Tuesday, March 31, 2015

Syukuri apa yang dimiliki

6:32:00 AM 17 Comments

Seorg budak prempuan bersujud ketika lihat ais krim. Maka org tnya kpd dia: kenapa sujud? Dia pun jwb: mak saya bila dia gembira dia akan sujud.
Perelokkanlah didikan ke atas anak²mu.
........
Seorang lelaki membaiki penghawa dingin masjid kemudian dia tolak upah yg diberi dan berkata: mak saya berpesan supya tidak ambil upah kerja utk masjid.
Org2 kagum dgn mak dia dan saya kagum dgn kbaikannya.
........
Seorg org yg soleh ditanya mengapa pergi ke masjid sblum azan. Dia jawab: azan utk pringatan kpd org2 yg lalai/lagho/ralik. Dan saya berharap aku tak tergolong dlm klgn mereka!! ( kita mohon dgn Allah akn kesejahteraan,keselamatn dunia akhirat)
........
Aku tnya dia knapa kamu sentiasa tamak minum air di masjid padahal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Dia jwb: supaya org yg letak air di masjid diberi gnjaran.
........
Bilamana sampai kpd kamu gosip2 ttg sseorg drpd mereka maka biarlah gosip tu terhenti stakat kamu shj. Dan klau betul terjadi berita tu berhenti stakat kamu shj, brmakna kmu tlah dpt phala tutup aib org. Baragsiapa yg tutup aib mna2 muslim, Allah akn tutup juga aib dia.
........
3 doa yg wajar kmu ingt utk dibaca semasa sujud2 kamu:-
1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik.
2. Ya Allah, kurnialah kpd ku taubat nasuha sblum aku mati.
3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.
(Tnpa sbrang pengkhususan)
........

Take Note : Moga2 dengannya Allah melepaskan kesusahan drpd kesusahan2 di dunia dan akhirat. Buatlah baik walau sekecil kecilnya.

Monday, March 30, 2015

Kasihnya suami pada isteri

1:52:00 PM 9 Comments

Cerita penceraian aku dengan isteri ni berlaku pada taun lepas. Kami sudah berkahwin hampir 9tahun dah sudah pun dikurniakan 2orang cahaya mata.  Mase tu aku adea dekat office, dapat satu sms dari isteri . ' Assalam abg , Ina nak mintak cerai dri abg . Harap abg dapat tunaikan . '

 Tersentak aku . Kenapa pulak tiba-tiba . Aku tak balas apa-apa kepada isteri. Jam menunjukkan dah pukul 5pm, waktu aku bersiap untuk ambil isteri balik kerja . Sampai ke office dia pun dalam roughly pukul 5.30 pm. Dia masuk dalam kereta dan diam. Aku pun mula la buka suara, ' kita ke tasik titiwangsa nak ? ' . Dia jawab ringkas , 'ok ' . Tak jauh pun dalam 10 minit dah smpai sebab tempat kerje dia dekat area jalan Ampang . Jalan pun tak jem sangat time tu . Kitorang duduk dekat satu pondok . Aku mule bertanya,

Aku : Why so sudden? Sekarang dah rasa abang tak cukup kacak ke ? ( aku cuba bergurau )
Ina : Sebenarnye ina da agak letih. Kesihatan abg tak pernah baik. Setiap pkul 3am , ina mesti bgun buatkan abg air jus epal utk ubat sakit batu karang abg, tapi xpernah baik . Mlm smlm ina bgun pkul 3 lagi , buatkan air. Smpai ke office plak , pendrive ina rosak , dlam tu ade dokumen yg bos nak , ina dah kne marah . Smpai waktu lunch , ina beli mknn , bihun tu basi plak . Mcm2 hal jdi hari ni . Nak balik tdi , kaki ina terpeleot smpai jatuh kat dpan client . Malu la abg . Ina xcukup tidur , ina nak mintak cerai .

Memang betul . Dah lame tp kesihatan aku  tak pernah baik . Aku ditakdirkan terkena batu karang . Dah mcm kaedah berubat tapi tak jugak baik . Dah 3tahun. Ubat tradisional . Aku pn tak pernah gune alternatif perubatan laser sbb mhal . Jus epal yg aku minum tu cume boleh reduce sakit apa yg aku alami ni . Kalau tak malam2 aku mesti berdarah jugak la . Financial pulak problem sbb anak aku terkena penyakit lelah , so duit banyak keluar utk dia msuk wad . Aku bagi jawapan utk isteri .

Aku : Abg sbenarnya agak terkedu. Tapi ina da buat keputusan. Abg berkahwin dgn ina bersebab. Kalau bukan utk behagiakan ina, utk siapa lagi . Tapi ina tak bhagia , abg kne pulangkan balik hak ina . Ina berhak utk lebih bhagia drpd skrg. Abg mintak maaf atas apa yg ina dah lalu ni. Mgkin 3tahun masa abg tengah sakit ni byak buatkan hati ina menangis . Tapi takdir Allah ni abg tak boleh tolak . Abg kne truskan jugk kehidupan . Abg tunaikan permintaan ina utk lepaskan ina . Abg redha sbb abg sygkan ina. Ini pun tanggungjawab. Tapi minggu depan abg lafazkan cerai boleh? Lagipn minggu depan abg outstation , ank2 kita pulak cuti skolah . Takut diorg terkejut pulak benda yg dtg tiba2 ni . Soal pembahagian anak tu abg tak akan berebut . Kita ada 2 anak , abg akan ambil yg sulung , ina ambil yg bongsu . Utk sminggu ni , abg tidur dkat ruang tamu atas sofa . Mgkin anak2 takkan syak sbb abg akan buka tv smpai pgi msa abg tido . Terima kasih atas jagaan ina slama 9 tahun ni . Dah mcm2 yg kita tempuh . Ina jgn menangis lagi . Air mata ina tu sangat berharga . Bila kita dah tak bersama nnt , ina jgn lupa utk tutup suis sterika pgi2 . Lepas ina gosok tudung , ina mesti lupa . Abg tak mrah . Kereta kita ni manual , ina dah lama tak bwak manual kan ? Esok abg akan hantar utk tukar gearbox auto . Ina boleh pkai kereta , abg pkai moto je pegi kje . Safety first ina , pakai seat belt mse memandu . Ina slalu lupa , tapi abg pkaikan .
Ina : Minggu dpan ? Boleh la , lagipn mse tu cuti skolah , ina akan bwak budak2 balik kg . Ok .

