaga online full time or part time ni kena always positif, jangan putus asa. Rezeki Allah tu sangat2 luas. Peduli apa orang kata & buat dekat hangpa. Hangpa proceed ja dengan apa y hangpa buat. Hidup ni macam roda, ada masa dekat atas, ada masa dekat bawah, y penting usaha, doa then tawakal.

Semoga kita y berniaga kecil2an or besar2an ni dimurahkan rezeki & terus sukses!

Tips Berniaga Online #1

February 22, 2017 0 Comments

Jangan membenci orang yang berniaga online. Mana taw, suatu hari nanti Allah buka pulak pintu hati awak terasa nak buat bisnes online dengan keadaan ekonomi sekarang ni. Agak2 apa rasa? ๐Ÿ˜Š

"Ish, dia ni kan, tak habis2 dengan iklan dia tu. Menyemak!".
Kalau rasa semak, unfollow, unfriend ja tapi jangan mengutuk & menghina kalau dah awak tak minat barang y mereka jual/offer. Jangan caci maki produk mereka, memburuk2kan produk mereka jika awak sendiri tak pernah guna/beli.

Mana taw satu hari nanti awak sendiri terpaksa, takda pilihan lain, kena jugak pakai/beli barang barang y dijual tu?

Lagi satu, nak bagitaw dekat kawan2 y berniaga online sekarang ni. Saya percaya jiwa awak sangat kental. Hati awak sangat sado. Saya taw awak semua fighter. Berniaga online hati memang kena sado.

Bertahanlah, kawan2 negatif, tolak ke tepi.
Semoga segala dipermudahkan. Aamiin.

Tuesday, February 21, 2017

7 Doa Pelindungan

February 21, 2017 0 Comments

1. Ta'awudz.

ุฃَุนُูˆุฐُ ุจِุงู„ู„َّู‡ِ ู…ِู†َ ุงู„ุดَّูŠْุทَุงู†ِ ุงู„ุฑَّุฌِูŠู…ِ
Artinya: “Aku berlindung kepada Allah dari godaan syaitan yang terkutuk.”

ุฃَุนُูˆْุฐُ ุจِูƒَู„ِู…َุงุชِ ุงู„ู„ู‡ِ ุงู„ุชَّุงู…َّุงุชِ ู…ِู†ْ ุดَุฑِّ ู…َุง ุฎَู„َู‚َ
Artinya: “Aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan makhluk yang diciptakanNya.”

Baca di petang hari, niscaya tidak ada racun atau binatang (seperti: kalajengking) yang mencelakakannya di malam itu.  HR. Ahmad 2: 290. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini shahih sesuai syarat Muslim.

2. Wudhu.

Rasulullah SAW bersabda : “Barangsiapa tidur dimalam hari dalam keadaan suci (berwudhu’) maka Malaikat akan tetap mengikuti, lalu ketika ia bangun niscaya Malaikat itu akan berucap ‘Ya Allah ampunilah hamba mu si fulan, kerana ia tidur di malam hari dalam keadaan selalu suci’”.(HR Ibnu Hibban dari Ibnu Umar r.a.)

