Tuesday, March 31, 2015

Syukuri apa yang dimiliki


Seorg budak prempuan bersujud ketika lihat ais krim. Maka org tnya kpd dia: kenapa sujud? Dia pun jwb: mak saya bila dia gembira dia akan sujud.
Perelokkanlah didikan ke atas anak²mu.
........
Seorang lelaki membaiki penghawa dingin masjid kemudian dia tolak upah yg diberi dan berkata: mak saya berpesan supya tidak ambil upah kerja utk masjid.
Org2 kagum dgn mak dia dan saya kagum dgn kbaikannya.
........
Seorg org yg soleh ditanya mengapa pergi ke masjid sblum azan. Dia jawab: azan utk pringatan kpd org2 yg lalai/lagho/ralik. Dan saya berharap aku tak tergolong dlm klgn mereka!! ( kita mohon dgn Allah akn kesejahteraan,keselamatn dunia akhirat)
........
Aku tnya dia knapa kamu sentiasa tamak minum air di masjid padahal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Dia jwb: supaya org yg letak air di masjid diberi gnjaran.
........
Bilamana sampai kpd kamu gosip2 ttg sseorg drpd mereka maka biarlah gosip tu terhenti stakat kamu shj. Dan klau betul terjadi berita tu berhenti stakat kamu shj, brmakna kmu tlah dpt phala tutup aib org. Baragsiapa yg tutup aib mna2 muslim, Allah akn tutup juga aib dia.
........
3 doa yg wajar kmu ingt utk dibaca semasa sujud2 kamu:-
1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik.
2. Ya Allah, kurnialah kpd ku taubat nasuha sblum aku mati.
3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.
(Tnpa sbrang pengkhususan)
........

Take Note : Moga2 dengannya Allah melepaskan kesusahan drpd kesusahan2 di dunia dan akhirat. Buatlah baik walau sekecil kecilnya.

Monday, March 30, 2015

Kasihnya suami pada isteri


Cerita penceraian aku dengan isteri ni berlaku pada taun lepas. Kami sudah berkahwin hampir 9tahun dah sudah pun dikurniakan 2orang cahaya mata.  Mase tu aku adea dekat office, dapat satu sms dari isteri . ' Assalam abg , Ina nak mintak cerai dri abg . Harap abg dapat tunaikan . '

 Tersentak aku . Kenapa pulak tiba-tiba . Aku tak balas apa-apa kepada isteri. Jam menunjukkan dah pukul 5pm, waktu aku bersiap untuk ambil isteri balik kerja . Sampai ke office dia pun dalam roughly pukul 5.30 pm. Dia masuk dalam kereta dan diam. Aku pun mula la buka suara, ' kita ke tasik titiwangsa nak ? ' . Dia jawab ringkas , 'ok ' . Tak jauh pun dalam 10 minit dah smpai sebab tempat kerje dia dekat area jalan Ampang . Jalan pun tak jem sangat time tu . Kitorang duduk dekat satu pondok . Aku mule bertanya,

Aku : Why so sudden? Sekarang dah rasa abang tak cukup kacak ke ? ( aku cuba bergurau )
Ina : Sebenarnye ina da agak letih. Kesihatan abg tak pernah baik. Setiap pkul 3am , ina mesti bgun buatkan abg air jus epal utk ubat sakit batu karang abg, tapi xpernah baik . Mlm smlm ina bgun pkul 3 lagi , buatkan air. Smpai ke office plak , pendrive ina rosak , dlam tu ade dokumen yg bos nak , ina dah kne marah . Smpai waktu lunch , ina beli mknn , bihun tu basi plak . Mcm2 hal jdi hari ni . Nak balik tdi , kaki ina terpeleot smpai jatuh kat dpan client . Malu la abg . Ina xcukup tidur , ina nak mintak cerai .

Memang betul . Dah lame tp kesihatan aku  tak pernah baik . Aku ditakdirkan terkena batu karang . Dah mcm kaedah berubat tapi tak jugak baik . Dah 3tahun. Ubat tradisional . Aku pn tak pernah gune alternatif perubatan laser sbb mhal . Jus epal yg aku minum tu cume boleh reduce sakit apa yg aku alami ni . Kalau tak malam2 aku mesti berdarah jugak la . Financial pulak problem sbb anak aku terkena penyakit lelah , so duit banyak keluar utk dia msuk wad . Aku bagi jawapan utk isteri .

Aku : Abg sbenarnya agak terkedu. Tapi ina da buat keputusan. Abg berkahwin dgn ina bersebab. Kalau bukan utk behagiakan ina, utk siapa lagi . Tapi ina tak bhagia , abg kne pulangkan balik hak ina . Ina berhak utk lebih bhagia drpd skrg. Abg mintak maaf atas apa yg ina dah lalu ni. Mgkin 3tahun masa abg tengah sakit ni byak buatkan hati ina menangis . Tapi takdir Allah ni abg tak boleh tolak . Abg kne truskan jugk kehidupan . Abg tunaikan permintaan ina utk lepaskan ina . Abg redha sbb abg sygkan ina. Ini pun tanggungjawab. Tapi minggu depan abg lafazkan cerai boleh? Lagipn minggu depan abg outstation , ank2 kita pulak cuti skolah . Takut diorg terkejut pulak benda yg dtg tiba2 ni . Soal pembahagian anak tu abg tak akan berebut . Kita ada 2 anak , abg akan ambil yg sulung , ina ambil yg bongsu . Utk sminggu ni , abg tidur dkat ruang tamu atas sofa . Mgkin anak2 takkan syak sbb abg akan buka tv smpai pgi msa abg tido . Terima kasih atas jagaan ina slama 9 tahun ni . Dah mcm2 yg kita tempuh . Ina jgn menangis lagi . Air mata ina tu sangat berharga . Bila kita dah tak bersama nnt , ina jgn lupa utk tutup suis sterika pgi2 . Lepas ina gosok tudung , ina mesti lupa . Abg tak mrah . Kereta kita ni manual , ina dah lama tak bwak manual kan ? Esok abg akan hantar utk tukar gearbox auto . Ina boleh pkai kereta , abg pkai moto je pegi kje . Safety first ina , pakai seat belt mse memandu . Ina slalu lupa , tapi abg pkaikan .
Ina : Minggu dpan ? Boleh la , lagipn mse tu cuti skolah , ina akan bwak budak2 balik kg . Ok .

Dalam mse smggu tu , aku tidur dekat luar . Bernyamuk juga dan panas sebab air cond dekat dalam bilik . Aku jenis tidur mati , berpeluh pun lena je tido . Tapi ina tu xpenah lupa utk bangun pagi buatkan aku jus epal utk aku minum , seperti kebiasaan . Dah bermcm dvd jugk aku tgk kat rumah tu , walhal xpenah2 tgk dvd slama ni. Cume tau beli je. Tu pn ina yg nak sbb lepak mapley je msti beli satu dvd . Aku dgn dia ni tak sama taste, mana la aku suke cerita jiwang2 ni. Huhu . Smpailah cukup smggu hari sabtu pagi .

Aku : ina , abg nak cakap sket ni . Dtg dkat abg kejap bole ?
Ina : ye abg , knape ?
Aku : abg dah jnji dgn ina abg nak lepaskan ina , abg nak lafazkan cerai .
Ina : hah ? tak boleh abg . Jangan ! Ina sygkan abg . Ina da buat keputusan yg salah . Ina mintak maaf . Kite balik smula ye abg . Ina lupe dgn janji abg , tapi ina xbiasa bila abg tak ada . Org yg boleh fham ina dgn baik cuma abg . Ina xkan ulang bnd ni lagi dkat abg . ( Ina menangis . Nasib baik anak2 ad dkat luar rumah , kitorg dkat dapur )
Aku : abg dah lama ampunkan ina . Ina xslah dlam hal ni . Abg pn susah hati bile ina xde . Takdir Allah , tuhan da baikkan hati ina . Abg tipu sunat dkat ina . Sbnrnye abg xde outstation . Abg bgi alasan tu sbb abg nak ina bertenang utk ina fikir balik keputusan ap yg ina dah buat . Abg mintak maaf . Dah 9 taun , abg pn xbiase klau xtgk kecantikan ina waktu pgi tanpa mekap . Abg rase sejuk . Walaupn ina tidur dgn berbagai gaya . Sendawa ina lepas makan , betul2 buat abg tergelak . Lnsung xcover . Tapi tu la , klau ina xnak kat abg ni , abg makin tua makin tampan . Melepas la ina .
Ina : abg niiii . ( ina pn peluk aku ) . Ina shampoo rambut abg nnt nak ? Da slalu rase air tgan ina ni bru la abg xmenggatal .
Aku : Hamboii . Bodek num 1 . Haha .

Alhamdulillah aku dgn ina xjdi bercerai . Takdir Allah hubugn tu slamat dgn masa . Ad cara sbnrnye mcm mane aku nak tackle problem ni . Alasan die sbb die letih bgun pgi buat jus epal utk aku . Die kene tau , level die sbgi isteri die terpaksa buat . Aku xpernah pakse , cume aku ni pn org yg susah utk bangun seawal 3 pgi . Huhu . Tapi terpaksa die ni adalah kerja utk Allah . Yelah sbb jge suami kan . Dari hati yg terpakse tu die akan ikhlas . Macam solat . Org yg nak berubah die kne bentuk diri die dgn solat . Die buat dlam keadaan memaksa . Tapi hati ni milik Allah . Lame2 die akan ikhlas & redha . Ikhtiar aku , cume aku berdoa mintak die dilembutkan hati . Standard org perempuan , emosi die ni turun naik . Bile emosi die naik , moral die akan down & marah . Time ni la die kurg sabar . Bile buat keputusan , mmg die akan ikut ape aje yg terlintas . Die akan capai yg mane ade dulu dalam fikiran die . Emosi die xstabil .

