Saturday, December 31, 2016

Lebih Sempurna - Syamel | Selamat tinggal 2016

10:34:00 AM 1 Comments

Ombak laut angin bayu
Menemaniku dikala terkenang dirimu
Manis indah dalam cinta
Tak pernah ku sangka kau pergi
Hanya kerana dia

Bertahun sudah kita bersama
Hanya dusta sebalik setia
Kau biarku derita
Mengemis didalam jiwa

Kau terluka akulah peneman
Kau bahagia aku ditinggalkan
Mudahnya kau berubah
Sepi ku berteman airmata

Berlalulah kau masa
Aku tidak terdaya
Temukannya yang lebih sempurna

Take note : Tahun 2016 hampir menutup tirai. Perjalanan 2016 aku tak semudah dan sesusah yang dibayangkan. Adat kehidupan, ada kala aku bahagia dan ada kala aku derita. Setiap bahagia yang aku rasai, aku bersyukur kepadaMua, Ya Allah. Terima kasih sebab hulurkan secebis rasa bahagia itu untuk aku. Untuk setiap derita dan kepayahan yang aku rasai, aku berterima kasih kepadaMu Ya Allah. Derita dan kepayahan itu mengajar akunerti hidup.

Dalam hidup ni tak semua benda yang aku nak, akan aku dapat. Begitu juga sebalik ya. Tak semua benda yang aku cuba hindari akan jauh dari aku. Tapi aku bersyukur. Tahun 2016, banyak mencoretkan hati aku.

Alhamdulillah, aku berjaya habiskan latihan industri untuk semester 3 selama 6bulan (Jan-Jun) di HSE Paka. Aku jugak berjaya habiskan latihan industri untuk semester 4 selama 6bulan (Julai-Dis) di NISB, Gong Badak. Latihan industri aku berbaki lagi 6bulan.

Permulaan tahun 2017, aku akan menjalani latihan industri selama 6bulan (Jan-Jun) untuk semester 5 di KTB Teknik, Seremban. Jauh kan?? Takpe lah, dah setahun aku li di Terengganu. Kali ni biarlah aku berubah arah plak. Merantau mencari ilmu dan pengalaman. Cewahhhh.. kihkihkihhh

Apapun aku harap tahun 2017, akan memberi sinar indah dalam hidup aku, family dan insan-insan kesayangan aku. Semoga aku kuat melawan nafsu malas, mengawal rasa marah, dan hidup ke arah yang lebih positif. Minta ampun minta maaf ye, andai ada silap salah. Sama-sama kita buka lembaran baru untuk tahun baru, 2017 - Cik Candy




Friday, October 7, 2016

Detox Tea by Medina Desire dah ready stock

7:16:00 AM 0 Comments

🎈 Assalamualaikum | Detox tea by Medina Desire dah ready stock ye. Utk sesiapa yg berminat nak order bolehlah whatsapp 013-6462960 (aien)

🌹 SLIMMING DETOX TEA & KAKICANTIQ TEA merupakan produk keluaran Medina Desira yg 100% diperbuat daripada herba kering, tanpa bahan pengawet, tanpa pewarna dn sngt bagus utk kesihatan selain dpt menurunkan berat badan anda.

🌸 SDT, fokus utk kempiskan perut, buang lemak, atasi sembelit, kolestrol tinggi, gout, darah tinggi, kencing manis, angin dalam badan dan masalah keputihan. SDT membantu menghakis dan buang toksin degil yg ada dlm badan kita.

🌼 KCT, fokus utk kecilkan peha, kecilkan lengan, buang lebihan air dlm badan.

🌷Kenapa perlu berbelanja lebih? Detox tea dgn harga mampu milik dpt membantu atasi masalah anda. Grab sekarang dan cubalah alami perubahannya sendiri.

Sila lawati ig kami utk testimoni yg awesome 🎉🎈
👉 @orangekecik
👉@aiennamaaqu_detoxtea
👉@detoxtea_aien

Utk lebih detail dan order, whatsapp
📲 013-6462960
📲 013-6462960
📲 013-6462960

TANPA DIET KETAT. HANYA KONSISTEN DAN DISIPLIN. ANDA MAMPU CAPAI BERAT BADAN YANG DIINGINKAN. 🎉

#detoxtea #teatox #teabuangtoksin #teakurusterengganu #minumankesihatan #kakicantiqtea #kakicantiqtearm25 #slimmingdetoxtea #slimmingdetoxtearm15 #slimmingdetox  #detoxteaterengganu #detoxteamedinadesire #medinadesire #medina #healthybreakfast #healthydrink #healthy #kurustanpadiet #sihatdancantik #slim #cantik #detoxteaturunkanberatbadan

Tuesday, September 6, 2016

5 Punca Penyakit Hati

7:19:00 PM 0 Comments


Allah swt berfirman :

ูˆَุฅِุฐْ ุชَุฃَุฐَّู†َ ุฑَุจُّูƒُู…ْ ู„َุฆِู† ุดَูƒَุฑْุชُู…ْ ู„ุฃَุฒِูŠุฏَู†َّูƒُู…ْ ูˆَู„َุฆِู† ูƒَูَุฑْุชُู…ْ ุฅِู†َّ ุนَุฐَุงุจِูŠ ู„َุดَุฏِูŠุฏٌ

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya adzab-Ku sangat pedih.” (QS. Ibrahim: 7)

Ketahuilah bahawa setiap anggota badan kita diciptakan oleh Allah swt untuk tugas2 yang khusus, seperti mata diciptakan untuk melihat, telinga untuk mendengar, dan begitulah seterusnya. Adapun tanda sakit anggota badan adalah apabila anggota kita tidak melaksanakan tugas tersebut dengan betul.

Sebagai contoh mudah, mata yang tidak dapat melihat dengan jelas maka ialah mata yang sakit, telinga yang tidak mendengar dengan baik,ialah adalah telinga yang sakit.

Demikian pula dengan hati, hati yang sakit terlihat dari ketidak mampuannya melaksanakan tugas khusus yang sebabnya Allah swt menciptakannya yaitu mengenal Allah Subhanahu wa Ta’ala untuk mencintai-Nya serta untuk beribadah kepada-Nya Maka barangsiapa yang lebih mencintai dan lebih mementingkan sesuatu selain Allah swt berarti hatinya sakit.

Sungguh sudah menjadi fitrah manusia apabila ia ditimpa suatu penyakit dia akan berusaha mencari ubatnya, benarlah kata pepatah “mencegah lebih baik dari mengubati.” Dan untuk mencegah suatu penyakit maka kita harus mengetahui penyebab-penyebabnya.

Ada suatu penyakit yang lebih berbahaya dari semua penyakit jasmani yang paling berbahaya. Sungguh suatu kerugian bila seseorang ditimpa suatu penyakit tapi ia sendiri tidak menyedarinya. Penyakit ini mudah sekali menular dan mudah tertanam dalam tubuh, dan berkemungkinan kita mengidap penyakit yang sangat berbahaya itu. Penyakit itu adalah penyakit hati.

Elok kita perhatikan penyebab-penyebab penyakit hati dengan senantiasa memohon pertolongan kepada Allah swt agar terhindar dari penyakit-penyakit tersebut dan berusaha mengubatinya bila kita telah terlanjur terjangkit penyakit tersebut.

1. Sebab berbuat syirik kepada Allah swt.

Syirik adalah jika seorang menyekutukan Allah swt dalam ibadah kepada-Nya. Di samping dia beribadah kepada Allah swt dia juga beribadah kepada selain Allah. Perbuatan syirik adalah perbuatan yang sangat tercela dan terlaknat.

Orang yang terkena penyakit ini ia akan menjalani hidupnya di dunia ini dengan iman dan aqidah yang cacat, hatinya akan selalu sakit, semua yang dilakukannya hanya berkisar nafsu belaka, dia tidak akan mengenal agama Islam ini dengan baik, sebaliknya dia akan mendapatkan kesedihan, perasaan takut, dan kehancuran, bahkan Allah swt menyifati orang-orang yang berbuat syirik kedudukannya lebih rendah dari binatang-binatang ternak. Allah swt berfirman,

ุฃَู…ْ ุชَุญْุณَุจُ ุฃَู†َّ ุฃَูƒْุซَุฑَู‡ُู…ْ ูŠَุณْู…َุนُูˆู†َ ุฃَูˆْ ูŠَุนْู‚ِู„ُูˆู†َ ุฅِู†ْ ู‡ُู…ْ ุฅِู„ุงَّ ูƒَุงْู„ุฃَู†ْุนَุงู…ِ ุจَู„ْ ู‡ُู…ْ ุฃَุถَู„ُّ ุณَุจِูŠู„ุงً

“Atau apakah kamu mengira bahwa kebanyakan mereka itu mendengar atau memahami.

Mereka itu tidak lain, hanyalah seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat jalannya (dari binatang ternak itu).” (QS. Al-Furqan: 44)

Disebutkan di dalam Alquran, orang yang berbuat syirik seperti seorang yang jatuh dari langit, kemudian disambar oleh burung-burung, dan dicabik-cabiknya, atau dilemparkan oleh angin ke tempat yang jauh dan hina.

