Sunday, November 29, 2015

Bersabarlah | Sabar itu indah

11:13:00 AM 1 Comments

Bersabarlah!
Bila orang buat khianat pada kita,
tipu, bohong, buruk sangka, aibkan kita,
sakiti hati kita, menyombong dengan kita,
mengata kita, buat fitnag atau mengumpat..silakanlah!
Kerana Allah akan mengambil pahala mereka
dan diberikan kepada kita.
Best kan? Alhamdulillah!
Di Akhirat, Allah paparkan kembali perbuatan mereka
untuk diadili. Pada masa itu, silalah jawab! Kalau 
siapa takut balasan Azab Allah.. tentu tidak buat
perangai begitu di dunia ini!

Thursday, November 26, 2015

Sweet day thinking of you

8:20:00 PM 2 Comments

It's a new day, New day
and it's evident you must've been
heaven-sent. Sometimes we shouldn't
be hesitant But I'm not at all Just feeling
more confident Just using my
common sense Just trust in it, im lovin'
it I can't refuse an offer so benevolent
Can't assume he is gonna use me
And after it, he'll never call again
Don't be afraid, Don't be afraid
This is your day, This is your day

feel like it's
deep within me
Don't care what you did
As long as you love me
I want to make you happy because
seeing you smiling make me happy


Wednesday, November 25, 2015

Bakal diubahsuai dan diberi nafas baru

7:34:00 PM 0 Comments
Assalamualaikum

Blog Cik Candy Sour.. sebenarnya aku pun tak berapa pasti mana datangnya Cik Candy Sour tu.. mungkin disebabkan aku ni terlalu obses dengan gula-gula kowt.. mungkinlah.. habis sour tu mana pulak wujudnya.. mungkin sebab aku sukakan sesuatu yang masam.. contohnya limau.. orange.. sebab tu aku punya email ada perkataan orange..

Rasanya blog Cik Candy Sour ni dah beberapa bulan terabai.. bukannya aku bagaikan terus.. buka je sekali dua.. jarang-jarang sekali.. kadang-kadang saja.. tapi untuk update entri tu aku macam malas sikit.. sekadar skodeng follower je.. heheee mana yang sempat aku terjah dan tinggalkan jejak.. mana yang tak sempat tu.. aku sekadar jadi silent reader je lah.. tapi apapun aku harap sangat sebenarnya blog ni kembali meriah macam dulu kala.. alaaa macam waktu aku mula-mula buat blog nie..

Nak dijadikan cerita, sebenarnya blog Cik Candy Sour ni merupakan blog kedua aku... aikk habis tu mana blog pertama aku? sabar bagi aku cerita satu persatu..  mungkin ada diantara korang dah tahu aku ada dua blog.. Cik Candy Sour dan Blog Babyshambles.. hah sapa pernah dengar nama blog tu.. Babyshambles.. itulah blog yang mula-mula sekali yang buat aku terjebak dalam dunia blogging ni... heheee.. tapi tu waktu aku belajar di PSDC dulu.. habis je study.. aku dah malas nak berblog-blog bagai.. so aku abaikan.. memang bersayang labah-labahlah jawabnya..

Blog Cik Candy Sour ni plak wujud pada awal tahun ni.. tahun 2015.. entah aku pun tak pasti macam mana aku tiba-tiba nak berblogging semula.. waktu tu dah tak ingat pun aku dah ada blog.. so aku pun buatlah blog ni.. aku mula balik dari bawak.. cipta blog..edit blog.. tampal apa yang perlu.. buang apa yang patut.. last sekali wujudlah Cik Candy Sour ni... hurmmm dalam dua tiga bulan aku berblogging.. entah macam mana aku terjumpa blog lama aku.. blog Babyshambles.. hahaaa macam apa entah perasaan waktu tu.. kebetulan aku dah lupa email dan password.. aku cari punya cari.. ingat punya ingat.. siap tanya kawan waktu study PSDC dulu lagi kowt.. hahaa punyalah nak sangat log in blog Babyshambles tu.. alhamdulillah.. akhirnya berjaya..