Ina ni agak pelupa . Sebenarnye ade helah knp aku bawak die ke tasik titiwangsa dulu mse die mintak cerai . Kat situ mulanya date kitorg dulu . Waktu tu , Ina tersalah dial telefon . Angka cuma lari 1 je dari num yg die nak dial tu . Die cari Ramli mase tu . Aku bile dgar suara perempuan je , ape lagi . Gune kan lah teknik penyamaran . Lagipn suara die ni sedap didengar sbb suara manje . Lagilah aku lentok . Cume die cakap laju je . Kete die tgah problem mase tu sbb xleh nak start ( kete kancil ni da jual , aku beli kete baru ). Aku bgi die troubleshoot . Tapi die xpndai sbb org perempuan kan . Bab2 ni die xlaju . Kesian pn ade sbb dgar suara die dah nak nanges . Lagilah aku xjdi nak menipu , aku ckap aku bukan Ramli . Aku cakap aku dtg nnt , kalau die sudi . Die dah start risau , tapi aku gtau waktu siang ni . Aku xmungkin nak culik die . Klau die ade rase ragu2 , die boleh jarakkan diri 50 meter dri aku & start menjerit klau nampak aku ni meragukan nnt . Niat cume nak tolong . Aku smpai & jumper battery die balik & kete boleh start . Tapi die xjarakkan dri aku pn , die tgk dgn penuh minat & penuh dgn pertanyaan . Aku pn tanye la , ' dalam kete awak ni ade payung berger x ? ' die tnye ' kenape ? ' . Aku jawab , ' kalau ade , sy nak bukak kaunter pertanyaan kat sini ' . Die kate aku perli pulak . Haha . Kete die mmg kemas & superb wangi . Die bukak pintu kete & ambil air twister mase tu bgi dekat aku . Aku balas , ' Aih xkan ni je . Nasik2 xde ke ? Kot ade jamuan ringan nnt , jgn lupe call pulak . Sy ni kuat makan ' . Tu la 1st aku tgk die senyum & gelak . Memang mengekek . ' Aih minah ni . Ade bela ke , ' tanye aku dalam hati . hahaha .

Memang betul . Tiap kali gaduh ni , 1st thing yg aku akan recall , mcm mane aku boleh kenal ina ni & knp mesti aku mule bercinta dgn die dulu . Mase tu da berlalu . Bab ni mmg pentg . Itulah resepi knp aku dgn die bole bertahan smpai 9 taun lamenye . Tapi mate die mmg sgat cantik . Mungkin tu sbb knape aku terpikat dgn die kot . Main2 mate dgn aku , mane aku boleh than . Cair terus . Haha

Sblum kawen dgn ina ni , aku da kaji habis-habisan ape watak die . Tapi mse bercinta tu xnampak . Agak tricky jugk , xkn la xde salah lansung . Makan pn elok je sopan . Macam aku makan dgn permaisuri agong plak . Haha . Tapi mse bercinta dulu ina da terkantoi . Aku tgk tudung die ad sikit terbakar . So aku tanye kenapa . Die kate die nak cepat tdi sbb aku da nak dtg . Dri situ sbenarnye aku tau die seorg yg agak kurg sabar . Die xprepare awal sblum aku nak dtg . Org mcm ni die cpat buat keputusan bila die mrah .

Orgnya sensitif . & die seorg yg simple . Simple tu sbb die suke knekan pkaian yg ringkas . Die xpndai pilih baju . Sluar jeans die pn akak die yg belikan .Die takut pd lipas , so aku agak die seorg yg pengemas . Bwah katil die mesti clear xde brg . Klau x die xsng tido .

Penyayang , tu pn sbb die bela kucing . Waktu kucing die mati dulu , aku ade & die riba mayat kucing tu . Kucing tu dah berdarah2 , tapi die msih boleh riba .

Concern , tu pn sbb die tgk budak2 laki xsolat , lepak2 dkat mapley . Die tanye aku dah solat blom , die risau klau aku xsolat , mcm mane aku nak jge die esok2 .

Family first , mse aku kenal die , die cpat2 bgtau family die yg die tgah berkenalan dgn aku .

Caring , stiap pgi die xkan lupe utk bgi salam dkat aku & die xnak aku kerja lebih mse sbb takut kesihatan aku terabai .

Talkative , klau berckp telefon dgn die , 10 minit pn xcukup utk 1 sesi .

Tabah , die pernah sakit tapi die slalu sedapkan ati kuatkan diri utk family die , xnak family die risau keadaan die .

Terurus , die suke pd bnd yg wangi , die secara natural xade bau yg mengharukan .

Friendly , die seorg yg suke b'kwn tapi kdg2 org suke amek kesempatan pd kebaikan die ni .

Rajin memasak , die suke klau bab2 nak suro aku try makan ni . Tapi die ttap xpndai buat nsik grg . Mee grg ok . Lagipn , die ni jenis yg xmakan nasik .

Cantik , ini yg kdg2 buat aku risau ( jeles memanjang ) . Die ade kacukan korea & die gebu orgnye . Tapi da slmat jdi isteri aku pn . So aku xrisau . She's really a perfect girl to be married .

Ingat bro . Perempuan ni die perlukan perhatian . Kesilapan paling utama , bile ko buat die menangis . Time ni la , cerita yg xde bakal diada2 kan . Sbb die confuse . Org laki ni plak suke buat org perempuan confuse . Bile marah @ kecik ati je diam . Klau yg pnas baran tu , mgkin naik tgan la . Maki2 ke . Ini lansung xgentleman . Alam perkahwinan ni lain . Susah mmg ade , tapi seronok pn ad . Aku kawen dgn ina waktu die msih mude , die bru abes blaja . Pembawakan die agak kebudak-budakan tapi perlahan2 die matang bile da jdi isteri . Byak part yg die akan blaja , secara automatiknye die akan pndai . Contoh , die xpndai gsk baju kemeja dlu sbb die xpernah buat . Aku ajr die gosok , smpai skrg die pndai , baju kemeja aku mmg kemas . Member2 msti tego , ko pkai baju bru ke ni ? Kembg semangkuk sat . Bini pndai jage , mmg tip top lah hasilnye aku ni . Hehehe .


Take Note : Pengalaman ni diceritakan balik oleh seorg sahabat kepada Cik Candy. Cik Candy harap story nie dapat dijadikan pengajaran dan pedoman buat pasangan yang dah mempunyai tanggungjawab sebagai seorang isteri mahupun suami. Secara overall perangai org perempuan lebih kurg sama aje, lelakilah yang seharusnya memainkan peranan untuk mengemudi bahtera yang dibina bersama dan tanggungjwb bersama untuk memahami diantara satu sama lain.

Sunday, March 29, 2015

Kasih seorang anak buat ibubapanya

Assalamualaikum..


Dah berkali-kali Cik Candy tengok video nie, tapi airmata tetap juga mengalir. Ya Allah, bertapa luhurnya hati si kecil ini. Bila si kecil ni bercerita tentang arwah ibubapanya terpancar rasa rindu dia pada arwah. Tak dapat nak bayangkan, macam mana si kecil tu lalui liku kehidupan tanpa kedua ibubapanya. Semoga si kecil nie terus kuat dan tabah dalam melalui kehidupan ni. Wassalam


Saturday, March 28, 2015

Kisah pakwe makwe yang sweet


Sepasang couple tengah memandu di highway ayer keroh telah di tahan polis ....

Pakwe : Ada apa masalah encik?

Polis : Anda di dapati memandu melebihi 110km

Pakwe : Mana ada encik, saya cuma pandu dalam 100km jer ... mungkin meter saya rosak kot ..

Makwe : Abang tak baik tipu polis tue ... tadikan abang pandu lebih dari 150km ...

Polis : Saya juga akan saman encik kerkenaan lampu brek encik tidak berfungsi ...

Pakwe :  Ye ke lampu brek saya tak berfungsi? saya tak perasaan encik ... minta maaf, nanti saya betulkan

Makwe : Abang..kan abg dah tahu berkenaan lampu tue rosak 2 minggu lepas..saya sendiri beritahu abg ..

Polis : Saya juga akan saman encik sebab encik tak pakai tali pinggang ...

Pakwe :  Saya baru jer bukak encik ... .masa encik tahan saya ...

Makwe : Abang nie..kan abg tak pernah pakai tali pinggang ... tak baik tipu encik nie

Si pakwe yang tak tahan dengan kerenah makwe dia terus melenting.

Pakwe :  Diam ler ko, semua ko beritahu polis ... ko nak aku kena saman apa ?? lurus banggang betul ko ... budusss, aku tepok paler ko kang ...

Polis : Cik.. selalu ker pakwe marah cik macam nie ??

Makwe : Tak ler ... dia jarang marah saya..kalau marah pun masa dia hisap ganja je.






Friday, March 27, 2015

Sombongkah aku?

Assalamualaikum...

Sombongkah aku? Aku ni sombong ke? Sombong sangat ke aku ni? Apa ada jawapan untuk segala persoalan aku ni. Hurmmm.. pagi-pagi hari aku dah buat enteri sentap, kan. Well, memang aku tengah sentap pun. Eh, sentap ke? rasa macam tak pun. Just terkilan sikit sebab oku dinilai tanpa diketahui hujung pangkalnya. Perhhhh, tercuit hati aku dengan statment tu.