2. Sebab derhaka kepada Allah swt.

Apabila derhaka (maksiat) sudah bertumpuk dalam hati seseorang, maka dia akan menghalangi pandangan hati sehingga dia tidak dapat melihat, menyedari, memahami serta berfikir tentang ayat-ayat Allah swt.

Jika maksiat telah berkumpul dalam hatinya, maka dia akan menutupnya sehingga hatinya tidak menyenangi kebaikan dan tidak mahu berdzikir kepada Allah swt, lalu yang paling menyedihkan ia akan dikuasai oleh hawa nafsurnya yang jahat, sebagaimana Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

ูˆَู„َูˆْ ุดِุฆْู†َุง ู„َุฑَูَุนْู†َุงู‡ُ ุจِู‡َุง ูˆَู„َูƒِู†َّู‡ُ ุฃَุฎْู„َุฏَ ุฅِู„َู‰ ุงْู„ุฃَุฑْุถِ ูˆَุงุชَّุจَุนَ ู‡َูˆَุงู‡ُ ูَู…َุซَู„ُู‡ُ ูƒَู…َุซَู„ُ ุงู„ْูƒَู„ْุจِ ุฅِู†ْ ุชَุญْู…ِู„ْ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูŠَู„ْู‡َุซْ ุฃَูˆْ ุชَุชْุฑُูƒْู‡ُ ูŠَู„ْู‡َุซْ ุฐَู„ِูƒَ ู…َุซَู„ُ ุงู„ْู‚َูˆْู…ِ ุงู„َّุฐِูŠْู†َ ูƒَุฐَّุจُูˆْุง ุจِุฆَุงูŠَุงุชِู†َุง ูَุงู‚ْุตُุตِ ุงู„ْู‚َุตَุตَ ู„َุนَู„َّู‡ُู…ْ ูŠَุชَูَูƒَّุฑُูˆْู†َ

“Dan kalau Kami menghendaki, sesungguhnya Kami tinggikan (derajat)nya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia cenderung kepada dunia dan menurutkan hawa nafsunya yang rendah, maka perumpamaannya seperti anjing jika kamu menghalaunya dijelirkannya lidahnya dan jika kamu membiarkannya dia menjelirkan lidahnya (juga).

Demikian itulah perumpamaan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat kami. Maka khabarkanlah (kepada mereka) kisah-kisah itu agar mereka berfikir.” (QS. Al-A’raf: 176)

3. Sebab kelalaian dari berdzikir kepada Allah swt.

Manusia yang lalai akan terkejut tatkala mendengar dzikir atau nasihat dari seseorang, meskipun dia seorang penuntut ilmu, apalagi orang awam. Hal ini disebabkan kelalaian dari merenungi ayat-ayat-Nya sehingga syaitan masuk melalui peredaran darahnya menuju hatinya. Oleh karena itu, Allah swt sentiasa mengingatkan hal ini sebagaimana dalam firman-Nya,

ูˆَุงู‚ْุชَุฑَุจَ ุงู„ْูˆَุนْุฏُ ุงู„ْุญَู‚ُّ ูَุฅِุฐَุง ู‡ِูŠَ ุดَุงุฎِุตَุฉٌ ุฃَุจْุตَุงุฑُ ุงู„َّุฐِูŠู†َ ูƒَูَุฑُูˆุง ูŠَุงูˆَูŠْู„َู†َุง ู‚َุฏْ ูƒُู†َّุง ูِูŠ ุบَูْู„َุฉٍ ู…ِّู†ْ ู‡َุฐَุง ุจَู„ْ ูƒُู†َّุง ุธَุงู„ِู…ِูŠู†َ

“Dan telah dekat kedatangan janji yang benar (hari berbangkit). Maka tiba-tiba terbelalaklah mata orang-orang yang kafir. (mereka berkata): “Aduhai, celakalah Kami, Sesungguhnya kami adalah dalam kelalaian tentang ini, bahkan kami adalah orang-orang yang zalim.” (QS. Al-Anbiya: 97)

Orang yang lengah atau lalai diibaratkan seperti orang yang masuk ke dalam masjid lalu syaitan menekannya sehingga orang tersebut tidak berdzikir kepada Allah sedikit pun, seperti orang yang datang ke sebuah majlis ilmu lalu tertidur atau memikirkan hal-hal dunia, sehingga ia tidak memahami isi dari ilmu yg disampaikan tersebut.

Tak kurang ramai yang merasakan dari berzikir kepada Allah adalah lebih baik membaca surat khabar atau bermain bola dan seumpamanya. Allahu Akbar

Kelalaian menyerang hati seseorang, sehingga membuatnya berpaling dari taat kepada Allah swt, tidak senang berdzikir, tidak senang mendengar suatu kebaikan dan tidak mau mendekati kepada para ulama.

4. Sebab berpaling dari mempelajari ilmu agama, mendalami, dan mempelajari sunnah Rasulullah saw.

Pada zaman sekarang ini, kita sering mendapati orang lebih faham ilmu dunia daripada ilmu agama, bahkan masalah-masalah yang ringan dalam agama mereka tidak mengetahuinya, tata-cara berwudhu atau mandi pun mereka tidak memahaminya, mereka lebih mendahulukan urusan dunia yang fana ini.

Kemudian ada sebagian kaum muslimin yang berpaling dari membaca dan memahami Alquran dan al-Hadis, sehingga hati mereka terjangkit suatu penyakit berbahaya. 

Terbukti pada zaman sekarang ini, banyak para pemuda muslim yang buta akan huruf Alquran dan tidak mampu membacanya apa lagi membaca Hadith2.. Mereka enggan belajar ilmu agama Islam yang benar, yang digali dari Alquran dan sunah berdasarkan pemahaman para pendahulu mereka yang soleh seperti para sahabat Rasulullah saw. Mereka lebih menyukai mempelajari buku-buku cerita rekaan, kisah orang2 yg lalai dan hasil karya musuh-musuh Islam, padahal Allah swt telah berfirman,

ูˆَู…َู†ْ ุฃَุนْุฑَุถَ ุนَู† ุฐِูƒْุฑِู‰ ูَุฅِู†َّ ู„َู‡ُ ู…َุนِูŠุดَุฉً ุถَู†ูƒًุง ูˆَู†َุญْุดُุฑُู‡ُ ูŠَูˆْู…َ ุงู„ْู‚ِูŠَุงู…َุฉِ ุฃَุนْู…َู‰ {124} ู‚َุงู„َ ุฑَุจِّ ู„ِู…َ ุญَุดَุฑْุชَู†ِูŠ ุฃَุนْู…َู‰ ูˆَู‚َุฏْ ูƒُู†ุชُ ุจَุตِูŠุฑًุง {125} ู‚َุงู„َ ูƒَุฐَู„ِูƒَ ุฃَุชَุชْูƒَ ุกَุงูŠَุงุชُู†َุง ูَู†َุณِูŠุชَู‡َุง ูˆَูƒَุฐَู„ِูƒَ ุงู„ْูŠَูˆْู…َ ุชُู†ุณَู‰ {126}

“Dan barangsiapa berpaling dari peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit, dan Kami akan menghimpunnya pada hari kiamat dalam keadaan buta. Berkatalah dia, ‘Ya Tuhanku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya adalah seorang yang melihat?’ Allah berfirman: “Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami, maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini kamu pun dilupakan.” (QS. Toha: 124-126)

ุจَุงุฑَูƒَ ุงู„ู„ู‡ ู„ِูŠْ ูˆَู„َูƒُู…ْ ูِูŠ ุงู„ْู‚ُุฑْุขู†ِ ุงู„ْูƒَุฑِูŠْู…ِ، ูˆَู†َูَุนَู†ِูŠْ ูˆَุฅِูŠَّุงูƒُู…ْ ุจِู…َุง ูِูŠْู‡ِ ู…ِู†َ ุงู„ْุขูŠَุงุชِ ูˆَุงู„ุฐِّูƒْุฑِ ุงู„ْุญَูƒِูŠْู…ِ. ุฃَู‚ُูˆْู„ُ ู‚َูˆْู„ِูŠْ ู‡َุฐَุง ูˆَุฃَุณْุชَุบْูِุฑُ ุงู„ู„ู‡َ ู„ِูŠْ ูˆَู„َูƒُู…ْ ูˆَู„ِุณَุงุฆِุฑِ ุงู„ْู…ُุณْู„ِู…ِูŠْู†َ ู…ِู†ْ ูƒُู„ِّ ุฐَู†ْุจٍ، ูَุงุณْุชَุบْูِุฑُูˆْู‡ُ ุฅِู†َّู‡ُ ู‡ُูˆَ ุงู„ْุบَูُูˆْุฑُ ุงู„ุฑَّุญِูŠْู…ُ

5. Sebab sibuk dengan urusan dunia dan mengabaikan agama.

Apabila seorang telah terjangkit penyakit ini, maka waktu-waktunya, samada siang atau malam dia habiskan untuk mengejar dunianya, pikirannya terfokus agar tercapai semua keinginannya. Adapun akhirat mereka kesampingkan sehingga tidak heran kalau ramai yang lebih suka ke tempat hiburan dari ke masjid, ramai yang lebih suka bersukan dari mendengar kuliyah agama, ramai yang lebih suka menonton tv dan filem bersama anak isteri dari menghadiri majlis ilmu. 