Dalam mse smggu tu , aku tidur dekat luar . Bernyamuk juga dan panas sebab air cond dekat dalam bilik . Aku jenis tidur mati , berpeluh pun lena je tido . Tapi ina tu xpenah lupa utk bangun pagi buatkan aku jus epal utk aku minum , seperti kebiasaan . Dah bermcm dvd jugk aku tgk kat rumah tu , walhal xpenah2 tgk dvd slama ni. Cume tau beli je. Tu pn ina yg nak sbb lepak mapley je msti beli satu dvd . Aku dgn dia ni tak sama taste, mana la aku suke cerita jiwang2 ni. Huhu . Smpailah cukup smggu hari sabtu pagi .

Aku : ina , abg nak cakap sket ni . Dtg dkat abg kejap bole ?
Ina : ye abg , knape ?
Aku : abg dah jnji dgn ina abg nak lepaskan ina , abg nak lafazkan cerai .
Ina : hah ? tak boleh abg . Jangan ! Ina sygkan abg . Ina da buat keputusan yg salah . Ina mintak maaf . Kite balik smula ye abg . Ina lupe dgn janji abg , tapi ina xbiasa bila abg tak ada . Org yg boleh fham ina dgn baik cuma abg . Ina xkan ulang bnd ni lagi dkat abg . ( Ina menangis . Nasib baik anak2 ad dkat luar rumah , kitorg dkat dapur )
Aku : abg dah lama ampunkan ina . Ina xslah dlam hal ni . Abg pn susah hati bile ina xde . Takdir Allah , tuhan da baikkan hati ina . Abg tipu sunat dkat ina . Sbnrnye abg xde outstation . Abg bgi alasan tu sbb abg nak ina bertenang utk ina fikir balik keputusan ap yg ina dah buat . Abg mintak maaf . Dah 9 taun , abg pn xbiase klau xtgk kecantikan ina waktu pgi tanpa mekap . Abg rase sejuk . Walaupn ina tidur dgn berbagai gaya . Sendawa ina lepas makan , betul2 buat abg tergelak . Lnsung xcover . Tapi tu la , klau ina xnak kat abg ni , abg makin tua makin tampan . Melepas la ina .
Ina : abg niiii . ( ina pn peluk aku ) . Ina shampoo rambut abg nnt nak ? Da slalu rase air tgan ina ni bru la abg xmenggatal .
Aku : Hamboii . Bodek num 1 . Haha .

Alhamdulillah aku dgn ina xjdi bercerai . Takdir Allah hubugn tu slamat dgn masa . Ad cara sbnrnye mcm mane aku nak tackle problem ni . Alasan die sbb die letih bgun pgi buat jus epal utk aku . Die kene tau , level die sbgi isteri die terpaksa buat . Aku xpernah pakse , cume aku ni pn org yg susah utk bangun seawal 3 pgi . Huhu . Tapi terpaksa die ni adalah kerja utk Allah . Yelah sbb jge suami kan . Dari hati yg terpakse tu die akan ikhlas . Macam solat . Org yg nak berubah die kne bentuk diri die dgn solat . Die buat dlam keadaan memaksa . Tapi hati ni milik Allah . Lame2 die akan ikhlas & redha . Ikhtiar aku , cume aku berdoa mintak die dilembutkan hati . Standard org perempuan , emosi die ni turun naik . Bile emosi die naik , moral die akan down & marah . Time ni la die kurg sabar . Bile buat keputusan , mmg die akan ikut ape aje yg terlintas . Die akan capai yg mane ade dulu dalam fikiran die . Emosi die xstabil .

Ina ni agak pelupa . Sebenarnye ade helah knp aku bawak die ke tasik titiwangsa dulu mse die mintak cerai . Kat situ mulanya date kitorg dulu . Waktu tu , Ina tersalah dial telefon . Angka cuma lari 1 je dari num yg die nak dial tu . Die cari Ramli mase tu . Aku bile dgar suara perempuan je , ape lagi . Gune kan lah teknik penyamaran . Lagipn suara die ni sedap didengar sbb suara manje . Lagilah aku lentok . Cume die cakap laju je . Kete die tgah problem mase tu sbb xleh nak start ( kete kancil ni da jual , aku beli kete baru ). Aku bgi die troubleshoot . Tapi die xpndai sbb org perempuan kan . Bab2 ni die xlaju . Kesian pn ade sbb dgar suara die dah nak nanges . Lagilah aku xjdi nak menipu , aku ckap aku bukan Ramli . Aku cakap aku dtg nnt , kalau die sudi . Die dah start risau , tapi aku gtau waktu siang ni . Aku xmungkin nak culik die . Klau die ade rase ragu2 , die boleh jarakkan diri 50 meter dri aku & start menjerit klau nampak aku ni meragukan nnt . Niat cume nak tolong . Aku smpai & jumper battery die balik & kete boleh start . Tapi die xjarakkan dri aku pn , die tgk dgn penuh minat & penuh dgn pertanyaan . Aku pn tanye la , ' dalam kete awak ni ade payung berger x ? ' die tnye ' kenape ? ' . Aku jawab , ' kalau ade , sy nak bukak kaunter pertanyaan kat sini ' . Die kate aku perli pulak . Haha . Kete die mmg kemas & superb wangi . Die bukak pintu kete & ambil air twister mase tu bgi dekat aku . Aku balas , ' Aih xkan ni je . Nasik2 xde ke ? Kot ade jamuan ringan nnt , jgn lupe call pulak . Sy ni kuat makan ' . Tu la 1st aku tgk die senyum & gelak . Memang mengekek . ' Aih minah ni . Ade bela ke , ' tanye aku dalam hati . hahaha .

Memang betul . Tiap kali gaduh ni , 1st thing yg aku akan recall , mcm mane aku boleh kenal ina ni & knp mesti aku mule bercinta dgn die dulu . Mase tu da berlalu . Bab ni mmg pentg . Itulah resepi knp aku dgn die bole bertahan smpai 9 taun lamenye . Tapi mate die mmg sgat cantik . Mungkin tu sbb knape aku terpikat dgn die kot . Main2 mate dgn aku , mane aku boleh than . Cair terus . Haha

Sblum kawen dgn ina ni , aku da kaji habis-habisan ape watak die . Tapi mse bercinta tu xnampak . Agak tricky jugk , xkn la xde salah lansung . Makan pn elok je sopan . Macam aku makan dgn permaisuri agong plak . Haha . Tapi mse bercinta dulu ina da terkantoi . Aku tgk tudung die ad sikit terbakar . So aku tanye kenapa . Die kate die nak cepat tdi sbb aku da nak dtg . Dri situ sbenarnye aku tau die seorg yg agak kurg sabar . Die xprepare awal sblum aku nak dtg . Org mcm ni die cpat buat keputusan bila die mrah .