Aku sombong ke? Hanya kerana aku on ws tapi tak bertegur sapa dalam group, aku dikatanya sombong. Kalau itu yang kau nak, ok baiklah. teruskan menganggap aku ni sombong. Tapi ingat dan fikirkan kenapa aku sombong dalam group tu. Fikirkanlah apa yang telah kau buat. Group tu, milik kita bersama. Group tu milik kita berempat. Tempat kita bergelak ketawa, usik mengusik, sakat menyakat penuh kemeriahan. Tapi itu dulu. Ya, itu semua dulu. Disebabkan sikap kau juga group tu menjadi hambar. Kau masukan orang lain dlm group tu sesuka hati. Ada  pernah kau bertanyakan pendapat aku? apa pernah kau berbincang dengan aku? apa pernah kau mintak persetujuan kami bertiga? Tak! Tak pernah sama sekali. Tahu-tahu, dah wujud ahli baru dalam tu.

Aku sombong? Hah! teruskan set ur mind dengan statment tu. Aku memang sombong. Aku tak menyapa dalam group. Tapi pernah tak kau fikir, segala bagai status kau di facebook dan wechat, aku berkomen-komen dan like. Tapi kau tak pernah bagi respon. Kau langsng tak like dan komen laman sosial yang aku punya. Ok, tak apa aku tak kesah. Aku tak hadap like dan komen. Aku just nak kau tahu maksud komen-komen yang aku tinggalkan pada laman sosial kau. Itu bermaksud aku masih mengambil cakna tentang kau. Aku tegur dan menyapa kau dengan cara mengomen tapi kau, sesuka hati. selamba badak judge aku sombong, kan.

Aku sombong. Pernah kau fahami situasi aku? pernah kau tanya kenapa aku online ws tapi tak tegur-tegur dalam group? Pernah tak kau terfikir, aku on ws saat tu untuk apa? Rasanya kau tahu, kowt. Aku pernah bagitahu kau, kan. So kenapa mesti kau persoalakan kesombongan aku. Serius, aku terasa dengan sikap kau. Aku on ws, aku bincang tentang study dalam group bersama bebudak kelas aku. tapi semudah ABC saja aku dituduh sombong.

Aku sombong. Salah satu sebab kenapa aku tak nak menyampuk dalam group tu, disebabkan ahli baru. Bagi aku, group tu banyak sangat kenangan kita berempat. Disitulah tempat kita bergosip, tempat kita bergaduh manja, tempat kita mengadu-ngadu. Tapi bila muncul orang baru, semua menjadi hambar. Aku terasa dengan sikap kau. Bertindak dengan membelakangkan kami semua. Mereka mungkin boleh bermuka-muka, masih mampu bertegur sapa walaupun hati tak rela. Tapi aku, maaf. Aku tak nak jadi hipokrit. Hati tak rela tapi senyuman sememeh dibibir. Maaf, itu bukan aku. Kita berkawan dah lama, kau pun kenal macam mana sikap aku so nilailah sendiri.

Aku sombong ke? Aku tak sombong. AKu hanya terasa dengan sikap kau. Rasanya, kau sendiri tahu kowt tapi sengaja buat-buat tak tahu. Aku tak minta untuk dipujuk. Tapi aku perlukan masa untuk kemali terpujuk. Group tu banyak menyimpan kenangan untuk kita berempat. Bila masuk ahli lain, aku merasakan seolah-olah kenangan kita akan lupus. Rasanya bukan aku merasakan, tapi sekarang pun dapat merasakan, semua tu semakin lupus. Lagi dua orang pun dah jarang menyampuk juga kowt dalam group tu. Yang paling aktif sekarang ni, hanya kau dan ahli-ahli baru tu. Jadi fikirkan sendiri. Dimana salah dan silap. kalau dulu kita bermempat mampu  bagi komitment dalam tu tapi sekarang semua senyap. Yang tinggal kemeriahan hanya kau dan ahli baru. Tidakkah kau sedar apa yang kami bertiga rasa? Tidakkah kau tahu apa yang kami bertiga alami. Masih ingat tak janji kita. Group tu hanya group kita berempat. Hanya kita berempat. Tiada orang lain. Tiada kemasukan baru, tiada penambahan segala bagai. Nak buat apa-apa bincang sesama kita terlebih dahulu. Tapi kau.. sendiri fahamlah beb. Aku malas nak banyak bunyi sebab aku tak nak keruhkan keadaan. Aku tak nak kita bergaduh so aku ambil pendekatan untuk diam. Okbye. Wassalam


Thursday, March 26, 2015

Mimpi Seorang Gadis


Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat.

Lalu Rasulullah menegurnya,
" Wahai anakku, kenapa wajahmy menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang ini pula menceritakan hal yang berlaku padanya,
"Ya Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."
Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut.

"Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka. Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata."
Gadis itu berhenti seketika menahan sebak.

"Kemudian ku lihat di tangan kirinya ada seketul keju dan di tangan kirinya ada sehelai tuala kecil. Beliau mengibas-ibaskan kedua-dua benda tersebut untuk mengalang api dari membakar tubuhnya. Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegitu rupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?

Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia ama bakhil. hanya dua benda itu sahaja iaitu keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lain hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.

Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di Syurga dan sedang menjamu penghuni Syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi.

Ayahku amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal.

Lalu aku bertanya kepada ayahku,
"Wahai ayah, ibu sedang kehausan dengan menanggung azab di neraka. Tidakkah ayag ingin membantu sedangkan di dunia ku lihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama".

Lalu dijawab oleh ayahnya,
"Sesungguhnya beliau dan semua penghuni Syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika di dunia."

Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengunakan tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka.

Sebelum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur. Seketika itu jugu aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau, Ya Rasulullah."

Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi.

Rasulullah kemudiannya meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tesebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat Islam.

Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh.

Rasulullah lantas berkata,
"Wahai anakku, pulanglah... banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu. Mudah-mudahan segala dosanya terampun. InsyaAllah."


Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda:
"Barang siapa yang mengingatkan ini kepada orang lain,
akan Ku buatkan tempat di Syurga baginya
pada hari penghakiman"

Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda

Tip mengelakkan anak-anak ketagih gajet


1. Jangan beli tab, Ipad ke apa-apa sajalah untuk anak-anak. Selagi tiada kepentingan guna, usahlah beli. Tidak perlu kenalkan mereka dengan laptop dan komputer di awal usia. Apatah lagi game di internet. Tambah-tambah, bermacam iklan yang tak baik ada di internet.

2. Sejak dari dalam perut, sampai keluar perut ibu, parents kena suka baca Al-Quran. Bukan anak yang baca. Tapi, mak ayah yang duk selalu baca depan anak-anak. Mak ayah baca, anak ikut. Ramai anak belajar meniru melalui apa yang mereka dengar walaupun tak reti membaca.

3. Kalau ayah gamer, jangan duk main game depan anak-anak. Seriously kena faham, Allah sebut demi masa, manusia itu dalam kerugian kecuali yang beramal soleh. Kalau main game sampai dua tiga jam, sampai lewat pagi, macam tak ok je. Kena lebih matanglah, dah kawin kan.

4. Bawa anak-anak walaupun masih kecil ke majlis ilmu. Ajar mereka pakai pakaian sunnah tutup aurat di awal usia lagi. Bila ayah ibu cinta ilmu, anak-anak pun jadi ikut sama. Insya-Allah.

5. Bawa anak-anak ke taman permainan untuk beriadah. Atau main saja depan rumah dengan anak-anak. Jangan biarkan anak jadi anti-sosial dengan tab di tangan. Ajarkan anak-anak ikut solat walaupun solat sunat.

6. Ajari anak-anak berzikir yang mudah-mudah. Ayah start, ibu sambung, anak ikut. Sebagaimana ada sebuah keluarga ulama ini, tidak membiarkan anak-anak mereka diam mulut tanpa zikir kerana dibimbangi mulut itu 'mati' tanpa mengingati Allah.

7. Hadkan penggunaan televisyen. Jangan dibiarkan saja anak-anak menonton kartun pagi, petang, dan malam. Kartun dikatakan merangsang minda kanak-kanak, tapi jika terlalu berlebihan, tak elok juga.

8. Wajibkan setiap hari baca Al-Quran. Pesankan pada anak-anak, kewajipan ini ayah ibu amanahkan sampai ke akhir hayat. Baca setiap hari. Bukan setakat di sekolah rendah saja, kemudian berhenti di peringkat seterusnya.

9. Tanamkan dalam jiwa anak-anak, sifat zuhud dan tidak bermewah-mewah. Terus-terang pada anak-anak, 'keluarga kita orang susah'. Fahamkan anak-anak, jangan terpengaruh dengan anak-anak orang kaya lain yang suka menunjuk-nunjuk cara hidup mewah mereka. Syukuri apa yang kita ada.

10. Kenalkan mereka dengan buku-buku ilmiah. Jauhkan mereka dari baca buku kisah-kisah dongeng seperti Cinderella dan lain-lain. Berikan mereka buku-buku ringkas sirah Nabi s.a.w. Ada banyak di pasaran. Bacakan pada mereka sehingga mereka minat. Ambil sedikit masa 10 minit sebelum tidur sebagai contoh cerita tentang Nabi s.a.w.




Nilai hantaran kahwin


Lelaki : Saya nak bagi RM 6000 untuk mas kahwin awak..
Perempuan : RM6000? Semurah itukah saya?

Lelaki : Urmmmm.. ok, RM10 ribu...
Perempuan : Kalau RM10 ribu.. rantai leher saya pun RM10 ribu. Kiranya saya ini hanyalah seperti rantai leher? Yang akan awak hancurkan bentuknya dan buat lain apabila puas dengan bentuk yang lama?

Lelaki : Ok !! RM20 ribu..
Perempuan : Kereta Viva saya berharga RM40 ribu, bermakna saya lebih murah dari kereta Viva disisi awak?

Lelaki : Ok.. RM50 ribu!
Perempuan : Adakah itu harga saya? bangungan KLCC tu pun berharga jutaan ringgit.