Kita bimbang inilah sifat yang difirmankan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala bahwa ia termasuk orang-orang yang lari dari berdzikir kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala. Dalam Alquran Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman,

ุฃَูَู„ุงَ ูŠَุชَุฏَุจَّุฑُูˆู†َ ุงู„ْู‚ُุฑْุกَุงู†َ ุฃَู…ْ ุนَู„َู‰ ู‚ُู„ُูˆุจٍ ุฃَู‚ْูَุงู„ُู‡َุข

“Maka apakah mereka tidak memperhatikan Alquran ataukah hati mereka terkunci?” (QS. Muhammad: 24)

Mudah-mudahan kita tidak termasuk orang-orang yang lalai hati kita dari berdzikir kepada Allah swt dan mudah-mudahan Allah swt menolong kita sehingga senantiasa kita dapat menghindari penyebab-penyebab sakit hati tersebut dan senantiasa diberikan petunjuk dan hidayah-Nya. Amin.




Saturday, September 3, 2016

Bahaya Pangkat Dan Harta Benda

9:00:00 PM 0 Comments

Firman Allah :

ูƒَู„ุง ุฅِู†َّ ุงู„ุฅู†ْุณَุงู†َ ู„َูŠَุทْุบَู‰ * ุฃَู†ْ ุฑَุขู‡ُ ุงุณْุชَุบْู†َู‰

”Ketahuilah ! Sesungguhnya manusia benar-benar melampaui batas, bila dia melihat dirinya sudah kaya dan serba cukup.” [QS. Al-‘Alaq : 6-7].

ุนู† ุงุจู† ูƒุนุจ ุจู† ู…ุงู„ูƒ ุงู„ุฃู†ุตุงุฑูŠ ุนู† ุฃุจูŠู‡ ู‚ุงู„ : ู‚ุงู„ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ู…ุง ุฐุฆุจุงู† ุฌุงุฆุนุงู† ุฃุฑุณู„ุง ููŠ ุบู†ู… ุจุฃูุณุฏ ู„ู‡ุง ู…ู† ุญุฑุต ุงู„ู…ุฑุก ุนู„ู‰ ุงู„ู…ุงู„ ูˆ ุงู„ุดุฑู ู„ุฏูŠู†ู‡

Artinya : "Dari Ka'ab bin Malik berkata, Rasulullah saw bersabda , "Tidaklah dua ekor serigala yang lapar lebih berbahaya bagi seekor kambing itu daripada ketamakkan seseorang terhadap harta dan kedudukan terhadap agamanya".

Semua manusia yang hidup di dunia akan diuji olih Allah swt. Ada kalanya ujian itu berbentuk kemiskinan dan kesusahan dalam kehidupan dan ujian2 lain yang sangat memerlukan kesabaran yang amat kuat dalam menghadapinya. Adakalanya ujian dalam bentuk kesenangan dan kekayaan dan pangkat atau keududukan yang baik. Ujian sebigini terlebih payah untuk seseorang bersabar dengannya.

Abdurrahman bin Auf r.a. berkata :

ุงุจุชู„ูŠู†ุง ู…ุน ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุจุงู„ุถุฑุงุก ูุตุจุฑู†ุง ุซู… ุงุจุชู„ูŠู†ุง ุจุงู„ุณุฑุงุก ุจุนุฏู‡ ูู„ู… ู†ุตุจุฑ

Artinya : Kami telah diuji bersama Nabi saw dengan kesempitan dan kesusahan dan kami bersabar, kemudian kami diuji dengan kesenangan dan kami tidak mampu bersabar".

Kasih kepada pangkat dan kedudukan lebih bahaya daripada kasih kepada harta. Sebab seseorang akan mudah mengeluarkan hartanya untuk mengejar dan membeli pangkat, tetapi sebaliknya seorang itu tidak akan menukar pangkatnya untuk mendapatkan harta.

Siapa yang cinta pada harta dan pangkat kedudukan, dia akan tidak hiraukan keadaan orang lain, hatinya sentiasa curiga kepada orang, demi menjaga harta dan pangkat yang sangat dia kasihi.
Tiadalah ubat paling mujarab dalam mendapatkan kesembuhan dari penyakit kasihkan harta dan pangkat ini selain menyedari bahwa semua itu adalah pinjaman Allah swt kepada kita untuk sementara waktu sahaja. Sampai masanya semuanya akan diambil balik olih Allah samada diambil balik setelah kita meninggal dunia atau diambil balik ketika kita masih lagi segar bernyawa.

Berapa ramai orang yang ada harta bertimbun tidak dizinkan olih Allah swt menikmatinya sebab jatuh sakit. Dan ramai yang baru mendapat kekayaan dan belum sempat membelanjakannya tiba2 dijemput pulang olih Allah swt. Tinggallah segala harta dan kekayaan untuk anak isterinya.
Jika ada bekal akhirat, Alhamdulillah. Kalau tiada bekal dibawa mati, nahaslah jawabnya.

Ibnu Mas'ud r.a pernah berkata, "Barangsiapa yang mahu kepada akhirat, dia akan korbankan dunianya. Dan barangsiapa mahu kepada dunia, dia akan korbankan akhiratnya.

Pilihlah apa yang yang kita kamu pilih. Kita yang akan merasai kesudahannya.

Friday, September 2, 2016

Segmen Tonton Sudah Ku Tahu Versi Ucing

10:46:00 PM 5 Comments
http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/09/segmen-tonton-sudah-ku-tahu-versi-ucing.html

Lagu Sudah Ku Tahu adalah  Lagu daripada Projektor Band yang di minati Ramai.Banyak Peminat nya menyanyikan lagu ini sebagai Cover  melalui Social media Fb & Smule.Jadi Ucing pun tidak juga ketinggalan untuk menyanyikan lagu ini sebagai Cover melalui karaoke.

Sertai Segmen Tonton Sudah Ku Tahu Versi Ucing Sebagai Supporters.Syarat-syarat nya adalah mudah:

1) Follow Blog Ucing Kadayan,Google + atau Facebook Ucing.
2) Buat Tajuk Post " Segmen Tonton Sudah Ku Tahu Versi Ucing "
3) Copy semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.
4) Tinggalkan Url post Anda ke dalam ruangan Komen Disini

Tag Rakan Anda

Gusker

Tamat Segmen 9-9-2016.Kepada Blogger yang ikut Segmen ini akan di Senaraikan dalam Video Animasi Tonton Sudah Ku Tahu Versi Ucing Sebagai Supporters.

Sebuah Novel Cinta

10:24:00 PM 0 Comments

Seharusnya kita Berdua selamanya
Simpan janjimu Yang kau kata dulu
Jadikan aku Seperti tertulis
Dalam novel cinta

Tapi sebaliknya Masa dah berubah
Hati engkau Tak seperti dulu
Melihat hadirnya Aku fahami
Kemahuanmu

Andai waktu Dapat kembalikan masa
Waktu dulu Semasa kita bersama
Jangan datang Segala cerita
Dalam hidup kita

Mungkin itu Hanya impian dariku
Yang mengalah Demi kebahgiaanmu
Agar engkau berdua bersama
Ku mampu tersenyum Menerima

Andai waktu Dapat kembalikan masa
Waktu dulu Semasa kita bersama
Jangan datang Segala cerita
Dalam hidup kita

Mungkin itu Hanya impian dariku
Yang mengalah Demi kebahgiaanmu
Agar engkau berdua bersama
Ku mampu tersenyum

Seharusnya kita Berdua selamanya
Simpan janjimu Yang kau kata dulu
Jadikan aku Seperti tertulis
Dalam novel cinta

Tiba-tiba Muncul Terus Tukar Template

10:10:00 PM 1 Comments
Wajah lama blog

Wajah lama blog




Assalamualaikum | Malam ni tetiba buka blog ni. Rasa macam nak tukar template. Malas nak fikir panjang terus tukar terus. Pakai template yang zaman dulu kala. Template waktu mula mula belajar blog dulu. Simple dan sangat simple. Edit template? Nantilah edit. Buat masa sekarang mood mengedit tak muncul lagi.

Mana hilang sebelum ni? Tak hilang pun. Ada je dalam dunia blog ni. Cuma tak buka blog ni. Kenapa? Sebab lebih tumpukan blog satu lagi. Kenapa pinggirkan blog ni? Tak pinggir pun. Blog ni ada satu nilai yang tak mampu untuk dinilai. Ada cerita disebalik kewujudan blog ni. Hurmm bila buka blog ni, rasa macam sayu. Sedih pun ada jugak. Tapi takpe, hidup perlu diteruskan. Be strong bro!

Malam ni blogging sambil dengar lagu 'Mungkinkah Terjadi by Spider'. Saja dengar lagu tu, lagu kenangan. Mencari kekuatan disebalik lagu tu. Hah, kekuatanlah sangat, rasanya macam sedih je. Sebek!. Tapi takpe, kuatkan hati.

Mak, pinjamkan hatimu agar aku dapat
belajar bagaimana kau hadapi masalah
tanpa mengeluh sedikit pun

Wednesday, August 31, 2016

Antara kehendak dan kewajiban

1:03:00 PM 1 Comments

Aku nak cari yang soleh. Jaga solat…”
Aku pula nak yang solehah, pandai jaga aurat..”
“Kenapa mencari. Kenapa tak menjadi?”