Orgnya sensitif . & die seorg yg simple . Simple tu sbb die suke knekan pkaian yg ringkas . Die xpndai pilih baju . Sluar jeans die pn akak die yg belikan .Die takut pd lipas , so aku agak die seorg yg pengemas . Bwah katil die mesti clear xde brg . Klau x die xsng tido .

Penyayang , tu pn sbb die bela kucing . Waktu kucing die mati dulu , aku ade & die riba mayat kucing tu . Kucing tu dah berdarah2 , tapi die msih boleh riba .

Concern , tu pn sbb die tgk budak2 laki xsolat , lepak2 dkat mapley . Die tanye aku dah solat blom , die risau klau aku xsolat , mcm mane aku nak jge die esok2 .

Family first , mse aku kenal die , die cpat2 bgtau family die yg die tgah berkenalan dgn aku .

Caring , stiap pgi die xkan lupe utk bgi salam dkat aku & die xnak aku kerja lebih mse sbb takut kesihatan aku terabai .

Talkative , klau berckp telefon dgn die , 10 minit pn xcukup utk 1 sesi .

Tabah , die pernah sakit tapi die slalu sedapkan ati kuatkan diri utk family die , xnak family die risau keadaan die .

Terurus , die suke pd bnd yg wangi , die secara natural xade bau yg mengharukan .

Friendly , die seorg yg suke b'kwn tapi kdg2 org suke amek kesempatan pd kebaikan die ni .

Rajin memasak , die suke klau bab2 nak suro aku try makan ni . Tapi die ttap xpndai buat nsik grg . Mee grg ok . Lagipn , die ni jenis yg xmakan nasik .

Cantik , ini yg kdg2 buat aku risau ( jeles memanjang ) . Die ade kacukan korea & die gebu orgnye . Tapi da slmat jdi isteri aku pn . So aku xrisau . She's really a perfect girl to be married .

Ingat bro . Perempuan ni die perlukan perhatian . Kesilapan paling utama , bile ko buat die menangis . Time ni la , cerita yg xde bakal diada2 kan . Sbb die confuse . Org laki ni plak suke buat org perempuan confuse . Bile marah @ kecik ati je diam . Klau yg pnas baran tu , mgkin naik tgan la . Maki2 ke . Ini lansung xgentleman . Alam perkahwinan ni lain . Susah mmg ade , tapi seronok pn ad . Aku kawen dgn ina waktu die msih mude , die bru abes blaja . Pembawakan die agak kebudak-budakan tapi perlahan2 die matang bile da jdi isteri . Byak part yg die akan blaja , secara automatiknye die akan pndai . Contoh , die xpndai gsk baju kemeja dlu sbb die xpernah buat . Aku ajr die gosok , smpai skrg die pndai , baju kemeja aku mmg kemas . Member2 msti tego , ko pkai baju bru ke ni ? Kembg semangkuk sat . Bini pndai jage , mmg tip top lah hasilnye aku ni . Hehehe .


Take Note : Pengalaman ni diceritakan balik oleh seorg sahabat kepada Cik Candy. Cik Candy harap story nie dapat dijadikan pengajaran dan pedoman buat pasangan yang dah mempunyai tanggungjawab sebagai seorang isteri mahupun suami. Secara overall perangai org perempuan lebih kurg sama aje, lelakilah yang seharusnya memainkan peranan untuk mengemudi bahtera yang dibina bersama dan tanggungjwb bersama untuk memahami diantara satu sama lain.

Sunday, March 29, 2015

Kasih seorang anak buat ibubapanya

8:30:00 AM 9 Comments
Assalamualaikum..

video

Dah berkali-kali Cik Candy tengok video nie, tapi airmata tetap juga mengalir. Ya Allah, bertapa luhurnya hati si kecil ini. Bila si kecil ni bercerita tentang arwah ibubapanya terpancar rasa rindu dia pada arwah. Tak dapat nak bayangkan, macam mana si kecil tu lalui liku kehidupan tanpa kedua ibubapanya. Semoga si kecil nie terus kuat dan tabah dalam melalui kehidupan ni. Wassalam


Saturday, March 28, 2015

Kisah pakwe makwe yang sweet

11:30:00 PM 9 Comments

Sepasang couple tengah memandu di highway ayer keroh telah di tahan polis ....

Pakwe : Ada apa masalah encik?

Polis : Anda di dapati memandu melebihi 110km

Pakwe : Mana ada encik, saya cuma pandu dalam 100km jer ... mungkin meter saya rosak kot ..

Makwe : Abang tak baik tipu polis tue ... tadikan abang pandu lebih dari 150km ...

Polis : Saya juga akan saman encik kerkenaan lampu brek encik tidak berfungsi ...

Pakwe :  Ye ke lampu brek saya tak berfungsi? saya tak perasaan encik ... minta maaf, nanti saya betulkan

Makwe : Abang..kan abg dah tahu berkenaan lampu tue rosak 2 minggu lepas..saya sendiri beritahu abg ..

Polis : Saya juga akan saman encik sebab encik tak pakai tali pinggang ...

Pakwe :  Saya baru jer bukak encik ... .masa encik tahan saya ...

Makwe : Abang nie..kan abg tak pernah pakai tali pinggang ... tak baik tipu encik nie

Si pakwe yang tak tahan dengan kerenah makwe dia terus melenting.

Pakwe :  Diam ler ko, semua ko beritahu polis ... ko nak aku kena saman apa ?? lurus banggang betul ko ... budusss, aku tepok paler ko kang ...

Polis : Cik.. selalu ker pakwe marah cik macam nie ??

Makwe : Tak ler ... dia jarang marah saya..kalau marah pun masa dia hisap ganja je.






Friday, March 27, 2015

Sombongkah aku?

6:56:00 AM 17 Comments
Assalamualaikum...

Sombongkah aku? Aku ni sombong ke? Sombong sangat ke aku ni? Apa ada jawapan untuk segala persoalan aku ni. Hurmmm.. pagi-pagi hari aku dah buat enteri sentap, kan. Well, memang aku tengah sentap pun. Eh, sentap ke? rasa macam tak pun. Just terkilan sikit sebab oku dinilai tanpa diketahui hujung pangkalnya. Perhhhh, tercuit hati aku dengan statment tu.

Aku sombong ke? Hanya kerana aku on ws tapi tak bertegur sapa dalam group, aku dikatanya sombong. Kalau itu yang kau nak, ok baiklah. teruskan menganggap aku ni sombong. Tapi ingat dan fikirkan kenapa aku sombong dalam group tu. Fikirkanlah apa yang telah kau buat. Group tu, milik kita bersama. Group tu milik kita berempat. Tempat kita bergelak ketawa, usik mengusik, sakat menyakat penuh kemeriahan. Tapi itu dulu. Ya, itu semua dulu. Disebabkan sikap kau juga group tu menjadi hambar. Kau masukan orang lain dlm group tu sesuka hati. Ada  pernah kau bertanyakan pendapat aku? apa pernah kau berbincang dengan aku? apa pernah kau mintak persetujuan kami bertiga? Tak! Tak pernah sama sekali. Tahu-tahu, dah wujud ahli baru dalam tu.