Lelaki : Ok. Baiklah, awak letakkan sendiri berapa harga awak. Saya akan bayar.
Perempuan : Awakkk.. diri saya terlalu mahal sehingga awak tak dapat nak beli. Cukuplah awak bagi RM100 ringgit sahaja. Buan kerana diri saya tapi kerana perintah Allah yang mewajibkan mas kahwin. Hantaran mahal belum tentu akan menjamin kebahagiaan kita dikemudian hari nanti sayang.  Cukup sekadar mengikut kemampuan kita dan bukannya membebankan kita..


Take Note : Untuk bakal isteri, jangan sesekali menjual diri ketika hantaran dan untuk bakal suami, jangan sesekali membeli perempuan. Cukuplah lalukan sekadar yang termampu. Biar tak mahal, biar tak mewah asalkan kemudian hari dilalui degan penuh kebahagiaan dan kegembiraan. Nilai hantaran yang mahal bukan jaminan untuk bahagia dan bersenang lenang kemudian hari. Tak guna majlis berkahwinan yang grand tapi hutang keliling pinggang. Ingat sikit, lepas kahwin nanti jenuh nak berbayar. Baru padam muka. 

Wednesday, March 25, 2015

Madah buat HUDUD

Assalamualaikum

Selamat pagi rabu. Semoga hari nie dan seterusnya kita diberi sejuta kebahagiaaan dan dipermudahkan segala urusan untuk melalui kehidupan yang fana ni. Cewahhhh Cik Candy punya ayat, ambekaw! *kuikuikuikuiiiii*

Rabu datang lagi, Cik Candy berhati gusar memikirkan kawad. Hahaa tapi kegusaran hari ni ditambah lagi dengan subjek bengkal. Oichhh rasanya dah lama Cik Candy tak usik segala bagai harta khazanah yang ada dalam bengkel. Tapi untuk hari ni, Cik Candy and the geng akan mula masuk bengkel. Maknanya, kami akan mula buat wiring, mula balajar detail tentang tranformer, motor control dan juga segala bagai PSU.

Oklah, Cik Candy pun tak nak berceloteh panjang, apakata kita dengan tinta 'Madah Buat Hudud' ciptaan Ustaz Mohd Hazri al-Binday

Tinta Tarbawi : Madah Buat HUDUD

Kalau kamu bukan pencuri,
Kenapa pula huduh yang kau musuhi?

Kalau kamu bukan pemabuk,
Kenapa pulu hudud yang kau amuk?

Kalau kamu bukan penzina,
Kenapa pula hudud buat kau tak lena?

Kalau kamu bukan pesalah qazaf,
Kenapa tak percaya hudud buat orang insaf?

Kalau kamu bukan pencetus hirabah,
Kenapa tak rela hudud kadi benteng ummah?

Kalau kamu bukan orang murtad,
Kenapa dipersendakan hukum yang muktamad?

Hukuk hudud hanya buat pesalah,
Kenapa pula semua rasa gundah?

Bila hukum Allah kamu persoalkan,
Benarkah keadilan yang kau perjuangkan?

Kalau kamu menolak syariat Allah,
Patutkah kamu hidup di bumi Allah?

Kalau benar kamu orang beriman,
Patutkah hukum Tuhan, kamu permainkan?

Lantang sungguh suaramu mengata kami tak tolak hukum al-Quran,
sedangkan hudud kau persoalkan.
Sedarkah kamu, hanya orang munafik berbuat demikian?

Semoga manfaat buat semua...

Ya Allah, bimbinglah kami ke jalan yang benar. Golongkan kami tergolong dari kalangan hamba-hamba-Mu yang bersyukur dan diredhai dunia dan akhirat. Berikan hidayah buat penentang hukum-Mu agar mereka tahu kebesaran agamu-Mu.. Aamin.

Tuesday, March 24, 2015

Peringatan bakal pengantin

Assalamualaikum

Soalan : Tolong terangkan apakah perkara yang dibenarkan dan yang dilarang di dalam adat perkahwinan orang Melayu seperti
 1) bersanding
2) makan beradab
3) sirih junjung
4) berinai dan sebagainya.

Ustaz Azhar Idrus menjawabnya : Di antara adat-adat di dalam perkahwinan orang Melayu adalah :

*Bersanding - Yang salahnya itu apabila pengantin perempuan ; dedah aurat, pakaian ketat, taburruj dalam solekan dan perhiasan, bermegah-megah, dan sanggup tinggal solat kerana sayang pada make up takut hilang bila berwuduk padahal tinggal satu waktu solat akan diseksa 6000 tahun dalam api neraka.

Kalau nak bersanding sangat, biarlah serba sederhana dan disaksikan oleh golongan wanita dan ahli keluarga sahaja dan jangan sampai melanggar batas syarak.

*Kalau dulu pengantin perempuan disolek "mak andan" tapi sekarang disolek "maknyah andan"!. Ini haram sebab dia adalah lelaki, cuma lenggang-lenggoknya saja nampak lembut.

*Makan berada tak ada masalah kerana bukan sebab hendak menunjuk-nunjuk, cuma pasangan pengantin hanya duduk makan bersama keluarga dan tetamu.

*Sirih junjung ini adalah adat agama hindu, tidak dibenarkan kecuali pengantin memang jenis makan sirih.

*Tabur beras kunyit ini juga asalnya adat orang hindu dan ianya adalah membazir kecuali pengantin itu adalah pengantin ayam.

*Pasang lilin juga adat agama lain termasuk agama hindu dan Majusi. Boleh guna api lilin jika lampu rumah padam.

*Tepung tawar adalah membazir, kan lebih baik guna tepung buat cekodok bagi makan pada pengantin.

*Renjis air mawar boleh kerana bersetuju untuk wangian tapi jika pengantin jenis tak solat jangan guna air mawar tapi renjis guna air longkang.

*Bersilat depan pengantin boleh, tapi kalau pengantin jenis tak solat, jangan bersilat tapi kasi dia "flying kick" terus!

*Berinai dijari adalah haram bagi lelaki kerana inai jari ini adalah hiasan wanita sahaja.
-ada yang kata boleh sebab alasan kahwin
-baik, kalau begitu pengantin lelaki bolehlah pakai bra sebab kahwin punya pasal!

Bagi wanita pula, janganlah pakai inai lebih-lebih sampai dah buat ukiran bermaca-macam corak seperti tatu pula. Berlebih-lebihan juga haram hukumnya, lebih-lebih lagi kalau nak menunjuk-nunjuk.

*Adat batal air sembahyang
-tahun 80an, cium tangan
-tahun 90an, cium pipi tapi dah ada sekarang yang cium mulut terus depan tok iman. Dah jadi macam orang kristian.

Jangan jadi melampau-lampau macam ni. Cara mudah nak batal air sembahyang adalah kentut saja depan tok iman. Batal juga air sembahyang. Kuikuikuiiiii...

*Pakai baju gaun ada dua orang budak pegang di belakang, dan ada juga yang lempar bunga untuk orang ramai sambut.
-ini dah ikut adat orang kristian. Jadi, jangan kita berlebih-lebih dalam majlis perkahwinan.

*Tinggalkan adat-adat yang Bid'ah dan kembali kepada Sunnah. Itulah lebih kurang untuk panduan kita bersama. Jika nak ikut, silakan. Kalau tak nak ikut pun tak kesah cuma kita kena ingat, kita kena jawab soalan-soalan dalam kubur nanti

*Ada satu lagi, bagi yang bakal kahwin, jika hari perkahwinan s suami membenarkan isterinya memakai tudung letak di dalam baju, maka suali itu telah menanggung dosa si isteri dan suami dikira dayus.
Pemakaian tudung sebegini adalah menjadi kebiasaan wanita pada akhir zaman. Marilah kita sama-sama meminta bakal isteri memakai tudung yang mengikut syariat,


Sampaikanlah walau satu ayat untuk semua.

Monday, March 23, 2015

Selamatkan wang anda

Assalamualaikum

40 cara untuk selamatkan wang anda di tahun yang agak mencabar ini. Lantaklah orang kata apa, yang penting kita jimat berbelanja. Tarik nafas dan bermulalah:

1) Belanja kurang dari pendapatan
2) Cari cara buat duit lebih
3) Ubah gaya hidup
4) Rancang kewangan anda
5) Mulakan menabung Emas Fizikal
6) Batalkan kad kredit
7) Kurangkan cakap di handphone
8) Cari hobi yang tambah pendapatan
9) Hadiahkan diri dengan simpanan
10) Tahan nafsu hingga promosi baru beli
11) Jangan beli kerana "Diskaun Akhir Tahun/Diskaun Awal Tahun
12) Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang
13) Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa
14) Nikmati hiburan percuma
15) Kekal prestasi cemerlang
16) Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu
17) Jangan riadah di Pavillion atau Mall
18) Berhenti merokok
19) Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat
20) Makanan bukan untuk dicuba
21) Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran
22) Takaful jangan lebih 10% pendapatan
23) Sediakan dana pelaburan
24) Jangan mudah putus asa
25) Jangan salahkan panda bila kita susah
26) Barang terpakai bukan dosa
27) Beli baju di Mydin pun kacak juga
28) Beli secara tunai
29) Jangan jadi hamba faredadee
30) Jangan jadi hamba Honda City
31) Guna motor itu ranggi
32) Jangan berhutang kerana layak pinjaman
33) Lupakan impian tambah nelopah
34) Kereta kancil tetap bergaya
35) Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma
36) Azam beli rumah bukan tambah orang rumah
37) Lupakan sport rim dan spoiler kereta
38) Mesyuarat keluarga tentang belanja
39) Kurangkan tengok drama orang kaya-kaya
40) Didik nafsu


Bersediakah anda? Tepuk dada tanya poket. Jika poket masih diam tak berbunyik (atau berbunyik duit syiling), bolehlah mula ikut satu persatu senarai di atas. Siapa boleh kawal nafsu, ia boleh kawal dunia. Bersedialah. Wallahu All'am. 