Semua orang pasti ada masalah dalam hidup. Sedar tak kita ia salah satu cara Allah nak suruh kita kembali dekat dengan Nya..?  Solat. Pastinya di awal waktu. Solat jangan dibuat main , brutal mana pun , rock kapak mana pun , jiwang mana pun , janganlah tinggalkan Solat . Solat menghubungkan kita dengan Allah.

Bila kita memikirkan perjalanan hidup ini, dan mengingati setiap dugaan Allah, pastinya kita akan sibuk menjaga kehidupan diri sendiri. Pastinya kita takut menyentuh kehidupan orang lain, apa lagi mencari keburukan dan kelemahan insan disekeliling kita. Sesungguhnya, hidup ini umpama pusingan roda, ada ketikanya kita di atas, ada waktunya kita dibawah. Kesempurnaan kehidupan kita, bukannya jaminan untuk menghina kekurangan kehidupan orang lain. Sentiasa muhasabah diri, jangan leka memandang kekurangan orang lain, sehingga terlupa memperbaiki kelemahan diri…


Wednesday, June 29, 2016

Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016

4:19:00 PM 3 Comments
Hye hye salam perkenalan . 
Kami adik beradik Ema & Lisa ingin mengucapkan SALAM SAYANG salam Ramadhan . Blog VetoVirago sudah pun 1 tahun 4 bulan & ini merupakan first giveaway kami , dengan harapan agar semua bloggerian senyum selalu dan happy-happy ajerrr ...
KLIK GAMBAR UNTUK JOIN GIVEAWAY
Hadiah yang ditawarkan untuk
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
ini adalah :- jengg , jengg , jenggg !!!
Untuk SEORANG yg bertuah sahaja ... (pemenang dipilih oleh adik kembar kami berusia 9 tahun) :
  • 1 x T-shirt Exclusive Sabun Sejuk Sedap berharga RM 58
... dan +10 hadiah menarik yg lain , iaitu :
  • 2 x Sabun Sejuk Sedap berharga RM 35 
  • 2 x Sampul Duit Raya Sabun Sejuk Sedap
  • 2 x Tapak iklan di Top Sponsor Blog selama sebulan
  • 2 x Duit Raya RM 5 / boleh tukar ke topup
  • 2 x Beg Tote Bercorak - tinggi 44cm x lebar 37cm
(boleh pilih design kegemaran)
Terima kasih sudi join
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
Moga anda bertuah & berjaya
Tarikh Mula :15.06.16 (Rabu)
Tamat : 30.06.16 11.59 malam (Khamis)
Keputusan pada : 02.07.16 (Sabtu)

Monday, June 27, 2016

Kehebatan Azan

11:04:00 AM 1 Comments

Satu kajian yang di buat oleh Dr. Azhar Sarip berkaitan seruan azan ini membawa satu penemuan yang amat menarik. Dr Azhar melihat azan dari sudut gelombang otak. Menurutnya azan memberi impak yang besar di dalam kehidupan manusia.

Bahkan sesuatu yang cukup indah, sukar digambarkan dengan kata-kata. jom baca! rugi tak baca!

KENAPA BAYI BARU LAHIR DIAZANKAN?

Kajian Dr. Azhar, ketika seorang bayi dilahirkan ke dunia. Azan adalah usaha bapa untuk memasukkan pesanan tentang keagungan Allah terus kepada gelombang bawah sedar atau minda bawah sedar bayi itu.

Tujuannya,supaya bayi itu nanti faham apa saja di dalam hidup ini akan kembali kepada kebesaran Allah kemudian kalimah syahadah pula menyatakan kesaksian bahawa Allah itu Esa.

Tambah Dr. Azhar, azan adalah formula besar di dalam hidup. Apabila terdengar laungan ALLAHU AKHBAR ALLAHU AKHBAR! Ia satu kaedah untuk manusia merasai kebesaran Allah dan merasa Allah itu wujud.

Di dalam azan itu terletaknya asas sifat 20. Meletakkan rasa cinta dan sayang kepada Allah. Manakala Syahadah, kesaksian kepada Tuhan yang Esa dan Rasulullah pesuruh Allah.

Pengertiannya, apabila berpegang kepada sunnahnya maka akan selamat dunia dan akhirat.

“ Kemudian kita melihat Hayya’alassolah, disambut oleh orang yang mendengar azan “ La haula wala quwwata illa billah”. Yang bermaksud “ tiada daya dan kekuatan kecuali daripada Allah”. Perkataan “ala-s-solah”, maksud ‘al’ adalah the iaitu definite atau ditentukan.

Maknanya bila solat, kita harus solat dalam gelombang otak yang tertentu.

“ Solat kita mesti berada di dalam gelombang theta iaitu gelombang rendah. Begitu juga azan berada di dalam gelombang theta. Gelombang yang rendah , tenang dan zon makbul doa.

Sebab itulah apabila azan, dikehendaki diam kerana ketika itulah makbul doa. JANGAN lepaskan peluang untuk meminta dari Allah ketika itu kerana itu lebih baik daripada bercakap kosong ketika azan,” jelasnya.


AZAN STABILKAN GELOMBANG DUNIA

DR. AZHAR menjelaskan, azan yang dilaungkan muazin bukan sekadar untuk menyeru solat tetapi bertindak sebagai penstabil gelombang dunia.

Gelombang azan rendah, sedangkan gelombang dunia tinggi. JADI AZAN YANG MENSTABILKANNYA balik supaya dunia menjadi tempat yang selesa untuk dihuni.

Andainya suatu hari nanti sudah tidak ada lagi azan dilaungkan, maka gelombang dunia ini akan menjadi semakin tinggi dan macam-macam akan berlaku. MasyaAllah..

Suatu masa dulu, kajian yang dilakukan mendapati, semua pokok dan alam ini berada pada tahap gelombang alpha.

Sebab itu apabila berada di kawasan yang di kelilingi pokok kita akan merasa tenang.

Sekarang keadaan telah berubah apabila pokok-pokok sudah ditebang dan binatang banyak yang pupus menyebabkan manusia berada di dalam gelombang stress. Sebab itulah setiap hari banyak orang yang stress.

Menurutnya lagi, secara asasnya manusia mengeluarkan empat gelombang tanpa gagal setiap hari iaitu gelombang beta, alpha, theta dan delta.

Sekarang ini keadaan sudah berubah. Dianggarkan hampir 90 peratus populasi di dunia berada di dalam gelombang beta. Gelombang yang stress, buntu dan segala perkara yang negatif.

Semua perkara ini berlaku kerana orang Islam tidak pernah faham.

Allah menyayangi hambaNya. Melalui azan Allah kirimkan rasa sayangnya kerana azan itu terletak di dalam gelombang theta iaitu gelombang makbul doa dan zon ketenangan.

“ATURANNYA BEGINI,……………………………………………..
semua manusia berada di dalam gelombang beta iaitu gelombang yang tinggi.

Kemudian apabila masuk saja waktu solat, kita mengambil wuduk masa itu gelombang akan turun ke alpha.

KEMUDIAN APABILA AZAN,………………………………………

gelombang it terus turun kepada gelombang theta. Sebab itulah kita digalakkan solat tepat pada waktunya sewaktu gelombang theta supaya lebih khusyuk.

“Ketika azan juga dikehendaki supaya jangan bercakap, sebaliknya menghayati.

Semua itu ada sebabnya. Ia ada kaitan dengan gelombang theta. Sebabnya ketika badan berada di dalam gelombang theta tiga hormon penting iaitu melatonin, endrofin dan serotonin akan dirangsang keluar.

Hormon inilah yang mempengaruhi tahap kesihatan mental dan fizikal manusia,” jelasnya.

AZAN TANDA SAYANG ALLAH

Setelah memahami kedudukan azan dari sudut sains, barulah solat akan menjadi lebih khusyuk. Setiap orang mula faham, melakukan solat adalah kerana rasa cinta kepada Allah dan bukan kerana terpaksa.

Menurut Dr. Azhar, Allah terlalu sayangkan hambaNya dan diberi peluang setiap orang menikmati gelombang theta, bukan saja pada azan tetapi pada waktu subuh, dhuha dan asar. Itulah zon makbul doa.

Kemudian Allah berikan kepada orang Islam untuk duduk selama sebulan di dalam gelombang theta, iaitu pada bulan Ramadan.

Sebab itulah orang yang berdoa ketika ia berpuasa, akan dimakbulkan doanya selain dari sudut kesihatannya, memang sudah dibuktikan manfaatnya.


“Azan adalah penyelesai banyak masalah dari penyakit luaran hinggalah rohani dan ketika menghadapi musibah.

Sebab itu di dalam Islam apabila ditimpa musibah dianjurkan untuk ucapkan INNALILLAH….iaitu kembali kepada Allah ataupun azan.

Ini kerana gelombang rendah mempunyai tenaga yang paling kuat. Orang yang sedang buntu fikirannya akan merasa tenang dan kuat jiwanya untuk menyelesaikan masalah.


Azan itu merangsang otak kanan dan menguatkan jiwa.