Aku sombong? Hah! teruskan set ur mind dengan statment tu. Aku memang sombong. Aku tak menyapa dalam group. Tapi pernah tak kau fikir, segala bagai status kau di facebook dan wechat, aku berkomen-komen dan like. Tapi kau tak pernah bagi respon. Kau langsng tak like dan komen laman sosial yang aku punya. Ok, tak apa aku tak kesah. Aku tak hadap like dan komen. Aku just nak kau tahu maksud komen-komen yang aku tinggalkan pada laman sosial kau. Itu bermaksud aku masih mengambil cakna tentang kau. Aku tegur dan menyapa kau dengan cara mengomen tapi kau, sesuka hati. selamba badak judge aku sombong, kan.

Aku sombong. Pernah kau fahami situasi aku? pernah kau tanya kenapa aku online ws tapi tak tegur-tegur dalam group? Pernah tak kau terfikir, aku on ws saat tu untuk apa? Rasanya kau tahu, kowt. Aku pernah bagitahu kau, kan. So kenapa mesti kau persoalakan kesombongan aku. Serius, aku terasa dengan sikap kau. Aku on ws, aku bincang tentang study dalam group bersama bebudak kelas aku. tapi semudah ABC saja aku dituduh sombong.

Aku sombong. Salah satu sebab kenapa aku tak nak menyampuk dalam group tu, disebabkan ahli baru. Bagi aku, group tu banyak sangat kenangan kita berempat. Disitulah tempat kita bergosip, tempat kita bergaduh manja, tempat kita mengadu-ngadu. Tapi bila muncul orang baru, semua menjadi hambar. Aku terasa dengan sikap kau. Bertindak dengan membelakangkan kami semua. Mereka mungkin boleh bermuka-muka, masih mampu bertegur sapa walaupun hati tak rela. Tapi aku, maaf. Aku tak nak jadi hipokrit. Hati tak rela tapi senyuman sememeh dibibir. Maaf, itu bukan aku. Kita berkawan dah lama, kau pun kenal macam mana sikap aku so nilailah sendiri.

Aku sombong ke? Aku tak sombong. AKu hanya terasa dengan sikap kau. Rasanya, kau sendiri tahu kowt tapi sengaja buat-buat tak tahu. Aku tak minta untuk dipujuk. Tapi aku perlukan masa untuk kemali terpujuk. Group tu banyak menyimpan kenangan untuk kita berempat. Bila masuk ahli lain, aku merasakan seolah-olah kenangan kita akan lupus. Rasanya bukan aku merasakan, tapi sekarang pun dapat merasakan, semua tu semakin lupus. Lagi dua orang pun dah jarang menyampuk juga kowt dalam group tu. Yang paling aktif sekarang ni, hanya kau dan ahli-ahli baru tu. Jadi fikirkan sendiri. Dimana salah dan silap. kalau dulu kita bermempat mampu  bagi komitment dalam tu tapi sekarang semua senyap. Yang tinggal kemeriahan hanya kau dan ahli baru. Tidakkah kau sedar apa yang kami bertiga rasa? Tidakkah kau tahu apa yang kami bertiga alami. Masih ingat tak janji kita. Group tu hanya group kita berempat. Hanya kita berempat. Tiada orang lain. Tiada kemasukan baru, tiada penambahan segala bagai. Nak buat apa-apa bincang sesama kita terlebih dahulu. Tapi kau.. sendiri fahamlah beb. Aku malas nak banyak bunyi sebab aku tak nak keruhkan keadaan. Aku tak nak kita bergaduh so aku ambil pendekatan untuk diam. Okbye. Wassalam


Thursday, March 26, 2015

Mimpi Seorang Gadis

10:36:00 PM 0 Comments

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat.

Lalu Rasulullah menegurnya,
" Wahai anakku, kenapa wajahmy menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang ini pula menceritakan hal yang berlaku padanya,
"Ya Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."
Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut.

"Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka. Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata."
Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.

"Kemudian ku lihat di tangan kirinya ada seketul keju dan di tangan kirinya ada sehelai tuala kecil. Beliau mengibas-ibaskan kedua-dua benda tersebut untuk mengalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?

Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia ama bakhil. hanya dua benda itu sahaja iaitu keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lain hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di Syurga dan sedang menjamu penghuni Syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi.

Ayahku amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal.

Lalu aku bertanya kepada ayahku,
"Wahai ayah, ibu sedang kehausan dengan menanggung azab di neraka. Tidakkah ayag ingin membantu sedangkan di dunia ku lihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama".

Lalu dijawab oleh ayahnya,
"Sesungguhnya beliau dan semua penghuni Syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika di dunia."

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengunakan tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka.

Sebelum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur. Seketika itu jugu aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau, Ya Rasulullah."

Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi.

Rasulullah kemudiannya meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tesebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat Islam.

Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh.

Rasulullah lantas berkata,
"Wahai anakku, pulanglah... banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu. Mudah-mudahan segala dosanya terampun. InsyaAllah."


Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda:
"Barang siapa yang mengingatkan ini kepada orang lain,
akan Ku buatkan tempat di Syurga baginya
pada hari penghakiman"

Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda

Tip mengelakkan anak-anak ketagih gajet

1:36:00 PM 12 Comments

1. Jangan beli tab, Ipad ke apa-apa sajalah untuk anak-anak. Selagi tiada kepentingan guna, usahlah beli. Tidak perlu kenalkan mereka dengan laptop dan komputer di awal usia. Apatah lagi game di internet. Tambah-tambah, bermacam iklan yang tak baik ada di internet.

2. Sejak dari dalam perut, sampai keluar perut ibu, parents kena suka baca Al-Quran. Bukan anak yang baca. Tapi, mak ayah yang duk selalu baca depan anak-anak. Mak ayah baca, anak ikut. Ramai anak belajar meniru melalui apa yang mereka dengar walaupun tak reti membaca.

3. Kalau ayah gamer, jangan duk main game depan anak-anak. Seriously kena faham, Allah sebut demi masa, manusia itu dalam kerugian kecuali yang beramal soleh. Kalau main game sampai dua tiga jam, sampai lewat pagi, macam tak ok je. Kena lebih matanglah, dah kawin kan.