Sejak hari tu aku dah mula kurang bagi perhatian pada blog Cik Candy Sour ni. Masa aku banyak dihabiskan untuk blog Babyshambles je.. hahaaa macam kacang lupakan kulit pulak kan.. ayokkk.. macam apa entah.. kebetulan waktu tu aku pun sibuk dengan kelas.. dengan aktiviti koko lagi.. segala bagai aktiviti aku masuk.. nak aktifkan diri ni konon-kononnya.. last-last sekali apapun tak ada.. bahkan aku terpaksa quit dari satu group blog yang aku sertai ketika tu.. hurmmm terkilan pun ada jugak sebenarnya tapi itulah.. untuk diri sendiri pun ketika tu aku tade masa.. macam manalah aku nak mengaktif dalam group tu kan.. apapun aku hargai dan insyaAllah akan ingat segala ilmu yang aku dapat sepanjang join group tu.. ishhhh tetiba plak rindu dekat akak-akak, abang-abang, pakcik-pakcik, makcik-makcik dan adik-adik group tu T_T

Untuk hari ni.. saat ni.. tetiba aku dapat ilham dan idea untuk memperapatkan lagi blog-blog kesayangan aku ni.. maksudnya, aku nak ada kaitankan blog Cik Candy Sour dan blog Babyshambles.. hurmmm.. mungkin lepas ni nama Cik Candy akan dihapuskan kowt.. tapi entahlah.. aku masih dalam proses memikirkannya.. rasa macam nak hapuskan tapi macam sayanglah pulak.. uwarghhhhh.. aku masih memikirkan kesan untuk jangka masa panjang akan tindakan dan ubahsuai yang bakal aku lakukan nanti..




Sunday, November 22, 2015

Giveaway Simple by cik akak & sponser

5:58:00 PM 4 Comments
Giveaway Simple by cik akak & sponser


Syarat Penyertaan :

  • Follow Blog
cik akak | kathyrbain | syamimi | wawa I Farah Arina | Salina Johari | Ainul Aqma | JMbelog | Lorongcinta | Duniakita | Arra |
  • Likes fanpage - JMbelog I cik akak I cinta itu indah | Ainul Aqma
  • Follow facebook - cik akak I JMbelog I Salina johari
  • Follow Instagram & Twitter - JMbelog I JMbelog I Salina johari I Farah Arina | Ainul Aqma | Arra |
  • Masukan link blog ini dalam senarai bloglist anda : http://kathyrbain.blogspot.my/
  • Buat entri bertajuk "Giveaway Simple by cik akak & sponser"
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini
  • Giveaway berlangsung 13.11.2015 - 22.11.2015 [10 hari]
  • Giveaway tamat 22.11.2015 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui Nombor Cabutan Bertuah
Perhatian : Bagi syarat likes fanpage, follow facebook, Instagram & twitter peserta wajib follow setiap syarat sekiranya peserta ada akaun yang dinyatakan dalam syarat yang telah cik akak senaraikan.

Sekiranya peserta tidak mempunyai akaun tersebut, peserta tak perlu ikut syarat yang dinyata. Apa yang penting kejujuran anda sebagai peserta giveaway.

Follow blog wajib...tiada kelonggaran isu follow blog....semoga giveaway ini berjalan dengan lancar......

copy & paste coding ini dalam post entri anda...