Sunday, March 22, 2015

Memperkasakan Syiar Agama

Assalamualaikum...

Amat tepat sekali seseorang yang memilih untuk kembali kepada kebenaran dan bermuhasabah terhadap kelakuan dan pengabaian ajaran Islam yang sebenar.

Bermuhasabah adalah sesuatu yang mulia apabila ianya merupakan satu prinsip apabila seseorang itu melakukan taubat setelah bermuhasabah terhadap kelalaian dan kecuaian diri

ketika kita sedang menuju ke masjid, terserempak dengan saudara sesama Islam turut sama keluar dan memandu ke arah bandar atau ke pusat membeli belah. Kita tidak menuduh mereka meninggalkan solat tetapi berkemungkinan mereka tidak mendirikan solat secara berjemaah di masjid.

Ketika saudara-saudara kita sedang bersungguh-sungguh dan khusyuk melakukan ibadah, saudara-saudara kita yang lain pula telah pulang ke rumah dengan langkah yang perlahan kerana kepenatan membeli belah.

ketika saudara-saudara kita berzikir memuji Allah Ta'ala, sebahagian saudara-saudara kita sedang leka menonton TV, dengar muzik, lepak dan bebual-bual kosong serta menghisap rokok di beranda rumah.

Apa yang dipaparkan mengambarkan sebahagian daripada kita tidak menjiwai syiar agama. Kepatuhan atau ubuddiyyah terhadap Allah Ta'ala bukan sesuatu yang penting dan diutamakan. Apatah lagi mensyiarkan agama Islam bukan sahaja terhadap yang wajib bahkan perkara-perkara yang sunat juga hendak dikerjakan. Semestinya akan mencemarkan imej sebagai orang Islam di mata orang bukan Islam.

Justeru, marilah kita mengembalikan syiar agama dengan memperkasakan institut masjid dengan kembali mentaati perintah Allah Ta'ala, memberi keutamaan kepada kewajiban agama termasuk solat berjemaah di masjid dan amalan-amalan sunat yang lain.


Take Note : Semoga kita beroleh panduan dan rujukan bersama, Aamin.

Saturday, March 21, 2015

Tak mampu berkata-kata lagi

Assalamualaikum..

Hai uoll. Apa khabar, sihat? Alhamdulillah, semoga kita semua sihat sejahtera dan dilindungiNya sentiasa, Aamin. Untuk malam ni, dalam pada tak termampu dah, masih sempat untuk Cik Candy hasilkan satu entri. Sebenarnya banyak cerita dan gambar yang nak dikongsikan tapi rasanya tak berkesempatan untuk kongsikannya malam ni. Maaf ya, lain hari dan lain masa Cik Candy kongsikan bersama uoll.

Okaylah, berbalik pada tajuk diatas. Sebenarnya untuk malam ni Cik Candy dah hilang hampir 99% tenaga. Oichhhh penat, sakit habis semua ada. Tidakkkkk.. rasa macam orang tua pulak dah, sakit sana, sakit sini, satu badan rasa sakitnya.

Untuk hari ni, Cik Candy ada join perlawanan badminton diantara department-department di IPT ni. Dia punya penat dalam perlawanan tu hanya Allah saja yang tahu. Yalah, dah lama sangat tak bersukan, sekali bersukan memang pancit terus. Tapi apapun, alhamdulillah kami mendapat tempat kedua. Department Cik Candy menghantar tiga team untuk perlawanan tersebut iaitu, team double wanita, double lelaki, dan team campuaran wanita dan lelaki.

Alhamdulillah, syukur yang teramat, ketiga-tiga team ni berjaya ke peringkat akhir. Tapi sayangnya kami kalah diakhir perlawanan. Ini bererti, kami di tempat kedua. Tak sangka pulak ketiga-tiga team yang dihantar mendapat tempat kedua. Yahooooo!  rezeki kami. Berjaya mengharumkan nama department electrical dan juga nama tenaga pengajar di department tersebut. Okbye. Wassalam.



Friday, March 20, 2015

Isi Hati Wanita

Assalamualaikum

Memang tidak ada yang mengetahui apa isi hati setiap wanita. Apalagi isi hati kaum perempuan kadang-kadang sukar untuk diteka. Terkadang ingin A tapi esoknya boleh berubah jadi B. Bagaimana dengan rahsia-rahsia wanita yang ada dalam hati, berikut rahsianya:

1) Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2) Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3) Wanita sukar untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (kerana itu banyak wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4) Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang dengan lelaki lain.

5) Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat !! Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.

6) Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan kasar kerana ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja

7) Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika.

8) Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

9) Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung merasa tak berguna.

10) Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

11) Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak senang dan tak sampai sepuluh minit, semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut .

12) Sebuah senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.

13) Jika kamu menyukai sorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu lebih dalam.

14) Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia kerana dia memang tak berminat denganmu.

15) Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu, teruskan usahamu untuk memikatnya.

16) Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri !!

17) Selepas seorang gadis jatuh cinta, dia akan sering bertanya-tanya mengapa aku tak bertemu lelaki ini lebih awal.

18) Kalau kamu masih mencari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis, bacalah buku-buku cinta.

19) Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

20) Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa di hatinya !!

21) Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

22) Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

23) Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

24) Cinta bererti kesetiaan, jujur dan kebahagiaan tanpa syarat.

25) Semua wanita mahukan seorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati.

26) Senjata wanita adalah airmata !!

27) Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantis).

28) Mereka akan terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29) Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang perhatian padanya dan baik terhadapnya. So, kalau mau memikat wanita pandai-pandailah.

30) Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.


Wednesday, March 18, 2015

Paling aku menyampah!

Assalamualaikum..

Maaf sekiranya tajuk di atas agak kasar. *melampau dan menyampah*. Malas nak bermukadimah panjang lebar, so aci ke tidak kalau Cik Candy teruskan sesi meluah rasa ni.

''Paling aku menyampah!". Malam ni rasanya itu ayat yang paling jelas dan nyata untuk memperlihatkan perasaan Cik Candy sekarang. Menyampah bila kita mintak tolong, lepas tu dia banyak bunyik pula. Kalau tak nak tolong, cakap aje lah tak nak tolong. jangan nak menggedik putar belitkan fakta *aku menyampah giler!*.

Sakit hati, sakit hati, sakit hati. Badan tengah penat-penat, macam gini pulak yang dapatnya. Yes, terbaik! Inilah yang dinamakan kawan ye? Haaaa selok. Tak apa, cukup untuk apa yang jadi malam ni. Cik Candy akan ingat. Memang agak sentap pun tapi malas nak melayan.

dear kawan,
satu aje aku nak pesan pada ka. Aku tahu lambat laun ka akan baca juga entry ni. Ka pun tahu, bukan jenis aku untuk luahkan ketidakpuasan hati secara berdepan. Ingatlah, apa yang ka buat malam ni, mungkin satu hari nanti ka akan dapat balik. Kita satu team kowt. Kita bukan sekejap, bukan sehari dua, bukan seminggu dua, bukan sebulan dua, bukan setahun dua tapi dua tahun setengah kowt dalam satu team. Kalau itulah sikap yang ka tunjukkan, tak mustahil nanti satu kelas yang akan pulau ka. Ya, kat rumah ka mungkin dilayan bagai raja, kau anak bongsu tapi ingatlah dalam kelas kita semua sama. Tak siapa yang kurang, tak siapa yang lebih. Sama-sama tolong, sama-sama bantu. Satu untuk semua dan semua untuk satu. Aku sentap dengan sikap ka malam ni. Rasanya bukan aku sorang aje kowt tapi hampir kesemua team kita. Terbaik! teruskan dengan perangai kau. Tapi ingat, kalau dulu aku tolong dan bantu ka secara rela mungkin lepas ni agak susah untuk aku tolong ka. faham-faham sendiri sudah. belajar hargai kawan kalau ka nak kawan hargai kau. Belajar hormati kami, kalau ka nak kami hormati ka. Tak salah ka nak sembang tapi biar kena dengan tempatnya. Jangan nak gebang memanjang bro. Naik menyampah aku tengok! Okbye. Wassalam.





Kawad untuk kesihatan

Assalamualaikum

Untuk pagi nie Cik Candy saja gedik update entry. Hahaa sungguh gedik pagi ni. Bukan apa, saja nak ambil mood pagi. Seperti yang korang tahu, hari nni hari rabu. Selalunya setiap rabu mesti mood Cik candy agak kecelaruan sikit, kan. Hehee tapi hari nie tak celaru pun.

Kenapa? Sebab hari ni hari rabu. Hari ni ada subjek Kawad. tapi hari ni kami tak berkawad. kami ada test kawad secara lisan. Omggg! Test lisan. Ambekaw.. Hahaaa pulunlah segala bagai nota-nota. Ingatlah balik segala kata-kata yang pernah En.Wan ajari sebelum ni.

Alaa jangan risau, selalunya test kawad secara lisan ni senang aje. Basic kawad yang selalu kami lakukan pada setiap pagi rabu tu. Apapun Cik Candy harap segalanya untuk hari ni dan seterusnya dipermudahkan, Aamin.



Tuesday, March 17, 2015

Masa Itu Emas

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, petang ni Cik Candy sekali lagi dapat berentri. Mood petang ni pun tersangatlah cantik. Hehee cantiklah sebab petang tadi dah selamat menghantar satu asmight pada lecture yang berkenaan. Alhamdulillah, lega. Walaupun ada perubahan isi last minit namun tetap jugak dapat disiapkan. Huhuuu punyalah runsing tadi, sampaikan tak sempat nak mengisi perut untuk tengah hari tadi. tak apalah, berkorban masa dan tenaga sedikit.