“ALLAH tidak berikan sesuatu itu termasuk azan dengan sia-sia atau memusnahkan kita. Ada hikmah di sebaliknya yang perlu dikaji dan ambil berat untuk kesejahteraan hidup dunia dan akhirat,” katanya.

SOLAT PADA GELOMBANG THETA

Berbalik semula pada solat yang seharusnya terletak di dalam gelombang theta.

HASIL KAJIAN yang dilakukan mendapati bahawa solat yang berada pada tahap gelombang theta akan menyebabkan TIGA PERKARA. Menurut Dr. Azhar, perkara PERTAMA yang berlaku ialah hormon MELATONIM akan dibebaskan.

Hormon itu adalah pengawal segala pengawal atau bertindak sebagai pengawal trafik.

Tugasnya mengawal semua benda di dalam badan seperti tidur, mengawal tekanan dan mengoksidasikan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel badan.


“Secara mudahnya begini. Jika anda kena kanser, itu bermakna ‘pegawai trafik’ tidak pandai mengawal lalu lintas, menyebabkan sel berlanggar sesama sendiri. Melatonim tidak mampu lagi mengawal sel.

Sebab itulah apabila orang yang menghidap kanser tahap satu dan dua saya akan suruh mereka amalkan azan dahulu kerana ia akan menurunkan gelombang otak supaya melatonim boleh dikeluarkan.”


“Yang KEDUA, ENDROFIN, iaitu morfin semula jadi manusia. Perhatikan pesakit di hospital, jika bertindak ganas, gelisah, kelam kabut dan sakit doktor hanya suntikkan morfin supaya kita tenang dan tidur.

Tapi sebenarnya kita sudah ada morfin semula jadi yang dikeluarkan dari otak.


Soalnya kenapa kita tidak boleh keluarkan morfin itu supaya kita jadi tenang?

Kerana solat kita selalu di dalam keadaan lalai dan mengambil mudah soal azan.”

“AKHIR sekali SEROTONIM atau AGEN CERIA.

Jika tidak cukup hormon ini di dalam badan, akan jadi murung, dan boleh membunuh diri.

Untuk mengawal rembesan hormon itu, juga boleh dilakukan dengan solat dan azan pada tahap khusyuk.” Jelasnya.

Sambungnya lagi, yang menjadi masalah, semua hormon itu tidak seimbang di dalam badan. Itulah yang menimbulkan pelbagai masalah di dalam hidup termasuk penyakit dan perasaan negatif.


SEBENARNYA ALLAH TELAH BERIKAN CARA UNTUK MENGAWAL SEMUA HORMON DI DALAM BADAN IAITU DENGAN CARA SOLAT DAN PENGHAYATAN AZAN.


Dr.Azhar menyatakan bahawa kebanyakan orang sekarang mendirikan solat di dalam gelombang beta, iaitu melakukanya di dalam keadaan kelam kabut dan lalai.

Badan yang berada di dalam gelombang beta iaitu gelombang tinggi, akan menyebabkan stress, tertekan dan kelam kabut.


“HANYA DENGAN SOLAT DAN AZAN SAJA GELOMBANG ITU BOLEH DITURUNKAN KE TAHAP THETA SECARA SEMULA JADI.”


wallaualam bissawab..




Allah... Hebat kn? bayangkn jika tiada lagi azan yang berkumandang?

Menara Tertinggi Di Dunia Burj Khalifa

8:56:00 AM 0 Comments

Uni Emirat Arab nampaknya boleh berbangga dengan keberhasilan mereka mengubah semua wilayah berpasirnya menjadi sebuah negara yang maju dalam kurun waktu setengah abad.

Bahkan, khusus di bidang arkitektur, Dubai sudah menegaskan kemajuannya dengan membangun sebuah gedung pencakar langit yang dinamakan Burj Khalifa.

Burj Khalifa secara rasmi dibuka pada 4 Januari 2010, bangunan yang berlantaikan 160 ini di daulat oleh Wikipedia sebagai salah satu gedung tertinggi di dunia buatan manusia.

Segala kehebatan arkitektur yang menjadi penyusun Burj Khalifa juga membuatnya terkenal akan 10 fakta menarik tentangnya. Inilah sepuluh fakta menarik itu:

1- Dengan ketinggian 868 meter, Burj Khalifa boleh dikatakan dua kali lebih tinggi dari gedung Empire State dan tiga kali lebih tinggi dari menara Eiffel.

2- Burj Khalifa telah memecahkan beberapa rekord, sekaligus iaitu sebagai bangunan berstruktur bebas (tanpa penyangga) tertinggi di dunia,
Lantai tertinggi yang dihuni manusia di dunia, dek observasi outdoor tertinggi di dunia, serta lift berjarak terjauh di dunia.

3- Catatan arkitektur Burj Khalifa menyatakan bahawa berat beton yang digunakan untuk membangun gedung tersebut setara 100.000 gajah.

4- Design bangunan secara keseluruhan mengadaptasi bentuk bunga Hymenocallis dari Yunani.

5- Bangunan ini dirancang oleh perusahaan asal Korea Selatan, Samsung Engineering and Construction.

6- Pembangunan Burj Khalifa menghabiskan kos yang bukan alang-alang, yakni sebanyak 1,5 milion dollar AS.

7- Dalam proses pembinaannya, sekitar 12.000 pekerja dikerahkan untuk melaksanakan projek tersebut.

8- Begitu tingginya Burj Khalifa hingga hujung bangunannya dapat terlihat dari jarak 95 kilometer.

9- Pada awalnya, bangunan pencakar langit ini dinamakan Burj Dubai, namun, kemudian diganti menjadi Burj Khalifa untuk menghormati Sheik Khalifa bin Zayed al Nahyan, penguasa Abu Dhabi yang telah menyelamatkan Dubai dari muflis pada tahun 2009.

10- Burj Khalifa dilengkapi dengan 54 lift dengan kecepatan 60 kilometer per jam.




fuhhh... what do you say? maju gila negara nie. Negara kaya. tk hairanlh semaju inie.. tmpt kdua yg nia idam2 kn nk d jejaki. Aamiin.. smoga Allah izinkn.

Sumber : robertqtillsonburg.com




Rahsia lubang hidung | Mengapa lubang hidung ada dua?

8:34:00 AM 1 Comments


MENGAPA LUBANG HIDUNG ADA DUA?

Kita memiliki hidung berlubang di sebelah kiri dan kanan.

Apakah fungsinya sama?
Sebenarnya fungsinya TIDAK sama dan dapat kita rasakan bezanya.

Sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan yang kiri mewakili bulan (mengeluarkan sejuk).

Jika SAKIT KEPALA, cubalah MENUTUP Lubang hidung sebelah KANAN, bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh.

Jika merasa LELAH/PENAT, lakukan sebaliknya.
Tutup lubang hidung sebelah KIRI dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan.

Tak lama kemudian, Anda akan merasakan segar kembali.

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya MUDAH sekali sejuk.

Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga CEPAT sekali marah.

Apakah Anda memperhatikan pada saat bangun, lubang hidung mana yang bernafas lebih cepat?
Sebelah kiri atau kanan?

Jika lubang hidung kiri bernafas lebih cepat, Anda akan merasa sangat lelah.

Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, Anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi kesannya akan lebih baik diterapkan kepada orang dewasa.

Pada suatu malam, saya duduk menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas dengan lubang hidung sebelah kiri.

Dalam kurang dari satu minggu, sakit kepala saya sembuh.
Saya terus melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang, sakit kepala saya tidak kembali lagi.
Luar biasa, sungguh sempurnanya pengaturan ciptaan Allรขh.

Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.
Inshaa ALLAH.....

Tuesday, June 21, 2016

8 keajaiban Solat Tahajud

12:49:00 PM 1 Comments

Solat Tahajud adalah solat yang sangat mulia. Ianya termasuk dalam Solat Sunnat Mu’akad (solat yang dituntut oleh Syara’). Solat Tahajud boleh dikerjakan paling minima sebanyak dua rakaat dan dilakukan sepanjang malam asalkan pelakunya sempat tertidur. Namun waktu yang paling utama untuk melakukannya adalah pada sepertiga akhir dari malam.

Pesanan Dari Imam Nawawi:
“Bila engkau tidak mampu bangun malam untuk SOLAT TAHAJUD, juga tidak mampu berPUASA di siang hari,maka ketahuilah bahawa sesungguhnya engkau telah dihalangi untuk melakukannya kerana MAKSIAT dan DOSA yang membelenggumu. Mohonlah perlindungan maksiat dan dosa dari Allah, kerana Dia lah sebaik-baik pelindung..”