Hadiah Giveaway

  • cik akak - Cash RM50.00 x 2 pemenang
  • KathyRbain - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • Syamimi - Cash RM5.00 x 2 pemenang
  • Wawa - Topup RM10.60 x 2 pemenang
  • Farah Arina - Topup RM10.60 x 1 pemenang & Topup RM5.00 x 1 pemenang
  • Salina Johari - Cash RM10.00 x 2 pemenang
  • Ainul Akma - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • JMbelog - Topup RM10.60 x 5 pemenang
  • Lorongcinta - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Duniakita - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Arra - Topup RM10.60 x 1 pemenang

Ilham giveaway copy & paste coding - Rujuk Entri Kak Mialiana


Monday, November 16, 2015

Kadang-kadang tak selamanya

3:14:00 PM 1 Comments


Kadang-kadang orang selalu sebut,
" Belum sampai seru , belum dapat hidayah "..
Bukanlah belum sampai seru dan bukanlah hidayah Allah belum sampai..
Bermacam-macam seru sudah dapat, tetapi ada perkara tidak perlu tunggu hidayah, ada perkara itu hukum,
Hendak ikut atau tidak..
Guna logik akal.
Macam undang-undang jalan raya,
hendak ikut atau tidak..
Kadang-kadang ada perkara yqng kita kena paksa diri dan lama-lama ia akan jadi tabiat dan lama-lama akan timbul ikhlas..

Sunday, November 15, 2015

Bertanya tertanya-tanya

2:30:00 PM 0 Comments


Bertemu dengan kau selalu menimbulkan tanya dalam kepala otak aku ...
Kau begitu baik terhadapku, atau mungkin hanya perasaanku saja.
Nyatanya kau baik terhadap semua orang.
Kau sentiasa bersedia membantu aku, menyediakan tangan.
Hingga aku merasa hati kau mungkin untuk aku.
Atau mungkin ini hanya perasaan aku saja.
Nyatanya kau pun turut membantu yang lain selain aku

Ah, kau ...
Kebaikan kau yang berlebih itu boleh membuatkan orang lain menaruh harapan pada kau, menaruh perasaan pada kau.
Seperti perasaan aku ini mungkin pada kau ...

Ah, kau ...
Aku faham,malas nak memahami sebenarnya.
Kini kehadiran kau telah membuat tanda tanya dalam kepala otak aku.
Dan mungkin kau tidak sedari ...
Dan aku rasa, aku perlu menjauhi kau kali ini.
Aku akan menjauhkan diri untuk mencari jawab dari tanya dalam kepala otak aku
Dan aku yakin, aku akan mencari cara terbaik mencintai kau dari-Nya ...

berbohong demi menjaga

2:20:00 PM 1 Comments


"Ma, hari ini aku berbohong lagi." Saya berkata begitu tiba di rumah.

"Lagi?" Mama terkejut. "Kamu berbohong tentang apa lagi?" Tanyanya kemudian.

"Tadi di pejabat ada tetamu dari Thailand yang mahu bersalaman, jadi saya rapatkan dua tangan di depan dada si bapa itu. Tetapi si bapa tu tetap berkeras menghulur tangan sampai saya mahu bersalaman. Jadi saya terpaksa berbohong. "Jelasku lagi.

"Jadi kamu bohong apa nak?" Mama kelihatan tersenyum padaku.

"Saya cakap, 'maaf pakcik saya masih ada wuduk jadi tak boleh menyambut salam'. Hurmmm tu je ma. "Jawabku.

Mama tersenyum padaku, mengusap perlahan kepala saya lalu berlalu menuju dapur untuk menyiapkan makan malam kami.

"Mama tak marah?" Tanyaku sebelum mama menjauh.

"Jika bohongmu untuk menjaga taatmu pada Allah mama tidak akan marah. Tapi lain kali kamu tidak perlu bohong, katakan saja kamu tidak menyentuh yang bukan muhrim. "Ucap mama kemudian.

"Baik ma, lain kali tidak lagi."

Lupa

2:11:00 PM 2 Comments


Lupa. Ya, sesederhana itu.

Hal sesederhana itu pula yang membuatku merasa sedih. Aku tidak mudah sedih oleh hal-hal rumit, andaikata kau ingin tahu. Tapi, aku terluka oleh hal-hal sederhana. Semisal, dilupakan.

Terutama, dilupakan setelah diberi harapan.

Follow Us @orangekecik