Untuk petang ni, Cik Candy rasa sedikit tenang, walaupun tak setenang mana. Huhuu lega, sebab 'presentension' pada petang ini dibatalkan. Katanya minggu depan baru present, maknanya Cik Candy ada masa lagi seminggu untuk mengumpul segala bagai maklumat dan bahan yang berkaitan. Yahoooo! *giler excited happy kau*. Happy, tak happy sangatlah. Esok masanya untuk menghantar dua lagi tugasan yang diberikan. Apapun Cik candy harap, segalanya dipermudahkan.

Okaylah berbalik pada tajuk diatas, sebenarnya untuk minggu lepas dan minggu ni, Cik Candy agak kesuntukan masa. Nak blogwalking ke blog kawan-kawan pun tak berapa nak sempat. Tapi adalah juga yang Cik Candy blogwalking. Tapi tak banyak pun. Maaf ye, kawan-kawan. InsyaAllah, nanti selesai segala bagai urusan, Cik Candy akan mula berblogwalking seperti biasa. harap korang tak serik untuk terus singgah ke blog Cik Candy.



Nuffnang CCUV

Assalamualaikum...

Selamat pagi dunia, morning world. Pagi nie Cik candy nak kongsi sedikit bertita gembira bersama uoll. Hahaaa apa yang gembira sangat kalau berkenaan nuffing. Ya ke idokk? Alhamdulillah. Sebenarnya angka dalam  'Tabung Kawen" Cik candy tue  meningakt dua kali ganda. Yahoooooo! Giler tak happy kau. Hahaaa. Sedikit terkejut jugak lah. Buka aje akaun nuff tadi, terus mata dituju pada nilainya. Opsss! terperanjat bila nampak angka yang dipaparkan. Alhamdulillah, syukur ada peningkatan dalam masa yang singkat. Thanks pada uoll yang selalu klikk klikkk 'Tabung Kawen' Cik Candy. Sayang uoll lebih lah. Muuuah setepekk. Hahahaa


Thanks pada Nuffnang yang bagi kerpayaan untuk memaparkan iklan-iklan beliau. Hargai sangat-sangat. Sekali dapat berjela-jela kau. Btw, dekat dalam tu Cik Candy ada nampak dua perkataan tau. 'On going' dan 'Credited'. Sebenarnya apa yang dimaksudkan dengan 'Credited' ye? Hehee tak berapa faham pun.  Okbye. Wassalam.

Monday, March 16, 2015

Dunia seorang pelajar

Assalamualaikum..

Hai belaka sume. Hai hai hai dan terus hai. Hahaaa hai hai dan hai lagi. Hai hai hai yang tak ada kesudahan. Hai hai hai alahaiiii. Apa yang Cik Candy merepek ni? Dah kenapa tiba-tiba malam nie Cik Candy punya perangai macam gini? -_-"

Erkkkk... Cik Candy nak mengadu sikit boleh? Hehee biasalah, kan bila ada masalah bloglah medium untuk Cik Candy meluah rasa. Kan. Sebenarnya malam ni Cik Candy sedikit stress. Stress! Stress! Stress!!! Arggghhh stresss aku. Stress bila kerja yang nak dibuat tak dapat disiapkan. Stress bila apa yang dicari tak dijumpai. Stress bila memikirkan hari esok sedangkan kerja hari ni masih tak siap-siap lagi. Stress! Stress!! Stress!! *cool down Cik Candy. Jangan giler sudoh* T_T

Time ni rasa macam nak menangis pun ada. Semua benda yang dibuat macam tak dapat nak disiapkan. Kenapalah lecture bagi asmight yang susah sangat. Kenapalah lecture bagi asmight banyak sangat. Kenapalah lecture bagi asmight yang susah nak dibuat. Kenapa? Kenapa?? Kenapa?? *oich stress lagi* :(

Sebenarnya dah hampir seminggu Cik Candy mengadap asmight yang sama, soalan yang sama. Cari punya cari tapi tetap tak dapat jawapan. Serius stress. Kalau Cik Candy sorang, saja yang tak dapat jawapan, mungkin boleh diterima akal lagi. Tapi, kalau dah satu kelas langsung tak dapat jawapan. Apa cerita woi? Apa kami nak buat. Apa kami nak jawab. Apa kami nak hantar esok. Dah banyak web kami masuk tapi apa yang dicari tetap tak jumpa. Library? Hah, jangan ditanya. Sebek! Okbye. Wassalam.




Wajib baca untuk penggemar kedai mamakkkkkk..!!!

Hati-hati minum di kedai bro!

Lebih kurang seminggu yang lalu..STRESS KERJA.. Bila otak dah berdengung, apa lagi, kedai mamak 24jam lah tempat yang dituju. Hmmm.. keluar ke tempat lain pula lah. Tapi ke mana? Kedai mamak kat sini memang bersepah tapi ke mana hala yang paling dekat dan cepat. Bukan nak makan sangat pun. Cuma nak minum aje. Dapat tea tarik halia kaw pun dah sedap. Tiba-tiba teringat satu kedai yang seorang kawan cadangkan dah bertahun dulu. Baik.. Boleh cuba di situ. Lebih kurang 10 minit aje pun.. kalau memandu.

Samapi kat kedai dah pukul 12:30 tengah malam. Punyalah ramai manusia. Hampir kesemua tempat penuh. Hmmm.. Diaorang ni tak reti nak tidur ke? Esok tak kerja kot? Duduk dan order. Mak aikkk.. minah yang ambil order ni.. mukanya.. manis lagi cuka. comel tu bolehlah tahan juga. Bak kata orang sebagai penyeri kedai tapi kalau muka kelat dan ketat, pergi mana pun tak berseri.

Sementara menunggu minuman, mata mula meliar memerhati sekeliling kedaii. Entah mengapa tiba-tiba terlihat ada sebijik botol kecil diselitkan di siling penjuru pintu masuk kedai. hati dah mula resah. Mulalah menggaru kepala yang tak gatal. Kepala didongokkan lagi. Di penjuru satu lagi, terlihat lembaga perempuan, berjubah hitam tengah bertenggek di atas alang. Matanya tajam memerhatikan setiap pelanggan yang datang. Rambutnya bagai model iklan syampu Rejoice - sebelum menggunakan syampu. Mengerbang.

Rupanya... alahai.. harimau tengok pun boleh pengsan! Terkopek sana sini. Badannya diayun-ayunkan bagai meratip. Apa yang diratipkan pun, tak jelas. Sesekali apabila pelanggan baru masuk, tangannya akan dijuntaikan menyentuh kepala pelanggan itu.

"Ini tehnya. Makan tak mahu?" tanya seorang lagi pelayan, sambil menghentak mug berisi tea. Kepala digelengkan. Ehh.. baru kerja jadi pelayan dah berlagak. Sudah laa duit pelanggan tu yang membayar gaji tapi layan pelanggan macam orang mintak sedekah.

Petua orang tua, bila makan diluar, lagakan lidah ke lelangit. Kalau geli, barulah diminum. Raba juga bawah bekas minuman atau makanan. Kalau minuman tu panas dan bawahnya sejuk atau sebaliknya, adalah sesuatu yang diletakkan. Setelah semua itu dilakukan, bacalah selawat dan doa makan.

Ketika tangan dihulur ke mug, entah bagaimana kedengaran kuat bunyi mug merekah. Tak sampai 19 saat, tiba-tiba terbelah dan air tea melempah. Hampir sahaja tea panas mengenai seluar. Kepala diangkat dan mata tepat merenung ke arah benda di atas alang pintu.

Ia berayun sekali lagi. bagaikan monyet di dalam kandang. Mamak kat kaunter cepat-cepat berlari dan bertanya apa yang berlaku. Kepala digeleng sambil membayar terus duit tea. Bayaran ditolak dengan alasan air tidak diminum lagi dan mahu digantikan dengan minuman lain.

Hmmm.. tak perlu untuk diganti. Biarlah. Tapi sebelum keluar sempat menegur mamak. "Tolong buang botol yang kat atas tu dan perempuan tu sekali," sambil menunjuk ke arah siling. Mamak seolah terkejut bila ada orang tahu akan muslihat pelarisnya. Melangkah keluar dari kedai itu, terasa ada benda yang mengikuti. Toleh ke kiri, kelihatan perempuan berjubah hitam sedang mengekori. Nampak tak boleh balik rumah teruslah ni. mahu tak mahu, kaki terus melangkah ke arah sebuah lagi kedai mamak.

Tea tarik halia dipesan. Tambahan - air mineral dan limau nipis. Badan menghadap belakang kedai. Limau diperah ke dalam air mineral. Beberapa surah dibacakan berserta doa untuk keselamatan. Setelah menghabiskan minuman, kaki perlahan melangkah ke arah kereta.

Bulu roma tegak kembali. Masih mengikuti rupanya. Perlahan botol air mineral dibuka dan air dimasukkan ke dalam mulut. Walaupun tidak kelihatan, namun deria keenam terasa bagaikan ada tangan yang ingin mencapai tengkuk. Semakin lama semakin rapat. Badan dikalik ke kiri dan serentak air dihembur keluar ke arah makhluk itu. Mungkin kerana terkejut, ia terus melompat ke arah lampu jalan dan terus bertenggek. Campuran air mineral dan limau disimpan.

Beberapa pelanggan di kedai mamak memerhati dengan pelik. Buat- buat tak tahu aje lah. Bukan ini lembaga yang mengekori... tetapi hampir sama tanpa sabit panjang. Langkah dipercepatkan ke arah kereta dan dengan pantas menghidupkan enjin. Mata terus memandang lampu jalan. Ya.. ia masih di situ. Bagaikan menunggu arahan tuannya.