4. Bawa anak-anak walaupun masih kecil ke majlis ilmu. Ajar mereka pakai pakaian sunnah tutup aurat di awal usia lagi. Bila ayah ibu cinta ilmu, anak-anak pun jadi ikut sama. Insya-Allah.

5. Bawa anak-anak ke taman permainan untuk beriadah. Atau main saja depan rumah dengan anak-anak. Jangan biarkan anak jadi anti-sosial dengan tab di tangan. Ajarkan anak-anak ikut solat walaupun solat sunat.

6. Ajari anak-anak berzikir yang mudah-mudah. Ayah start, ibu sambung, anak ikut. Sebagaimana ada sebuah keluarga ulama ini, tidak membiarkan anak-anak mereka diam mulut tanpa zikir kerana dibimbangi mulut itu 'mati' tanpa mengingati Allah.

7. Hadkan penggunaan televisyen. Jangan dibiarkan saja anak-anak menonton kartun pagi, petang, dan malam. Kartun dikatakan merangsang minda kanak-kanak, tapi jika terlalu berlebihan, tak elok juga.

8. Wajibkan setiap hari baca Al-Quran. Pesankan pada anak-anak, kewajipan ini ayah ibu amanahkan sampai ke akhir hayat. Baca setiap hari. Bukan setakat di sekolah rendah saja, kemudian berhenti di peringkat seterusnya.

9. Tanamkan dalam jiwa anak-anak, sifat zuhud dan tidak bermewah-mewah. Terus-terang pada anak-anak, 'keluarga kita orang susah'. Fahamkan anak-anak, jangan terpengaruh dengan anak-anak orang kaya lain yang suka menunjuk-nunjuk cara hidup mewah mereka. Syukuri apa yang kita ada.

10. Kenalkan mereka dengan buku-buku ilmiah. Jauhkan mereka dari baca buku kisah-kisah dongeng seperti Cinderella dan lain-lain. Berikan mereka buku-buku ringkas sirah Nabi s.a.w. Ada banyak di pasaran. Bacakan pada mereka sehingga mereka minat. Ambil sedikit masa 10 minit sebelum tidur sebagai contoh cerita tentang Nabi s.a.w.




Nilai hantaran kahwin

6:51:00 AM 4 Comments

Lelaki : Saya nak bagi RM 6000 untuk mas kahwin awak..
Perempuan : RM6000? Semurah itukah saya?

Lelaki : Urmmmm.. ok, RM10 ribu...
Perempuan : Kalau RM10 ribu.. rantai leher saya pun RM10 ribu. Kiranya saya ini hanyalah seperti rantai leher? Yang akan awak hancurkan bentuknya dan buat lain apabila puas dengan bentuk yang lama?

Lelaki : Ok !! RM20 ribu..
Perempuan : Kereta Viva saya berharga RM40 ribu, bermakna saya lebih murah dari kereta Viva disisi awak?

Lelaki : Ok.. RM50 ribu!
Perempuan : Adakah itu harga saya? bangungan KLCC tu pun berharga jutaan ringgit.

Lelaki : Ok. Baiklah, awak letakkan sendiri berapa harga awak. Saya akan bayar.
Perempuan : Awakkk.. diri saya terlalu mahal sehingga awak tak dapat nak beli. Cukuplah awak bagi RM100 ringgit sahaja. Buan kerana diri saya tapi kerana perintah Allah yang mewajibkan mas kahwin. Hantaran mahal belum tentu akan menjamin kebahagiaan kita dikemudian hari nanti sayang.  Cukup sekadar mengikut kemampuan kita dan bukannya membebankan kita..


Take Note : Untuk bakal isteri, jangan sesekali menjual diri ketika hantaran dan untuk bakal suami, jangan sesekali membeli perempuan. Cukuplah lalukan sekadar yang termampu. Biar tak mahal, biar tak mewah asalkan kemudian hari dilalui degan penuh kebahagiaan dan kegembiraan. Nilai hantaran yang mahal bukan jaminan untuk bahagia dan bersenang lenang kemudian hari. Tak guna majlis berkahwinan yang grand tapi hutang keliling pinggang. Ingat sikit, lepas kahwin nanti jenuh nak berbayar. Baru padam muka. 

Wednesday, March 25, 2015

Madah buat HUDUD

6:51:00 AM 20 Comments
Assalamualaikum

Selamat pagi rabu. Semoga hari nie dan seterusnya kita diberi sejuta kebahagiaaan dan dipermudahkan segala urusan untuk melalui kehidupan yang fana ni. Cewahhhh Cik Candy punya ayat, ambekaw! *kuikuikuikuiiiii*

Rabu datang lagi, Cik Candy berhati gusar memikirkan kawad. Hahaa tapi kegusaran hari ni ditambah lagi dengan subjek bengkal. Oichhh rasanya dah lama Cik Candy tak usik segala bagai harta khazanah yang ada dalam bengkel. Tapi untuk hari ni, Cik Candy and the geng akan mula masuk bengkel. Maknanya, kami akan mula buat wiring, mula balajar detail tentang tranformer, motor control dan juga segala bagai PSU.

Oklah, Cik Candy pun tak nak berceloteh panjang, apakata kita dengan tinta 'Madah Buat Hudud' ciptaan Ustaz Mohd Hazri al-Binday

Tinta Tarbawi : Madah Buat HUDUD

Kalau kamu bukan pencuri,
Kenapa pula huduh yang kau musuhi?

Kalau kamu bukan pemabuk,
Kenapa pulu hudud yang kau amuk?

Kalau kamu bukan penzina,
Kenapa pula hudud buat kau tak lena?

Kalau kamu bukan pesalah qazaf,
Kenapa tak percaya hudud buat orang insaf?

Kalau kamu bukan pencetus hirabah,
Kenapa tak rela hudud kadi benteng ummah?

Kalau kamu bukan orang murtad,
Kenapa dipersendakan hukum yang muktamad?

Hukuk hudud hanya buat pesalah,
Kenapa pula semua rasa gundah?

Bila hukum Allah kamu persoalkan,
Benarkah keadilan yang kau perjuangkan?

Kalau kamu menolak syariat Allah,
Patutkah kamu hidup di bumi Allah?

Kalau benar kamu orang beriman,
Patutkah hukum Tuhan, kamu permainkan?

Lantang sungguh suaramu mengata kami tak tolak hukum al-Quran,
sedangkan hudud kau persoalkan.
Sedarkah kamu, hanya orang munafik berbuat demikian?

Semoga manfaat buat semua...

Ya Allah, bimbinglah kami ke jalan yang benar. Golongkan kami tergolong dari kalangan hamba-hamba-Mu yang bersyukur dan diredhai dunia dan akhirat. Berikan hidayah buat penentang hukum-Mu agar mereka tahu kebesaran agamu-Mu.. Aamin.