Keajaiban Solat Tahajud

Sejarah telah membuktikan bahawa Rasulullah SAW dan para sahabat selalu melaksanakan Solat Tahajud kerana banyak keajaiban yang terkandung dalam solat tersebut. Antara 8 keajaiban Solat Tahajud adalah seperti berikut :
..
1. Tiket ke Syurga
Abdullah Ibn Muslin berkata “kalimat yang pertama kali ku dengar dari Rasulullah Saw saat itu adalah, “Hai sekalian manusia! Sebarkanlah salam, bagikanlah makanan, sambunglah silaturahmi, tegakkan lah shalat malam saat manusia lainnya sedang tidur, niscaya kalian masuk surga dengan selamat.” (HR. Ibnu Majah).
..
2. Menjauhi Penyakit
Salman Al Farisi berkata, Rasulullah Saw bersabda, “Dirikanlah solat malam, kerana sesungguhnya solat malam itu adalah kebiasaan orang-orang soleh sebelum kamu, mendekatkan kamu kepada tuhanmu, penebus perbuatan buruk, mencegah berbuat dosa, danmenghindarkan diri dari penyakit yang menyerang tubuh.” (HR. Ahmad)
..
3. Mengangkat Darjat Manusia
Rasulullah Saw bersabda, “Jibril mendatangiku dan berkata, “Wahai Muhammad, hiduplah sesukamu, kerana engkau akan mati, cintailah orang yang engkau suka, kerana engkau akan berpisah dengannya, lakukanlah apa keinginanmu, engkau akan mendapatkan balasannya, ketahuilah bahawa sesungguhnya kemuliaan seorang muslim adalah pada solat waktu malam.” (HR. Al Baihaqi)
..
4. Mendapat Rahmat Allah
Abu Hurairah berkata bahwa Rasulullah Saw bersabda, “Semoga Allah merahmati laki-lakiyang bangun malam, lalu melaksanakan solat dan membangunkan isterinya. Jika si isteri menolak, ia memercikkan air di wajahnya. Juga, merahmati perempuan yang bangun malam, lalu shalat dan membangunkan suaminya. Jika sang suami menolak, ia memercikkan air di wajahnya.” (HR. Abu Daud)
..
5. Doa Dikabulkan
Allah SWT berjanji akan mengabulkan doa orang-orang yang menunaikan solat Tahajud dengan ikhlas. “Dari Jabir berkata, bahawa Nabi Saw bersabda, “Sesungguhnya di malam hari , ada satu saat yang ketika seorang muslim meminta kebaikan dunia dan akhirat, pasti Allah memberinya, Itu berlangsung setiap malam.” (HR. Muslim)
..
6. Penghapus dosa
Dari Abu Umamah al-Bahili berkata bahwa Rasulullah Saw bersabda, “Lakukanlah Qiyamul Lail, karena itu kebiasaan orang saleh sebelum kalian, bentuk taqarub, penghapus dosa, dan penghalang berbuat salah.” (HR. At-Tirmidzi)
..
7. Menewaskan Syaitan
Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra bahawa Rasulullah Saw bersabda, “Syaitan akan mengikat kepala seseorang yang sedang tidur dengan ikatan, menyebabkan kamu tidur dengan cukup lama. Apabila seseorang itu bangkit seraya menyebut nama Allah, maka terlepaslah ikatan pertama, apabila ia berwudhu maka akan terbukalah ikatan kedua, apabila di solat akan terbukalah ikatan semuanya. Dia juga akan merasa bersemangat dan ketenangan jiwa, jika tidak maka dia akan malas dan kekusutan jiwa.”
..
8. Menjaga Kesihatan Rohani Allah SWT menegaskan bahawa orang yang selalu menunaikan solat Tahajud akan dipelihara peribadinya.
Allah Berfirman, “Dan hamba-hamba Tuhan Yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata yang baik. Dan orang yang melewati malam hari dengan bersujud dan berdiri untuk Tuhan mereka.” (QS. Al-Furqan: 63-64)
..
Jom kita sama-sama menunaikan Solat Tahajud untuk kebahagiaan hidup kita didunia dan di akhirat.

Monday, June 20, 2016

Kenali rahsia tahi lalat

11:06:00 AM 1 Comments


Assalamualaikum | Salam sejahtera

Rata-rata diantara kita mempunyai tahu lalat. Ada yang bahagian muka dan anggota badan. tapi tahukah anda disebalik kewujudan tahi lalat tu ada maksud yang tertentu? Jom kita kenali rahsia disebalik kehadiran tahi lalat tersebut

Bibir atas kanan - Banyak rezeki, pandai

Bibir atas kiri - Ramai kawan, baik hati

Bibir bawah kanan - Disegani orang, ramai yg suka

Bibir bawah kiri - Pandai bicara, tak mudah kalah

Leher kanan - Cerdas, jujur, berani menderita

Leher kiri - Cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan

Leher di tengah - Tercapai cita-cita

Biji mata kanan - Suka serong dan pembohong

Biji mata kiri - Pembohong tetapi baik hati

Hujung mata kanan - Baik hati, sopan santun, cerdas

Hujung mata kiri - Baik budi, murah rezeki

Punggung kanan - Agak mengalami kesulitan

Punggung kiri - Malas dan suka duduk

Betis kanan - Suka berhibur, boros

Betis kiri - Rajin,tidak suka menganggur

Lutut kanan - Bersikap tidak peduli dan tak mahu berusaha

Lutut kiri - Kurang kuat berusaha

Kepala sebelah kanan - Terkabul cita-cita

Kepala sebelah kiri - Sering menemui kesusahan

Kepala sebelah belakang - Jujur, sabar dan tekun

Kening kanan - Cerdas dan cekap

Kening kiri - Cerdas, sopan santun

Tengah kening - Keras hati, berani segala hal

Hujung mulut kanan - Kecil rezeki, tak mudah kalah

Hujung mulut kiri - Suka berpoya-poya

Ketiak kanan - Dapat menyimpan rahsia

Ketiak kiri - Jujur, banyak yang cinta

Pergelangan kaki kanan - Suka berpergian (keluar rumah)

Pergelangan kaki kiri - Kehendak kuat

Batang hidung - Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya

Pada hidung - Banyak rezeki

Dagu bawah kanan - Jujur dan baik hati

Dagu bawah kiri - Bijak sana dan berbudi luhur

Kemaluan kanan atau kiri - Baik, suka senggama

Di kepala kemaluan (lelaki) - Bakal beristeri 2

Tumit kanan - Jujur dan banyak kawan

Tumit kiri - Baik budi

Alis kanan - Suka menolong, baik hati

Alis kiri - Ramai yang suka

Pangkal peha kanan - Kemahuan kuat

Pangkal peha kiri - Suka kerja apa pun

Telapak kaki kanan - Tak mudah mengeluh

Jari kaki kanan - Suka menolong

Jari kaki kiri - Berbudi, suka berbuat baik

Bahu kanan - Cermat dlm membuat keputusan, banyak tanggungan

Bahu kiri - Suka kerja keras, banyak tanggungjawab

Buah dada kanan - Baik hati, pendiam,simpan rahsia

Buah dada kiri - Ramai kawan, setia pada pasangan

Lengan kanan - Setia dan taat pada atasan

Lengan kiri - Menepati janji dan rajin

Pipi kanan - Ramai teman

Tengah-tengah pipi kanan - Ramai yg suka

Tengah-tengah pipi kiri - Ramai teman

Ubun-ubun - Kurang jujur

Pusat - Cerdas, tangkas, tekun

Pusat bahagian kanan - Sejahtera dalam hidup

Pusat bahagian kiri - Beroleh kemliaan

Pinggang kanan - Sayang pada pasangan hidup

Pinggang kiri - Disayang pasangan hidup

Dada kanan - Dapat mengatasi masalah

Dada kiri - Berani, jujur dan sabar

Telapak kaki kanan - Tidak mudah mengeluh

Telapak kaki kiri - Baik budi pekertinya

Siku tangan kanan - Kuat ingin memiliki kekayaan

Siku tangan kiri - Baik hati, suka menolong

Jari tangan kanan - Serba beroleh keuntungan

Jari tangan kiri - Serba baik bekerja

Jari telapak tangan kanan - Banyak rezeki tapi boros

Jari telapak tangan kiri - Banyak rezeki dan cermat

Perut bawah kanan - Banyak rezeki, suka memberi maaf

Perut bawah kiri - Baik hati, tenang hidupnya

Sudut mata kanan dalam - Disayang suami atau isteri

Sudut mata kiri dalam - Tidak mudah dilupakan pasangan

Sudut mata kanan luar - Baik budi, ramai yg cinta

Pelipis kiri - Murah rezeki, dpt jadi kaya

Pelipis kanan - Serba berhasil dalam usaha

Kelopak mata kanan atas - Baik hati, ramah, berjaya

Kelopak mata kiri atas - Baik budi, ramai yg suka

Kelopak mata kanan bawah - Agak malas

Kelopak mata kiri bawah - Agak bodoh, kurang bijaksana

Take note : Jangan percaya 100% dengan segala bagai rahsia ni. Pokok pangalnya terpulang pada diri sendiri. Nak bijak pandai ke nak berjaya ke. Yang penting usaha, tawakal dan berdoa kepada Allah. InsyaAllah, kalau baik yang kita minta maka baiklah hasil yang bakal kita perolehi dan begitulah sebaliknya. 


Sunday, June 19, 2016

Blog berwajah baru

5:18:00 PM 3 Comments
Assalamualaikum | Salam Sejahtera . Hari ni rasa seperti kerja dihari cuti. Suasana dalam opis suram je. Suasana dalam workshop sunyi sepi. Gate utama pun tak dibuka. Padahal hari ni hari ahad. Permulaan hari untuk minggu ni. Tapi entahlah.. mungkin disebabkan ramai staff yang outstation ke Bintulu, Sarawak kowt atau mungkin disebabkan cuaca hujan sekarang atau mungkin juga disebabkan bulan puasa. Eh, banyak sangat alasan yang difikirkan.