Sepanjan perjalanan ke rumah, hati bertanya... apakah teruk sangat perniagaannya sehingga memerlukan bantuan daripada luar? Jika dilihat pelanggannya memang ramai. beberapa bulan dahulu pernah makan di sini dan ternyata juadahnya memang enak! Apakah ketamakan telah mengaburi matanya...



Take Note : Kalau anda ada petua sebelum makan di kedai luar, share sahaja ilmunya. Kekadang kita ingat orang lain tahu tapi ada yang ramai lagi yang tak tahu. Mudah-mudahan ilmu anda bermanfaat untuk kita semua. Kisah ni dikongsi oleh salah seorang kawan Cik Candy di dalam group wechat. Cik Candy kongsikan disini untuk tatapan kita semua. Mana yang baik, ambil dan jadikan pedoman. Mana yang tak baik, buanglah dan jadikan sempadan.  Wassalam.

Sunday, March 15, 2015

Nyawa RM5$


BF : awak? dah dapat ke top4 tu?
GF : **tak reply masej**
BF : awak? buzy ke? kenapa tak reply?
GF : **sedang leka main masej dengan orang lain**
BF : kata lepas top4 nak masej bie.. hurm..
BF : replylah cepat. nak tahu dah dapat top4 ke belum.
GF : ye, dah dapat dah. orang sibuk ni. nanti masej ye.
BF : awak buat apa? tadi kata nak masej..
GF : **tak reply**
BF : jawablahh!!
GF : awak ni kenapa?! saya dah cakap sibukkan! setakat top4 Rm5 tu, lain orang pun boleh bagilah!
BF : **tak reply masej**
GF : apahal diam?! tadi nak sangat masej!
GF : kecoh sangatlah awak ni!
BF : saya taknak cakap apa-apa. saya nak tahu awak dapat ke tak top5 yang saya masukkan tadi?
GF : setakat top4 RM5 tu nak masej saya berkali-kali?
GF : orang lain pun ada makwe, tapi bukannya macam kau lah!
BF : baiklah. tu cuma RM5 je kan. saya nak balik rumah ni. sorry mengganggu awak.
GF : eloklah, harap kau mati kat tengah jalan sebab nyawa kau pun tak lebih dari RM5. sebab kau tu tak berduit!
********* 3 hari kemudian *********
GF : sayang, top4 kan bby boleh tak?
BF : **tak reply**
GF : sayang, boleh tak? nak call bie lah. rindu.
GF : bie, kenapa off fon?
GF : **hantar masej dekat kawan BF nya**
GF : weh, mana balak aku? suruh dia top4 kan aku.
Kawan BF : datang hospital ambil top4 kau.
GF : asal plak??
Kawan BF : datang sebelum terlambat.
GF : **tanpa berfikir panjang, terus pergi hospital**
GF : **terus berjumpa kawan BF nya di luar wad no 5
Kawan BF : **berikan kotak yang mempunyai 500 keping top4 RM5
Kawan BF : ni untuk stok kau masej lelaki lain selama member aku koma. harap-harap cukup. yang ni pulak top4-top4 yang dia dah bagi pada kau.
GF : apa kau cakap ni?! siapa dalam wad ni??
GF : **denagn cemas dan terburu-buru membuka pintu wad**
GF : **terpaku melihat BF nya terkujur tanpa pergerakan**
Kawan BF : Bahu patah, abdomen dalaman teruk, kaki patah, nyawa dia memang tak lebih dari RM5..
GF : biee.. bangun bie.. kita masej bie.. bangunlah..
Kawan BF : lau anggap nyawa dia boleh beli dengan RM5 aje kan. kenapa kau nak menangis sebab RM5 aje??



Take Note : Kawan Cik Candy share cerita ni. Mula-mula baca, rasa macam menyampah giler kat GF tu. Giler laaa! suruh pakwe top4 kan, pastu menggatal masej dengan lelaki lain. *selokkk*. Tapi si pakwe pun satu. Ikut sangat telunjuk si makwe tu. Huh! baru couple kowt, so tak payahlah nak ikut telunjuk sangat. Kalau dah memanjang si makwe tu minta top4, nampak tak si makwe tue spesis yang macam mana? *pisau cukur, gila besi, gila harta*. Tapi yalah kan, dah nama pun sayang. Bila hati dah sayang semua jadi indah. Marah pun dikatanya gurauan. Hahaaa! Tapi yang part last tue, banyak buat Cik Candy berfikir. sedih pun ada juga. Mulut si makwe tu boleh tahan juga jahat dia ye. Ishhh..ishhh.. tak patut tau cakap macam gitu pada si pakwe. Kata-kata tu, bukan ke satu doa. Bila dah kehilangan baru gelabah nak mencari. Tak patut..tak patut...

Saturday, March 14, 2015

Cara isteri uji kesetiaan suami

Assalamualaikum..


Seorang isteri, ingin menguji suaminya. Apakah tindakan suaminya andai dia meninggalkan suami tanpa apa-apa sebab begitu sahaja. Lalu si isteri menulis surai untuk si suami.

"Abang, saya dapat merasakan abang curang dan saya ingin keluar dari rumah ini. Selamat tinggal. Halalkan makan minum saya. Ampuni segala dosa saya."

Selepas menulis surat dan meletaknya dibirai katil, si isteri cepat-cepat menyorok di belakang almari di biliknya. Ingin mengintai reaksi suaminya membaca surat tersebut.

Tidak lama kemudian, suaminya pulang dan membaca surat tersebut. Namun setelah membaca surat tersebut, suaminya kelihatan begitu gembira, membalas suratnya dengan menulis sesuatu dibelakang kertas yang ditulis tadi. Bersiulan sambil mandi dan terus memakai baju serta wangi-wangian. Suaminya mendail dan bercakap dengan seseorang.

"Hey sayang, Akhirnya perempuan itu sedar bahawa aku curang terhadapnya. Bagus dia dah keluar dari ruamh ini kerana aku tak sepatutnya menikahi dia. Jom, kita berjuma ditempat biasa sekarang."

Lalu suaminya melangkah keluar dari biliknya dan terus keluar dengan keretanya. Setelah isterinya mendengar percakapannya itu, isterinya menangis dan tersangatlah sedih dan apabila suaminya keluar, dia keluar dari belakang almari dan melihat apa yang ditulis suaminya. lalu ia membaca.

"Aku nampak kaki kau, bongok. Aku keluar sekejap, beli roti."

Take note : Siapakah yang menguji dan siapakah yang teruji dalam ujian ni sebenarnya -_-"


Usah Tinggal Daku Kekasih



Usah tinggal daku kekasih
Usah biar aku bersedih
Percintaan ini memang zalim
Tak bermata tak berhati
Seolah-olah kini teracunnya dunia
Kita pernah riang bersama
Kita pernah rasai duka
Mereka ingin kita berpisah
Tan[a harga tanpa nilai
Tanpa mu aku sepi
Ku tetap akan berpegang janji
Untuk hidup bersamamu
Walau diri sengsara
Tiada lagi airmata
Dapat ku merayu untuk bersamamu
Jangan tinggalkan daku walau sementara
Jangan biarkan dendam mempermainkan kita
Dimataku hanya ku penawar dan Syurga
Usah engkau tinggalkan
Tinggalkan ku kekasih
Usah tinggal daku kekasih...


Take Note : Assalamualaikum. Untuk pagi nie Cik candy nak bermadah pujangga sikit, boleh ke idokkk? Hahaaa. Peduli apa Cik Candy, kalau uoll cakap tak boleh. Ini blog Cik Candy yang punya so suka hati ioll lah nak buat apa pun. Kan? Okaylah, Cik candy stop merepek please! Berbalik pada tajuk tadi.

Untuk pagi ni, hari hari minggu Cik Candy di asrama sama seperti biasa. Bangun tidur, kemas bilik, dobi pakaian, bla bla bla blaaaa... niat dihati settle kemas bilik dan mendobi pakaian, Cik Candy nak siapkan asmight yang tertunggak. Tapi rasa macam tak ada mood pulak nak mengada segala bagai perkataan 'tranformer', 'perintang', 'drawing' dan segala yang berkaitan lagi. Aci tak malam nanti baru start buat asmight? :p

Pagi ni, hati Cik Candy sedikit berlagu sendu. Sendu lagi, malam tadi dah sendu, kan. Erkkk... okay memang sendu untuk minggu ni. Kenapa? Sebenarnya seseorang yang pernah hadir dalam hidup Cik Candy dulu, lepas tu hilang dan sekarang muncul kembali. Apa motif dia muncul? Entah! malas CIk Candy nak ambik peduli. Alaa tapi dalam pada malas tu, tetap juga menanti call dan masej dari dia. *selokkk Cik Candy ni!*. Hurmmm.. menanti tu memanglah menanti, tapi rasa penantian tu dah tak sama seperti dulu. Kalau dulu, mesti sensitif bagai tapi sekarang macam blurr pun ada. Apa motif dia muncul? Apa sebab dia beria-ia contact? Apa tujuan dia explin apa yang dah berlaku antara kami dulu. Apa yang dia nak sebenarnya? Serius bengang!