3. Al Baqarah 255 (Ayat Kursi).

ุงู„ู„َّู‡ُ ู„ุงَ ุฅِู„َู‡َ ุฅِู„ุงَّ ู‡ُูˆَ ุงู„ْุญَูŠُّ ุงู„ْู‚َูŠُّูˆู…ُ، ู„ุงَ ุชَุฃْุฎُุฐُู‡ُ ุณِู†َุฉٌ ูˆَู„ุงَ ู†َูˆْู…ٌ، ู„َู‡ُ ู…َุง ูِูŠ ุงู„ุณَّู…َุงูˆَุงุชِ ูˆَู…َุง ูِูŠ ุงู„ْุฃَุฑْุถِ، ู…َู†ْ ุฐَุง ุงู„َّุฐِูŠ ูŠَุดْูَุนُ ุนِู†ْุฏَู‡ُ ุฅِู„ุงَّ ุจِุฅِุฐْู†ِู‡ِ، ูŠَุนْู„َู…ُ ู…َุง ุจَูŠْู†َ ุฃَูŠْุฏِูŠู‡ِู…ْ ูˆَู…َุง ุฎَู„ْูَู‡ُู…ْ، ูˆَู„َุง ูŠُุญِูŠุทُูˆู†َ ุจِุดَูŠْุกٍ ู…ِู†ْ ุนِู„ْู…ِู‡ِ ุฅِู„ุงَّ ุจِู…َุง ุดَุงุกَ، ูˆَุณِุนَ ูƒُุฑْุณِูŠُّู‡ُ ุงู„ุณَّู…َุงูˆَุงุชِ ูˆَุงู„ْุฃَุฑْุถَ، ูˆَู„َุง ูŠَุฆُูˆุฏُู‡ُ ุญِูْุธُู‡ُู…َุง، ูˆَู‡ُูˆَ ุงู„ْุนَู„ِูŠُّ ุงู„ْุนَุธِูŠู…ُ
Artinya: “Allah, tidak ada ilah (yang berhak disembah) melainkan Dia, yang hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya). Dia tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa’at di sisi-Nya tanpa seizin-Nya. Dia mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka. Mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dia tidak merasa berat memelihara keduanya. Dan Dia Maha Tinggi lagi Maha besar.” (QS. Al Baqarah: 255) (Dibaca 1 x)

Faedah: Siapa yang membacanya ketika petang, maka ia akan dilindungi (oleh Allah dari berbagai gangguan) hingga pagi. Siapa yang membacanya ketika pagi, maka ia akan dilindungi hingga petang. HR. Al Hakim (1: 562). Syaikh Al Albani menshahihkan hadits tersebut dalam Shahih At Targhib wa At Tarhib no. 655.

4. Al Baqarah 285-286 (2 Ayat Terakhir)

Diantara faedah sahih dari Surah Al Baqarah dari hadits-hadits yang sahih, ialah bahwa Surah ini laksana bunga dan cahaya kebahagiaan yang akan datang sebagai pembela di hari kiamat, pembacanya tidak akan dikuasai tukang sihir, Melindungi dari bencana, ada 80 malaikat di tiap ayatnya, Mengobati orang gila, Setan lari ketika dibacakan, pusaka Arsyi dan ditulis 2000 tahun sebelum penciptaan langit dan bumi. Selain itu dalamnya ada 10 ayat ruqyah yang berfungsi sebagai perlindungan dan anti sihir.

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Sesungguhnya Allah telah menulis kitab dua ribu tahun sebelum menciptakan langit dan bumi. Kemudian Dia menurunkan dua ayat darinya dan menjadikan kedua ayat tersebut sebagai pebutup dari surat Al Baqarah. Maka tidaklah dua ayat itu dibaca di dalam rumah selama tiga malam kemudian setan berani mendekatinya." Affan berkata, "Maka (rumah itu) tidak akan didekati (setan)." Musnad Ahmad 17688

5. Al Falaq & An Nass.

ุจِุณْู…ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงู„ุฑَّุญْู…َู†ِ ุงู„ุฑَّุญِูŠู…ِ
ู‚ُู„ْ ุฃَุนُูˆุฐُ ุจِุฑَุจِّ ุงู„ْูَู„َู‚ِ ู…ِู† ุดَุฑِّ ู…َุง ุฎَู„َู‚َ ูˆَู…ِู† ุดَุฑِّ ุบَุงุณِู‚ٍ ุฅِุฐَุง ูˆَู‚َุจَ ูˆَู…ِู† ุดَุฑِّ ุงู„ู†َّูَّุงุซَุงุชِ ูِูŠ ุงู„ْุนُู‚َุฏِ  ูˆَู…ِู† ุดَุฑِّ ุญَุงุณِุฏٍ ุฅِุฐَุง ุญَุณَุฏَ
Artinya: “Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Katakanlah: Aku berlindung kepada Rabb yang menguasai Shubuh, dari kejahatan makhluk-Nya, dan dari kejahatan malam apabila telah gelap gulita, dan dari kejahatan-kejahatan wanita tukang sihir yang menghembus pada buhul-buhul, dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia dengki”.
(QS. Al Falaq: 1-5) (Dibaca 3 x)