Okaylah, nak tanya ni. Korang perasan tak blog ni dah berwajah baru. Hehee inilah namanya gatal tangan. Sebenarnya hari ni, sehari suntuk terperap dalam opis. Nak lepak dalam workshop tade orang. Jadi terperap dalam opis mengadap laptop.

Kebetulan wifi pun dah kembali ok. Jadi dengan kepala yang tak berapa nak betul, saya mula lah mencari idea. Tak pasal pasal blog ni menjadi mangsa. Alkisahnya banyak template yang saya cuba. Tapi macam tak berapa lekat dihati. Tak menarik perhatian saya. Jadi, cuba punya cuba akhirnya tertarik dengan template lovebird ni. Apa lagi, gunapakai je lah. Settle.

Opss masih tak settle lah. Masih ada coding coding yang terpaksa diubah suai. Tapi mood nak bercoding tu masih tade lagi. Hehee malas nak mengadap coding sebenarnya. Jadi, hold kan dulu sementara waktu ye. Tengok lah esok lusa kita bercoding bagi mencantik muluskan lagi blog ni.

Sebenarnya blog ni macam dah terabai. Perasan kan? dah lama tak berentry dekat sini. Banyak habuk dan sarang lelabah. Tapi tak pe nanti saya kembali bergiat aktif dekat sini ye. Okay bye.

Monday, June 13, 2016

Giveaway Ramadan 2016 By NurAlja

1:04:00 PM 3 Comments

“Giveaway Ramadan 2016 Oleh NurAlja adalah satu cara untuk mengenali blogger lain disamping merapatkan ukhwah terutama pada blogger baru. Jom meriahkan lagi Giveaway ni yang berlangsung dari 10-13 June 2016 sahaja”

Header yang simple tapi menarik
Sidebar yang kemas dan padat. Intipati yang menarik
Suka tengok kotak komen.
Combinasi warna lembut yang menyenangkan mata memandang.
Background yang digunakan pun cantik.
Keseluruhannya, blog Alja kemas, tersusun dan menarik.
Rasa macam dunia kanak-kanak plak kejap :)
Salam Ukhwah

Insta : aiennamaaqu
Facebook : Aienn Nama AQu

Tamat : 13 Jun 2016

Thursday, June 9, 2016

Bangkit dari putus asa

9:10:00 AM 1 Comments

Pernah tak?
Kita rasa hampir 
Putus asa.
Jatuh bangkit.
Lalu di kirimkan seorang hamba.
Menghulurkan tangan dan senyuman.
Walaupun ianya sementara.
Tetapi ia sangat bermakna.
Allah itu berlaku Adil.
Setiap pemergian akan ada pengganti.
Keep istiqomah dalam hijrah.
Jangan pernah jauh dari Nya.
Hidup bukan untuk manusia.
Tapi adalah tiket untuk mendapatkan syurga.
Berbuat amal la di dunia.
Sementara ajal belum menempah.




Thursday, June 2, 2016

Bulan Terakhir Praktikal Untuk Semester ini

4:54:00 PM 1 Comments

Alhamdulillah, bulan Jun muncul juga akhirnya... bulan Jun merupakan bulan yang hakak nanti nantikan.. kenapa? sebab bulan Jun merupakan bulan terakhir hakak praktikal untuk semester ini.. bulan Jun juga merupakan bulan kelahiran hakak.. dan yang paling penting.. bulan Jun tahun ini kita berpuasa... Tanggal 1 Ramadhan jatuh dalam bulan Jun.. jadi bulan Jun untuk tahun ni sangat istimewa dalam hidup hakak.. alhamdulillah...

Hari ni merupakan tanggal 2 Jun 2016.. hidup hakak untuk hari ni masih seperti biasa.. di tempat kerja.. menghitung hari untuk habis praktikal.. Oichhhh tak sabarnya nak habis praktikal dekat sini.. kalau diikutkan 30 Jun 2016.. hakak secara rasminya tamat praktikal di sini.. tapi niat dihati nak mintak tamat awal.. heheee.. kalau boleh nak puasa dengan family dekat rumah.. tak nak puasa dekat sini.. tak best.. sahur sorang sorang.. berbuka sorang sorang.. macam sedih je rasa... macam lonely sangat.. sob sob sobbb.. maklumlah hakak kan tinggal di hostel yang disediakan company.. bak kata mak " adat lettuw belajar dan merantau". Hehee

Hari ni hari khamis.. seperti biasa hakak menanti jam 5:30pm dengan ketidak sabaran., kenapa? sebab hakak nak bergegas balik rumah family.. kebiasaannya setiap petang khamis hakak akan pulang ke rumah family.. petang sabtu hakak kembali semula ke hostel.. sebab ahad dah mula kerja.. sama seperti hari hari yang sudah.. petang ni pun hakak akan pulang ke rumah family.. serius rasa mcm tak sabar giler.. heheee.. kenapa tak sabar? sebab baru baru ni rumah hakak di renovet.. jadi rumah agak bersepah dan tak teratur.. so niat hakak untuk pualng petang ni sebab nak tolong mak kemas rumah.. almaklumlah hakak kan anak yang baik.. heheee :)

Untuk semester ni.. hakak dah berjaya praktikal selama lima bulan lebih.. penghujung bulan ni genaplah enam bulan.. oichhh tak sabarnya nak tamatkan praktikal dekat sini.. eh, tamat praktikal ni bukan bermakna hakak dah tamat belajar tau... masih berbaki lagi setahun setengah untuk grad... lama kan? awal bulan tujuh nanti, hakak sekali lagi akan praktikal.. tapi di tempat lain dan dalam silibus yang lain.. kalau di sini.. hakak didedahkan dengan kerja kerja instrument analayzer system.. hehee agak lari sikit dengan apa yang hakak belajar.. di tempat baru nanti, hakak bakal didedahkan dengan PSU.. Papan Suis Utama.. okay, itu memang bidang yang hakak belajar... memang cun, ngam dan tepat sekali untuk hakak.. kuikuikuiii

Eh, macam syok je hakak bertyping entri kan.. tengok jam dah dekat pukul lima.. yeyeyehhh dah dekat nak balik.. yeyehhh tak sabau nyer.. awak.. awak.. awak... doakan hakak selamat sampai rumah family ye petang nanti.. okaylah.. hakak nak sambung buat kerja sikit.. hehee nanti lima setengah.. hakak terus panch card dan cabut balikkk.. heheee okbye.. wassalam :)


Take note : Lamanya tak berblogging dekat sini. Hehee rindu pulak nak aktif macam dulu kala. Sila tinggalkan link uolls jika sudi. InsyaAllah nanti hakak slow slow blogwalking ye. Salam Ramadhan sayang :)


Monday, April 25, 2016

Pertolongan dari Allah

5:07:00 PM 0 Comments



Percaya atau tidak?
Percayalah..
Saat kita memerlukan bantuan dan pertolongan, Allah S.W.T menghantar dalam pelbagai cara dan bentuk.

Jangan sesekali mempersoalkan :
" Kenapa Allah tidak membantu aku? "
" Kenapa Allah biarkan aku sendirian hadapi semua ini? "
Nope !!

Kita tidak layak untuk mempersoalkannya.
Apa yang perlu kita tahu adalah Allah itu sentiasa bersama hambaNYA.
Pertolongan Allah itu sentiasa datang dan hadir tepat pada masanya..

Hanya Allah yang tahu bila waktu dan ketika saat yang paling sesuai untuk menghantar bantuan , pertolongan dan memenuhi permintaan hambanya..



TIGA JENIS KAWAN MENURUT IMAM AL-GHAZALI

5:05:00 PM 0 Comments


- Kawan yang pertama
Kawan yang ADA ILMU, bila kita berkawan dengan dia,dia sentiasa bagi ilmu dan nasihat agama kepada kita. Imam Al-Ghazali kata jangan lepas kawan ini. Berkawanlah kerana kebaikan yang banyak diperolehi.

- Kawan kedua
Dia TAK ADA ILMU, tapi kita ada ilmu dan DIA TERIMA ILMU dan nasihat agama yang kita sampaikan kepada dia. Berkawanlah kerana dengan kita sampaikan ilmu dan nasihat kepada dia, dia dapat laksanakan perintah Allah SWT.

- Kawan yang ketiga
Dia TAK ADA ILMU, kita ada ilmu tetapi bila kita bagi ilmu & nasihat kepada dia, dia TAK TERIMA dan macam-macam bagi alasan iaitu seperti dia tak suka ilmu yang disampaikan. Dia reject ilmu dan nasihat yang kita bagi.

Imam Al- Ghazali kata jangan kawan dengan orang macam ini kerana tiada bagi manfaat kepada kita dan dia. Dan takut-takut kita terikut cara dan tingkahlaku dia yang boleh membawa kita kepada kehancuran.