Tuesday, March 24, 2015

Peringatan bakal pengantin

1:24:00 PM 24 Comments
Assalamualaikum

Soalan : Tolong terangkan apakah perkara yang dibenarkan dan yang dilarang di dalam adat perkahwinan orang Melayu seperti
 1) bersanding
2) makan beradab
3) sirih junjung
4) berinai dan sebagainya.

Ustaz Azhar Idrus menjawabnya : Di antara adat-adat di dalam perkahwinan orang Melayu adalah :

*Bersanding - Yang salahnya itu apabila pengantin perempuan ; dedah aurat, pakaian ketat, taburruj dalam solekan dan perhiasan, bermegah-megah, dan sanggup tinggal solat kerana sayang pada make up takut hilang bila berwuduk padahal tinggal satu waktu solat akan diseksa 6000 tahun dalam api neraka.

Kalau nak bersanding sangat, biarlah serba sederhana dan disaksikan oleh golongan wanita dan ahli keluarga sahaja dan jangan sampai melanggar batas syarak.

*Kalau dulu pengantin perempuan disolek "mak andan" tapi sekarang disolek "maknyah andan"!. Ini haram sebab dia adalah lelaki, cuma lenggang-lenggoknya saja nampak lembut.

*Makan berada tak ada masalah kerana bukan sebab hendak menunjuk-nunjuk, cuma pasangan pengantin hanya duduk makan bersama keluarga dan tetamu.

*Sirih junjung ini adalah adat agama hindu, tidak dibenarkan kecuali pengantin memang jenis makan sirih.

*Tabur beras kunyit ini juga asalnya adat orang hindu dan ianya adalah membazir kecuali pengantin itu adalah pengantin ayam.

*Pasang lilin juga adat agama lain termasuk agama hindu dan Majusi. Boleh guna api lilin jika lampu rumah padam.

*Tepung tawar adalah membazir, kan lebih baik guna tepung buat cekodok bagi makan pada pengantin.

*Renjis air mawar boleh kerana bersetuju untuk wangian tapi jika pengantin jenis tak solat jangan guna air mawar tapi renjis guna air longkang.

*Bersilat depan pengantin boleh, tapi kalau pengantin jenis tak solat, jangan bersilat tapi kasi dia "flying kick" terus!

*Berinai dijari adalah haram bagi lelaki kerana inai jari ini adalah hiasan wanita sahaja.
-ada yang kata boleh sebab alasan kahwin
-baik, kalau begitu pengantin lelaki bolehlah pakai bra sebab kahwin punya pasal!

Bagi wanita pula, janganlah pakai inai lebih-lebih sampai dah buat ukiran bermaca-macam corak seperti tatu pula. Berlebih-lebihan juga haram hukumnya, lebih-lebih lagi kalau nak menunjuk-nunjuk.

*Adat batal air sembahyang
-tahun 80an, cium tangan
-tahun 90an, cium pipi tapi dah ada sekarang yang cium mulut terus depan tok iman. Dah jadi macam orang kristian.

Jangan jadi melampau-lampau macam ni. Cara mudah nak batal air sembahyang adalah kentut saja depan tok iman. Batal juga air sembahyang. Kuikuikuiiiii...

*Pakai baju gaun ada dua orang budak pegang di belakang, dan ada juga yang lempar bunga untuk orang ramai sambut.
-ini dah ikut adat orang kristian. Jadi, jangan kita berlebih-lebih dalam majlis perkahwinan.

*Tinggalkan adat-adat yang Bid'ah dan kembali kepada Sunnah. Itulah lebih kurang untuk panduan kita bersama. Jika nak ikut, silakan. Kalau tak nak ikut pun tak kesah cuma kita kena ingat, kita kena jawab soalan-soalan dalam kubur nanti

*Ada satu lagi, bagi yang bakal kahwin, jika hari perkahwinan s suami membenarkan isterinya memakai tudung letak di dalam baju, maka suali itu telah menanggung dosa si isteri dan suami dikira dayus.
Pemakaian tudung sebegini adalah menjadi kebiasaan wanita pada akhir zaman. Marilah kita sama-sama meminta bakal isteri memakai tudung yang mengikut syariat,


Sampaikanlah walau satu ayat untuk semua.

Segmen Bloglist 2015 by Vithebat

6:34:00 AM 6 Comments


Syarat-Syaratnya :

 - ❤ Buat entri bertajuk - Segmen Bloglist 2015 by Vithebat
 - ❤ Tampal BANNER kat atas dan backlink ke entri Segmen
- ❤ Follow blog vithebat
- ❤ Add To Circle G+ Suhaila ( Boleh klik kat sebelah kanan ni ya)
- ❤ LIKE page saya Suhaila Johar dan Page Impianz Shoppe ( ada di sidebar)
- ❤Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen Segmen.


Tamat : 31 Mac 2015

Monday, March 23, 2015

Selamatkan wang anda

5:47:00 PM 11 Comments
Assalamualaikum

40 cara untuk selamatkan wang anda di tahun yang agak mencabar ini. Lantaklah orang kata apa, yang penting kita jimat berbelanja. Tarik nafas dan bermulalah:

1) Belanja kurang dari pendapatan
2) Cari cara buat duit lebih
3) Ubah gaya hidup
4) Rancang kewangan anda
5) Mulakan menabung Emas Fizikal
6) Batalkan kad kredit
7) Kurangkan cakap di handphone
8) Cari hobi yang tambah pendapatan
9) Hadiahkan diri dengan simpanan
10) Tahan nafsu hingga promosi baru beli
11) Jangan beli kerana "Diskaun Akhir Tahun/Diskaun Awal Tahun
12) Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang
13) Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa
14) Nikmati hiburan percuma
15) Kekal prestasi cemerlang
16) Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu
17) Jangan riadah di Pavillion atau Mall
18) Berhenti merokok
19) Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat
20) Makanan bukan untuk dicuba
21) Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran
22) Takaful jangan lebih 10% pendapatan
23) Sediakan dana pelaburan
24) Jangan mudah putus asa
25) Jangan salahkan panda bila kita susah
26) Barang terpakai bukan dosa
27) Beli baju di Mydin pun kacak juga
28) Beli secara tunai
29) Jangan jadi hamba faredadee
30) Jangan jadi hamba Honda City
31) Guna motor itu ranggi
32) Jangan berhutang kerana layak pinjaman
33) Lupakan impian tambah nelopah
34) Kereta kancil tetap bergaya
35) Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma
36) Azam beli rumah bukan tambah orang rumah
37) Lupakan sport rim dan spoiler kereta
38) Mesyuarat keluarga tentang belanja
39) Kurangkan tengok drama orang kaya-kaya
40) Didik nafsu


Bersediakah anda? Tepuk dada tanya poket. Jika poket masih diam tak berbunyik (atau berbunyik duit syiling), bolehlah mula ikut satu persatu senarai di atas. Siapa boleh kawal nafsu, ia boleh kawal dunia. Bersedialah. Wallahu All'am. 