Sayang? Maaf rasa sayang untuk dia dah lama hilang. Cinta? erkkk.. rasanya tak ada kowt cinta untuk dia. Rindu? Rindu tu mungkin ada tapi itu dulu. Rindu sebab dia 'bff' Cik Candy kowt.. Kenangan? Hahaa memang agak banyak kenangan bersama dia. Janji-janji yang tertabur pun dah setinggi gunung rasanya tapi hanya berapa kerat aje yang tertunai. Entah, malas nak ingat perkara lama. Buat sakit hati dan semak kepala. Tapi apa pun satu aje yang Cik Candy nak cakap. Tolong jangan push Cik Candy. Dari pada Cik Candy layan awok lebih baik Cik Candy layan blog, tak pun buat asmight lagi bagus. Cik Candy tahu, awok akan baca entri ni so mohon fahami sendiri ye. masa tak pernah menunggu kita. Masa sentiasa bergerak. Setiap masa kita semakin beranjak usia dan dalam tak sedar kita juga semakin matang. Kita dapat menilai sendiri mana yang elok dan mana yang tak elok. Mana yang betul dan mana yang salah. CIk Candy tahu, awok ada alasan dan tersebab tersendiri untuk apa yang dah berlaku, tapi maaf, Cik Candy tak perlukan penjelasan itu semua lagi. Izinkan Cik Candy hidup dengan dunia Cik Candy sendiri. Tolong jangan diungkitlag i kenangan dan janji lalu Semua tu langsung tak memberi faedah untuk kita di masa hadapan. Apa pun semoga awok bahagia dengan life awok, dan izinkan Cik Candy bahagia dan tenang dengan life Cik Candy. Tolong jangan usik emosi Cik Candy lagi. Apapun yag berlaku, awok tetap kawan Cik Candy. Ya, kita kawan. Selamanya kita kawan. Okbye. Wassalam.

Friday, March 13, 2015

Sepi tanpa perasaan


Terjaga dari tidur, aku memandang telefon dengan rasa yang kosong. Aku melihat notifikasi yang ada. Satu persatu aku membacanya sambil lagi. Tiada niat dihati untuk membuka notifikasi tersebut. Kepala blur berpusing, hati kosong berirama. Aku gagahkan kaki melangkah. Ada tanggungjawab yang perlu aku selesaikan. Dahulukan perkara yang wajib. Abaikan seketika perkara yang remeh-temeh.

Usai menjalankan tanggungjawab, sekali lagi aku memandang telefon. Sepi. Langsung tidak berbunyi. Aku tenung telefon tu dengan hati yang hiba. 'dia tak nak contact aku ke', 'dia dah lupakan aku ke', 'dia dah tak perlukan aku ke'. Setiap persoalan tersusun kemas dalam benakku. Hampa. Tapi kenapa sebenarnya dia menghilang ye? naik hairan aku memikirkannya. Dalam pada aku ego untuk tidak mempedulikannya, aku tetap juga mengambil tahu akan kewujudan dia. Benci aku hanya di bibir bukan dihati. Tapi dia..

Aku rindukan dia. Terlalu rindukan dia. Aku masej dia namun tak berbalas. Aku call dia namun tak berangkat. aku stalker mukabuku dia, aku nampak dia sedang mengonlinekan diri. Syahdunya hati aku. Dia abaikan aku kerana mukabuku? Aku buka whatsSap dia. Aku tengok last seen dia. Dia sedang online. Tapi kenapa masej aku tak dibalasnya. Masih wujud lagikan aku dimata dia. Masih ada lagikah nama aku dihati dia, 



Take Note : Sekadar untaian kata yang tak diketahui mana punca tenggelam timbulnya. Sekian.


Thursday, March 12, 2015

Stress! stress!! stress!!!

Assalamualaikum..

Hey, hey jom kasi pecah, hey, hey, hey jom kasi goyang.. Apa yang pecah dan apa yang nak digoyangkan Cik Candy oitttt. Jangan nak buang tabiatlah malam-malam buta ni. Lempang jugak satgi. Tempeleng muka tu baru tahu. Hahaaa nampak tak Cik Candy punya stress. Siap boleh bercakap sendiri-sendiri lagi. Berat-berat :/(

Helolololoooo milo uoll. Sebenarnya malam ni Cik Candy nak berentri. Banyak benda yang nak disharekan tapi macam tak larat sangat nak bertaip. Kenapa? Oichhh sakit kepala menggangguku. *sama tak macam iklan kat dalam tv tu*. Dalam tak larat pun, tetap laratkan juga diri untuk bertaip. Nak meluahkan sesuatu, boleh? Nak meluahkan apa yang terbuku dihati ni.*tetiba rasa mcm nak nanges. Makkkkk, i need u!*

Sebenarnya untuk hari ni Cik Candy rasa sedikit blur. Entah! tak tahu kenapa, tapi memang terasa sangat, sangat dan tersangatlah blur. Mungkinkah ini effect tiga hari bercuti. Effect setelah tiga hari tak hadir ke kelas. Tak pun ni kesan daripada pengambilan ubat. Ishhh mustahillah. Ubat yang doktor bekalkan tu just antibiotik, ubat tahan sakit dan ubat sapu aje pun. Celah mana pulak datang kesannya, kan. Dah tuh kenapa dengan Cik Candy ni, blur semacam???

Hurmmm.. pagi tadi Cik Candy pergi kelas macam biasa. Alaaa sama seperti hari-hari yang selalunya tu. Tapi nak dijadikan cerita, boleh pulak tertinggal kotak pensel, tertinggal kalkulator, tertinggal fail aissamgth dan yang paling teruk bila CIk Candy tertinggal kunci bilik. Subahanallah, tak tahulah apa yang tak kena harini. Banyak pulak barang yang tertinggal. Masuk aje kelas pagi tadi, memang terasa macam nak nanges. Sudahlah hari ni ada kuiz untuk subjek Akta, Cik Candy pulak tak bawak buku Akta tersebut. Makkkk aikkkk memang sesak urat kepala. Teruk diperlinya dek lecture. Tebal sungguh cuping telinga menahan perlian. Sabarlah duhai hati. Tapi kenapa dengan Cik Candy hari ni erk? Masih dalam mood MC ke apa ? banyak pulak kesilapan yang dilakukan hari ni. Tapi apapun aku bersyukur dan thanks pada bebudak kelas yang benyak membantu.

Okaylah, Cik Candy pun dah tak ada idea untuk terus merepek dekat sini. Daripada berterusan merapu merapan, better Cik Candy stop dan settlekan assmight yang perlu disettlekan. Katanya insin minggu depan ada tiga assmight yang perlu disubmitkan. Olalalaaaa, memang bersengkang mata, menahan kepalalah untukk settekan ketiga-tiga subjek tu dalam satu masa. Tapi apapun, insyaAllah akan dapat disiapkan sebelum due date tu. Okbye. Muaaah setepak! Wassalam (=



Oichh tidak!! Ini tidak bagus

Assalamualaikum..

Krikkk..krik..krik.... Selamat pagi. Untuk pagi ni, Cik Candy kembali sambung berblogging seperti biasa. Kalau uoll perasan, sebenarnya dah dua hari Cik Candy tak blogging pagi. Kenapa? Huhuuu sebab Cik Candykan dapda MC tiga hari so malaslah nak bangun pagi. *pemalas!*. Kalau diikutkan Cik candy blogging pagi ni, sebenarnya sekadar untuk mengisi kekosongan pagi sementara nak tunggu timing bersiap-siap pergi kelas. Oklah, kita berbalik kepada tajuk kat atas tuh.

Untuk pagi ni, perasaan kemalasan memang betul-betul mengganggu mood kerajinan Cik Candy. Setelah tiga hari MC, tiga hari dapa bermalas-malasan lebih masa atas katil, tiga hari tak mengadap buku-buku makanya memang agak kemalasan untuk kembali ke rutin harian kebiasaannya. Serius pemalas giler rasa time ni.

Lagi bertambah malas apabila diingat-ingatkan balik, sepanjang Cik Candy tak datang kelas, berlambak pulak asmight yang dapat. Bak kata bebudak kelas Cik Candy, lecture tu saja bagi asmight lebih sebab nak bagi Cik Candy lebih kefahaman. *kurang asam*.  Ye ke idok? Hahahaaa entahlah labu. Dah nama pun kami ni student so apa-apa yang lecture bagi tu settle aje lah. Jangan banyak bunyikkk.

Sebenarnya untuk pagi ni, Cik Candy pun tak sabar juga nak pergi kelas dalam kemalasan. Kenapa? Well, sebab Cik Candy nak pergi ke pejabat admin. Cik Candy nak cheak, sudah sampai ke belum hadiah yang patut Cik candy menangi untuk satu giveaway pada minggu lepas. Hadiah apa? Giveaway apa? Jeng.. jeng.. jeng.. tunggu ye. InsyaAlllah nanti kalau dah selamat terima hadiah tersebut, Cik Candy akan mentionkan pada semua. Siap kreditkan thanks you so muuuuahhh lagi pada si penganjur tu nanti. Heheeee

Oklah, rasanya Cik Candy dah meleter panjang untuk pagi ni. Daripada terus merapu, better Cik Candy siap-siap pergi breakpest, lepas tu boleh makan ubat. Kan? Satgi kan terkalut-kalut pulak nak bersiap pergi kelas. Oklah, thanks uolll untuk semuanya. Okbye. Muuuuahhh setepekkk. Wassalam.


Tuesday, March 10, 2015

Tahniah ! Saya berjaya.

Assalamualaikum..

Alhamdulillah Cik Candy terpilih. Yeyeaahh Cik Candy salah seorang daripada 50 orang blogger yang terpilih. Hahaa agak-agak uoll dapat agak tak apa yang Cik Candy menang. Apakah yang CIk Candy terpilih ni. Olalalalalaaaa senangnya dalam hati. Happy! happy! happy! *giler excited*.

Sebenarnya Cik Candy merupakan salah seorang daripada 50 orang blogger yang bertuah untuk mencuba menggunakan produk Whitening Intensive Booster Skincare selama 30 hari dan membuat review berkenaan produk tersebut. Alhamdullillah berjaya. Untuk pengetahuaan uoll, produk skincare ni amat berkesan untuk kulit yang bermasalah. Untuk ketahui lebih lanjut, bolehlah melayari http://www.mybeautyherbs.com.my/ .

Cik Candy harap dengan menggunakan produk ini nanti, kulit bermasalah Cik Candy dapat diatasi dan insyaAllah Cik Candy akan terus menggunak produk ini secara berterusan (=