Semoga Bermanfaat

AURA BERJAYA (Positif) VS AURA MALAS (Negatif)

5:00:00 PM 0 Comments


1. ORANG POSITIF selalu berani mencuba perubahan utk capai kejayaan
ORANG NEGATIF akan selalu takut dgn perubahan utk ke hadapan

2. ORANG POSITIF selalu mendapatkan idea yang bernas
ORANG NEGATIF hanya suka bercerita mengenai hal orang lain

3. ORANG POSITIF selalu sabar hadapi risiko turun naik
ORANG NEGATI selalu menyalahkan orang lain

4. ORANG POSITIF selalu memberi peluang capai kejayaan pada orang lain
ORANG NEGATIF selalu melepaskan peluang yang baik

5. ORANG POSITIF selalu mencurahkan Ilmu untuk lihat orang lain berjaya
ORANG NEGATIF selalu cemburu melihat kejayaan orang lain

6. ORANG POSITIF selalu rajin belajar dan terus belajar sampai tercapai segala impian
ORANG NEGATIF selalu suka belajar separuh jalan dan mudah give up

7. ORANG POSITIF selalu menghulurkan bantuan demi melihat kejayaan orang lain
ORANG NEGATIF lebih mementingkan diri sendiri

8. ORANG POSITIF selalu mudah bertanya jika ada yang tidak tahu
ORANG NEGATIF selalu malu untuk bertanya kerana tidak mahu di anggap kurang ilmu

9. ORANG POSITIF selalu memahami kehendak diri sendiri
ORANG NEGATIF selalu tidak faham kehendak diri sendiri

10. ORANG POSITIF selalu mudah mendengar apa saja cadangan dari orang lain sebelum berkata-kata
ORANG NEGATIF selalu berkata-kata sehingga tidak mahu mendengar idea dari orang lain

11. ORANG POSITIF selalu bersikap jujur
ORANG NEGATIF selalu banyak berahsia

12. ORANG POSITIF selalu kuat semangatnya untuk berjaya
ORANG NEGATIF selalu saja lemah semangat

13. ORANG POSITIF selalu bersyukur dengan apa saja yang di milikinya sikit @ banyak
ORANG NEGATIF selalu ingin mengeluh

14. ORANG POSITIF selalu rajin, yakin, berani, usaha kuat berterusan demi bertemu sebuah KEJAYAAN
ORANG NEGATIF selalu rasa malas dan lebih suka menyindir melihat kejayaan orang lain

15. ORANG POSITIF selalu nampak & mengambil peluang yang akan mengubah kehidupan ke arah lebih maju
ORANG NEGATIF selalu rasa ragu-ragu untuk berubah & akan banyak mencipta alasan

TANYA DIRI SENDIRI.!!!!!!!
Sejauh mana TAHAP KEBERANIAN kita untuk MEMPOSITIFKAN DIRI KE ARAH KEJAYAAN.

Coretan : ALHAURA' NURHOURI

AMALAN MURAH REZEKI

4:56:00 PM 0 Comments



✅1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg.

....................................

✅2.Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.

....................................

✅3.Sentiasa sediakan wang kecil di dalam dompet utk diberikan kpd yg memerlukan.

....................................

✅4. Letakkanlah d bilikmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.

....................................

✅5. Jika kamu hadir dlm acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @ 2 kotak air mineral, niatkan utk sedekah kpd orang2 yg memerlukannya (orang tua, sakit, kanak2 dan lain2).

....................................

✅6. Jika kamu membeli barang dari peniaga2 kecil kemudian kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki, biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah).

..................................

✅7. Belilah mushaf (al quran). letakkan di salah satu masjid. Bayangkan berapa pahala yg akan kamu dapat daripada setiap huruf bagi mereka yg membacanya.

..................................

✅8. Berikanlah perasaan gembira kpd setiap orang, khususnya kpd mereka2 yg sedang ditimpa kesedihan, dengan senyuman dan ucapan doamu yg tulus.

....................................

✅9. Lemparkanlah senyuman kpd orang yg kamu temui, berilah salam kpd orang yg duduk, & bertuturlah dgn ucapan yg baik kerana semuanya adalah sedekah.

....................................

✅10. Jangan biarkan kamu tertidur, melainkan telah kamu ampuni setiap orang yg telah berbuat jahat kpdmu dari menghinamu, menyebarkan fitnah & menzalimimu.

....................................

✅11. Setkan pada handphone kamu, penggera peringatan pada masa masa tertentu untuk anda baca surah al-fatihah @ al ikhlas untuk di sedekahkan kepada kedua ibubapa kita, sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia.

....................................

Selamat bersedekah,
Semoga kita dilimpahkan rezeki yg barakah.
Aamiin.

STRATEGI BISNES YANG MENIPU

4:52:00 PM 0 Comments



Apabila kita ingin membeli tiket kapal terbang, kita adakalanya akan dapati terdapat nota kecil menunjukkan "Only 1 Seat Left", iaitu pada waktu-waktu yang ada pada tarikh yang dikehendaki. Ketahuilah nota tersebut adakalanya adalah hanya strategi syarikat untuk mendesak dan mendorong kita membeli secepat mungkin.

Saya pernah mencuba, apabila mencari tiket untuk satu orang, tiba-tiba kelihatan tanda nota "One Seat Left", namun apabila saya masukkan semula data untuk pembelian dua tiket pula pada tarikh dan waktu yang sama, saya dapati tanda nota "One Seat left", sudah tiada tapi kali ini bertukar ke "two seats left"

Strategi yang sama adakalanya digunakan oleh penjual untuk cepat melariskan barangan dan seolah memukau pembeli agar jangan berfikir lagi serta segera bertindak membeli.

Ketahuilah, JIKA kehabisan atau tinggal sedikit itu BUKAN FAKTA SEBENAR tetapi rekaan, itu adalah suatu berdosa bagi penjual serta haram hukumnya atas sebab penipuan.

Atas sebab itu, juga Nabi mengingatkan :-
ุฅู† ุงู„ุชุฌุงุฑ ู‡ู… ุงู„ูุฌุงุฑ ู‚ุงู„ูˆุง ูŠุง ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุฃู„ูŠุณ ู‚ุฏ ุฃุญู„ ุงู„ู„ู‡ ุงู„ุจูŠุน ู‚ุงู„ ุจู„ู‰ ูˆู„ูƒู†ู‡ู… ูŠุญู„ููˆู† ููŠุฃุซู…ูˆู† ูˆูŠุญุฏุซูˆู† ููŠูƒุฐุจูˆู†

Ertinya : Sesungguhnya peniaga-peniaga adalah mereka yang jahat-jahat, sahabat bertanya : wahai Rasulullah, bukankah Allah telah menghalalkan jual beli , Nabi menjawab : Bahkan, tetapi peniaga (yang fujjar atau jahat) ini mereka kerap bersumpah (tentang kehebatan barangan yang dijual) dan mereka berdosa kerananya, mereka juga bila bercakap (ketika promosi) mereka akan sentiasa berbohong. (Riwayat Al-Hakim, sohih isnadnya menurut syarat Bukhari & Muslim; Al-Baihaqi)

Coretan : Ustaz Dr Zaharuddin

Semoga bermanfaat untuk kita semua

TIPS HUTANG SELESAI - SELESAIKAN HUTANG DGN ALLAH SWT DULU

4:49:00 PM 0 Comments



Hutang pada masa kini adalah sesuatu perkara yang sudah biasa.
Sehinggakan andai seseorang atau sesuatu organisasi itu tiada hutang,
ia memang menakjubkan kerana ia adalah sesuatu yang jarang berlaku.
Kita sering memikirkan hutang kita dengan sesama manusia.
Namun, berapa ramai antara kita yang sedar
tentang sudah berapa banyak kita sudah berhutang
dengan Allah SWT?

Maka sebolehnya kita usahakan perbaiki hubungan dengan ALLAH SWT dulu.

Tuesday, April 19, 2016

Thursday, April 7, 2016

Sunnah Nabi Yang Semakin Berat di Amalkan.

4:56:00 PM 2 Comments

7 Sunnah Nabi Yang Semakin Berat di Amalkan.

Sebagai peringatan untuk diri saya sendiri, juga sebagai buah tangan buat sahabat sekalian - mari kita laksanakan 7 Sunnah Hebat ini.

Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

๐ŸŒดPertama:๐ŸŒด
➖➖➖➖➖
Tahajjud, karena kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin dekat dengan Allah.

๐ŸŒดKedua:๐ŸŒด
➖➖➖➖➖
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk apapun kita, bacalah walau beberapa ayat..

๐ŸŒดKetiga:๐ŸŒด
➖➖➖➖➖
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, karena masjid merupakan pusat keberkahan, bukan karena panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

๐ŸŒดKeempat:๐ŸŒด
➖➖➖➖➖➖
Jaga sholat dhuha, karena kunci rezeki terletak pada sholat dhuha. Yakinlah, manfaat sholat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

๐ŸŒดKelima:๐ŸŒด
➖➖➖➖➖
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah dengan berlipat  ganda.

๐ŸŒดKeenam:๐ŸŒด
➖➖➖➖➖
Jaga wudhu terus menerus karena Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu sholat walau ia sedang tidak sholat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, "ampuni dosanya dan sayangilah dia yaa Allah”.

๐ŸŒดKetujuh:๐ŸŒด
➖➖➖➖➖
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi karena dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga memberi manfaat pada semua. ๐Ÿ‘

Follow Us @orangekecik