Contest Cuba Teka Ringtone Saya by Mama Darwiish

1:45:00 PM 2 Comments


Emm saya rasa ringtone MD adalah no 2

Syarat2 :
- Malaysian blogger
- Add fanpage Mama Darwiish & cantik_murah_sihat
- Bagi 1 jawapan aje

Step2 :
1. Buat 1 entry dengan tajuk Contest Cuba Teka Ringtone Saya by Mama Darwiish
2. Copy paste banner teaddy bear kat atas tu dan backlinkkan ke entry
3. Nyatakan pilihan jawapan korang "Emm saya rasa ringtone MD adalah no  ................. "
4. Drop link penyertaan korang di ruangan komen.

Tamat : 19 April 2015

Sunday, March 22, 2015

Memperkasakan Syiar Agama

11:15:00 PM 6 Comments
Assalamualaikum...

Amat tepat sekali seseorang yang memilih untuk kembali kepada kebenaran dan bermuhasabah terhadap kelakuan dan pengabaian ajaran Islam yang sebenar.

Bermuhasabah adalah sesuatu yang mulia apabila ianya merupakan satu prinsip apabila seseorang itu melakukan taubat setelah bermuhasabah terhadap kelalaian dan kecuaian diri

ketika kita sedang menuju ke masjid, terserempak dengan saudara sesama Islam turut sama keluar dan memandu ke arah bandar atau ke pusat membeli belah. Kita tidak menuduh mereka meninggalkan solat tetapi berkemungkinan mereka tidak mendirikan solat secara berjemaah di masjid.

Ketika saudara-saudara kita sedang bersungguh-sungguh dan khusyuk melakukan ibadah, saudara-saudara kita yang lain pula telah pulang ke rumah dengan langkah yang perlahan kerana kepenatan membeli belah.

ketika saudara-saudara kita berzikir memuji Allah Ta'ala, sebahagian saudara-saudara kita sedang leka menonton TV, dengar muzik, lepak dan bebual-bual kosong serta menghisap rokok di beranda rumah.

Apa yang dipaparkan mengambarkan sebahagian daripada kita tidak menjiwai syiar agama. Kepatuhan atau ubuddiyyah terhadap Allah Ta'ala bukan sesuatu yang penting dan diutamakan. Apatah lagi mensyiarkan agama Islam bukan sahaja terhadap yang wajib bahkan perkara-perkara yang sunat juga hendak dikerjakan. Semestinya akan mencemarkan imej sebagai orang Islam di mata orang bukan Islam.

Justeru, marilah kita mengembalikan syiar agama dengan memperkasakan institut masjid dengan kembali mentaati perintah Allah Ta'ala, memberi keutamaan kepada kewajiban agama termasuk solat berjemaah di masjid dan amalan-amalan sunat yang lain.


Take Note : Semoga kita beroleh panduan dan rujukan bersama, Aamin.

Segmen Blogwalking #Part3

7:31:00 PM 7 Comments

Cara penyertaan :
1- Like fanpage -->> sini  
2- Follow -->> DayangDeno and Rizalpaperbaghead
3- Follow instagram -->> DayangDeno and RizalPaperbaghead
4- Tulis entri yang bertajuk Segmen Blogwalking #Part3. 
5- Copy banner di atas dan linkkan ke entri
6- Publish dan paste link penyertaan anda di ruangan komen.
** Lima pemenang bertuah dicari menggunakan Random.org  :)

Tamat : 1 April 2015

Saturday, March 21, 2015

Tak mampu berkata-kata lagi

8:46:00 PM 3 Comments
Assalamualaikum..

Hai uoll. Apa khabar, sihat? Alhamdulillah, semoga kita semua sihat sejahtera dan dilindungiNya sentiasa, Aamin. Untuk malam ni, dalam pada tak termampu dah, masih sempat untuk Cik Candy hasilkan satu entri. Sebenarnya banyak cerita dan gambar yang nak dikongsikan tapi rasanya tak berkesempatan untuk kongsikannya malam ni. Maaf ya, lain hari dan lain masa Cik Candy kongsikan bersama uoll.

Okaylah, berbalik pada tajuk diatas. Sebenarnya untuk malam ni Cik Candy dah hilang hampir 99% tenaga. Oichhhh penat, sakit habis semua ada. Tidakkkkk.. rasa macam orang tua pulak dah, sakit sana, sakit sini, satu badan rasa sakitnya.

Untuk hari ni, Cik Candy ada join perlawanan badminton diantara department-department di IPT ni. Dia punya penat dalam perlawanan tu hanya Allah saja yang tahu. Yalah, dah lama sangat tak bersukan, sekali bersukan memang pancit terus. Tapi apapun, alhamdulillah kami mendapat tempat kedua. Department Cik Candy menghantar tiga team untuk perlawanan tersebut iaitu, team double wanita, double lelaki, dan team campuaran wanita dan lelaki.

Alhamdulillah, syukur yang teramat, ketiga-tiga team ni berjaya ke peringkat akhir. Tapi sayangnya kami kalah diakhir perlawanan. Ini bererti, kami di tempat kedua. Tak sangka pulak ketiga-tiga team yang dihantar mendapat tempat kedua. Yahooooo!  rezeki kami. Berjaya mengharumkan nama department electrical dan juga nama tenaga pengajar di department tersebut. Okbye. Wassalam.



Friday, March 20, 2015

Isi Hati Wanita

5:49:00 AM 8 Comments
Assalamualaikum

Memang tidak ada yang mengetahui apa isi hati setiap wanita. Apalagi isi hati kaum perempuan kadang-kadang sukar untuk diteka. Terkadang ingin A tapi esoknya boleh berubah jadi B. Bagaimana dengan rahsia-rahsia wanita yang ada dalam hati, berikut rahsianya:

1) Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2) Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3) Wanita sukar untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (kerana itu banyak wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4) Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang dengan lelaki lain.

5) Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat !! Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.

6) Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan kasar kerana ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja

7) Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika.

8) Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

9) Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung merasa tak berguna.

10) Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

11) Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak senang dan tak sampai sepuluh minit, semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut .

12) Sebuah senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.

13) Jika kamu menyukai sorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu lebih dalam.

14) Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia kerana dia memang tak berminat denganmu.

15) Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu, teruskan usahamu untuk memikatnya.

16) Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri !!