ุจِุณْู…ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุงู„ุฑَّุญْู…َู†ِ ุงู„ุฑَّุญِูŠู…ِ
ู‚ُู„ْ ุฃَุนُูˆุฐُ ุจِุฑَุจِّ ุงู„ู†َّุงุณِ ู…َู„ِูƒِ ุงู„ู†َّุงุณِ ุฅِู„َู‡ِ ุงู„ู†َّุงุณِ ู…ِู† ุดَุฑِّ ุงู„ْูˆَุณْูˆَุงุณِ ุงู„ْุฎَู†َّุงุณِ ุงู„َّุฐِูŠ ูŠُูˆَุณْูˆِุณُ ูِูŠ ุตُุฏُูˆุฑِ ุงู„ู†َّุงุณِ ู…ِู†َ ุงู„ْุฌِู†َّุฉِ ูˆَ ุงู„ู†َّุงุณِ
Artinya: “Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Katakanlah: Aku berlindung kepada Rabb manusia. Raja manusia. Sembahan manusia, dari kejahatan (bisikan) syaitan yang biasa bersembunyi, yang membisikkan (kejahatan) ke dalam dada manusia, dari jin dan manusia.” (QS. An Naas: 1-6) (Dibaca 3 x)

Faedah: Siapa yang mengucapkannya masing-masing tiga kali ketika pagi dan petang, maka segala sesuatu akan dicukupkan untuknya. HR. Abu Daud no. 5082, Tirmidzi no. 3575. Al Hafizh Abu Thohir mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan.

6. Dzikir pagi & Petang.
Dzikir pagi dan petang adalah tameng dari sihir, didalamnya ada sekitar 18 bacaan dzikir yang baik dibaca pagi hari dan 14 Dzikir di petang hari. 

7. Sempurnakan dengan Alkahfi 1-10

Dari Abu Darda’ radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
ู…َู†ْ ุญَูِุธَ ุนَุดْุฑَ ุขูŠَุงุชٍ ู…ِู†ْ ุฃَูˆَّู„ِ ุณُูˆุฑَุฉِ ุงู„ْูƒَู‡ْูِ ุนُุตِู…َ ู…ِู†َ ุงู„ุฏَّุฌَّุงู„ِ
“Siapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surat Al-Kahfi, maka ia akan terlindungi dari Dajjal.” (HR. Muslim no. 809) Dalam riwayat lain disebutkan juga 10 ayat terakhir surat Al-Kahfi.
Dajjal adalah tukang sihir paling ulung yang akan muncul diakhir Jaman dengan sihirnya, dan al Kahfi adalah benteng yang akan menyirnakan sihir dan fitnah sebelum kedatangannya.

Credit : sini

Rindu pada yang tiada

February 21, 2017 1 Comments




Engkaulah rohaniku mengalir dijiwa
Kau nur berkilau dijantungku
Nafasku hela menyembut indah namamu
Kau yang satu
Aku saksikan ujian alam terbentang
Namun dirimu jadi pujaan
Walau diganti di tangan bulan dan bintang
Rela denganmu disatukan
Ku cari ku tanya hanya sebut namamu
Ku sedar ku lena kau tetap bersama
Kini kau yang ku miliki
Nama rupa dan cara 
Bersatu jasad dan nyawaku kita serupa
Sempurna janji kita
Bersaksikan bumi dan tujuh petala langit tinggi
Aku pasti merasai cinta suci
Silaturahim
Kasihmu tiada dapatku cari ganti
Hingga ku rela hancur keranamu
Tiada kata dapat ku lafazkan lagi
Waktu disyurgai cintamu

Take Note : Rindu sebenarnya. Rindu yang tak dapat nak digambar dan diluah. Hati aku menangis kerinduan. Nak aku gapai tapi tak mampu. Nak aku khabarkan tapi takkan didengari lagi. Rindu kian bertambah. Rindu yang tak tak pernah kurang tak pernah padam. Andai rindu dapat dihapuskan aku memilih untuk kekalkan rasa rindu tu. Mungkin ini salah satu cara untuk aku melepaskan kerinduan itu. Semoga kau tenang disana. Semoga kau ditempatkan dikalangan orang yang beramal soleh. 

Bila teringatkan kau, hati mesti berkata-kata. Bagai baru semalam kita kenal. Bagai baru semalam kita bergelak tawa. Bagai baru semalam kita bercerita, bagai baru semalam kau pergi. Hakikatnya dah lama kita kenal dan dah lama kau pergi. Hurmmm rindu lagi sayang. Al-Fatihah