17) Selepas seorang gadis jatuh cinta, dia akan sering bertanya-tanya mengapa aku tak bertemu lelaki ini lebih awal.

18) Kalau kamu masih mencari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis, bacalah buku-buku cinta.

19) Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

20) Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa di hatinya !!

21) Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

22) Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

23) Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

24) Cinta bererti kesetiaan, jujur dan kebahagiaan tanpa syarat.

25) Semua wanita mahukan seorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati.

26) Senjata wanita adalah airmata !!

27) Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantis).

28) Mereka akan terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29) Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang perhatian padanya dan baik terhadapnya. So, kalau mau memikat wanita pandai-pandailah.

30) Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.


Thursday, March 19, 2015

Wednesday, March 18, 2015

Paling aku menyampah!

11:42:00 PM 5 Comments
Assalamualaikum..

Maaf sekiranya tajuk di atas agak kasar. *melampau dan menyampah*. Malas nak bermukadimah panjang lebar, so aci ke tidak kalau Cik Candy teruskan sesi meluah rasa ni.

''Paling aku menyampah!". Malam ni rasanya itu ayat yang paling jelas dan nyata untuk memperlihatkan perasaan Cik Candy sekarang. Menyampah bila kita mintak tolong, lepas tu dia banyak bunyik pula. Kalau tak nak tolong, cakap aje lah tak nak tolong. jangan nak menggedik putar belitkan fakta *aku menyampah giler!*.

Sakit hati, sakit hati, sakit hati. Badan tengah penat-penat, macam gini pulak yang dapatnya. Yes, terbaik! Inilah yang dinamakan kawan ye? Haaaa selok. Tak apa, cukup untuk apa yang jadi malam ni. Cik Candy akan ingat. Memang agak sentap pun tapi malas nak melayan.

dear kawan,
satu aje aku nak pesan pada ka. Aku tahu lambat laun ka akan baca juga entry ni. Ka pun tahu, bukan jenis aku untuk luahkan ketidakpuasan hati secara berdepan. Ingatlah, apa yang ka buat malam ni, mungkin satu hari nanti ka akan dapat balik. Kita satu team kowt. Kita bukan sekejap, bukan sehari dua, bukan seminggu dua, bukan sebulan dua, bukan setahun dua tapi dua tahun setengah kowt dalam satu team. Kalau itulah sikap yang ka tunjukkan, tak mustahil nanti satu kelas yang akan pulau ka. Ya, kat rumah ka mungkin dilayan bagai raja, kau anak bongsu tapi ingatlah dalam kelas kita semua sama. Tak siapa yang kurang, tak siapa yang lebih. Sama-sama tolong, sama-sama bantu. Satu untuk semua dan semua untuk satu. Aku sentap dengan sikap ka malam ni. Rasanya bukan aku sorang aje kowt tapi hampir kesemua team kita. Terbaik! teruskan dengan perangai kau. Tapi ingat, kalau dulu aku tolong dan bantu ka secara rela mungkin lepas ni agak susah untuk aku tolong ka. faham-faham sendiri sudah. belajar hargai kawan kalau ka nak kawan hargai kau. Belajar hormati kami, kalau ka nak kami hormati ka. Tak salah ka nak sembang tapi biar kena dengan tempatnya. Jangan nak gebang memanjang bro. Naik menyampah aku tengok! Okbye. Wassalam.





Kawad untuk kesihatan

7:05:00 AM 13 Comments
Assalamualaikum

Untuk pagi nie Cik Candy saja gedik update entry. Hahaa sungguh gedik pagi ni. Bukan apa, saja nak ambil mood pagi. Seperti yang korang tahu, hari nni hari rabu. Selalunya setiap rabu mesti mood Cik candy agak kecelaruan sikit, kan. Hehee tapi hari nie tak celaru pun.

Kenapa? Sebab hari ni hari rabu. Hari ni ada subjek Kawad. tapi hari ni kami tak berkawad. kami ada test kawad secara lisan. Omggg! Test lisan. Ambekaw.. Hahaaa pulunlah segala bagai nota-nota. Ingatlah balik segala kata-kata yang pernah En.Wan ajari sebelum ni.

Alaa jangan risau, selalunya test kawad secara lisan ni senang aje. Basic kawad yang selalu kami lakukan pada setiap pagi rabu tu. Apapun Cik Candy harap segalanya untuk hari ni dan seterusnya dipermudahkan, Aamin.



FIRST GIVEAWAY DARI BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

6:54:00 AM 8 Comments

Syarat-syaratnya mudah jer :

:: Follow blog yanishak.blogspot.com

:: Buat satu entry bertajuk FIRST GIVEAWAY DARI  BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

:: Copy banner diatas dan backlinkkan ke entri.

:: Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.

:: 5 hadiah untuk dimenangi
 (akan dimaklumkan kemudian & akan ditambah sekiranya banyak penyertaan..)

Tamat : 14 April 2015

Tuesday, March 17, 2015

Liebster Award by Intan

9:59:00 PM 6 Comments
Assalamualaikum


Malam nie baru Cik candy berkesempatan untuk update pasal Liebster Award ni. Liebster Award kali ni, Cik Candy telah ditag oleh Intan Safiya. Thanks lalinkkk. Cik Candy pun tak nak berceloteh panjang, so jom kita tengok apa soalan yang dikemukankan dan apa jawapan yang telah pun dijawab. Olalalalaaa (=


1)  Favourite song(s) ? 
  - So Today dan Shiawa Theory by FTISLAND.

2)  Kalau sedih , selalu pergi mana ? And beri sebab .  
  - Bila sedih masuk bilik. Lebih suka menyendiri bila tengah sedih. Bila sedih dah reda, akan share dan luahkan dalam blog atau twitter. T_T

3)  Antara mak dengan ayah , mana lebih rapat ? 
  - Dua-dua rapat. Tapi yang lebih sikit rapat, ayah. iLOVEu family. <3

4)  Favourite singer(s) ? 
  - HongKi, JoogHoon, JaeJin, MinHwan, SeungHyun. FTISLAND

5)  Benda yang paling taksuka or malas nak buat kalau disuruh ?
  - Sesuatu yang disuruh buat dengan paksaan. Ishhh dah laa memaksa, pastu nak pulak cepat-cepat. Menyampah!

6)  Oreo or Nutella or Milo ? 
  - Oreo. Sebab tak suka sesuatu yang manis mcm nuttella dan tak suka milo. *tak boleh minum milo

7)  Facebook or Twitter ? 
  - Lebih selesa dengan twitter. Boleh post macam-macam. Suka hati nak merapu apa-apa. peduli apa orang cakap. Twitter tu aku yang punya, kau apa kesah? Lempang kang.

Done. Settle. Siap. Hahaaa

Follow Us @orangekecik