Friday, June 19, 2015

Ramadhan | Bercuti seminggu

June 19, 2015 2 Comments

Sila hubungi saya di laman sosial yang tertera ye. Get in touch


Take Note : Alhamdulillah, hari dan tarikh yang ditunggu akhirnya tiba juga. Hari ni dan inilah tarikhnya. Ya hari ni. Ya tarikh ni. Semangat Cik Candy bangun sahur tadi. Huhuu.. lepas sahur terus tak tidur-tidur dah. Hati ni excited sangat. Mata pun dah tak rasa mengantuk. Hati pulak melonjak gembira. Tak sabar nak tunggu malam. Oichhh...

Dikesempatan yang ada ni, sempat lagi Cik Candy layan blog ye. Hihiii.. biasalah masih ada masa kowt. Tadi lepas sahur, Cik Candy dah start packing barang, kemas bilik bagai. Yes! bilik pun dah kemas. Barang pun dah siap dipacking. Alaaa bukan banyak sangat pun barang yang dibawa balik nanti. Just beg galas je kowt. Malas nak bawak banyak barang. Jenis Cik Candy, kalau boleh nak somthing yang simple, so senang nanti nak bergerak ke hulu ke hilir. Tak payah nak bersusah payah pikul beg berkilo-kilo.. Heheee..

Bermulanya hari ni, selama seminggu Cik Candy akan balik kampung. Menghabiskan masa-masa dengan keluarga. Alhamdulillah, kebetulan pulak diawal puasa tahun ni start cuti semester. Happy, seronok, gembira, excited dan blaa.. blaaa. blaaaa.. Hati ni tak terkata. Tak tahu nak kata apa sebenarnya.

Apapun doakan perjalanan pulang Cik Candy dipermudahkan ye. InsyaAllah, malam nie akan bermulannya perjalanan Cik Candy dari Seremban ke Kuala Terengganu. Kenapa Seremban bukan Sepang? Hahaa sebabnya Cik Candy naik bus dari Seremban. Area Sepang ni manalah ada Terminal Bus Express sayang oittt.. Saja je naik dekat Seremban. Sebelum nie CIk Candy naik dari TBS ke Kuala Terengganu. Alaaa, tak kisahlah mana-mana pun janji dapat balik kampung. Ye ke idokkk? Huhuuu

Masa : 9:30 PM
Tarikh : 19 Jun 2015
Place : Terminal One, Seremban
Destinasi : Seremban ke Kuala Terengganu

Wednesday, June 17, 2015

Ramadhan | Tetamu yang dinanti

June 17, 2015 3 Comments

Lagi sehari rumah kita akan didatangi tetamu, Suaminya bernama Ramadhan, Isterinya bernama Terawih, Anaknya bernama Sahur, Cucunya bernama Iftar. Mereka akan menumpang di rumah kita selama sebulan sahaja maka layanlah mereka dengan baik-baik supaya kita mendapat ganjaran daripadaNya. Selepas sebulan mereka akan pergi meninggalkan kita dan mereka pulang dengan pesawat Syawal Air. Semoga kedatangan bulan Ramadhan tahun ni lebih berkat dan meriah berbanding tahun-tahun yang sudah.

Kedatangan Ramadhan hanya setahun sekali. Mungkin kita sempat bertemu Ramadhan untuk tahun ni tapi untuk tahun hadapan belum tentu lagi. Maka perbanyakkanlah amalan di Ramadhan ini seolah-olah ini Ramadhan terakhir buat kita semua.


Take Note : Sedih, sayu, sendu,.. sebab hari pertama puasa disambut di hostel dengan kawan-kawan. Kalu ikutkan hati ni, sebenarnya memberontak giler-giler nak balik kampung. Nak menyambut kedatangan Ramadhan dengan family tapi apakan daya. Masih ada tanggungjawab yang harus disettlekan. Hari ni last paper untuk final exam. InsyaAllah esok settlekan segalanya bagi semester ni dan lusa dengan hati yang berbahagia, gerak balik kampung.

Tuesday, June 16, 2015

Sahabat | Bersama kita berbuat kebaikan

June 16, 2015 2 Comments
Buat Semua Sahabatku;
Ketika kita menanam padi, rumput ikut tumbuh.
Tapi saat kita menanam rumput,tidak pernah tumbuh padi.
Dalam melakukan kebaikan terkadang hal yang buruk turut menyertai.
Namun saat melakukan keburukan, tidak ada kebaikan bersamanya.
Jangan pernah bosan untuk berbuat baik meskipun tidak sempurna di mata manusia, asalkan dilakukan dengan ikhlas keranaNYA, sungguh itu akan terlihat lebih sempurna pada pandangan Allah...

Doa untuk kawan kawan ku.
1. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang sakit, sembuhkan lah dia.
2. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang bermasalah, beri lah jalan keluar untuk dia.
3. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang kesempitan wang, kau murahkan lah rezekinya.
4. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang bermasam muka diantara satu sama lain, damaikan lah mereka.
5. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang sesat duniawi, kurniakan Nur kepada dia.
6. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku lalai, kurniakan lah Hidayah Mu kepada dia.
7. Ya Allah jika di saat ini ada kawan ku yang bersedih hati, kembalikan lah kecerian diwajahnya.
8. Ya Allah jika disaat ini ada kawan ku yang berada dipersimpangan jalan yang  berliku, tunjukkan lah jalan yang diredhai oleh Mu.
Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamin.


Take Note : Blog Cik candy sedikit terabai dan serabai buat sementara waktu. Maaf tak sempat nak blogwalking ke blog kawan-kawan skrg ni. Biasalah, sibuk sikit study disebabkan final exam. InsyaAllah minggu depan Cik Candy akan blogwalking seperti sediakala ye. 


Monday, June 15, 2015

Review | Bizkad Murah Beli 10 percuma 10

June 15, 2015 2 Comments
KAD BISNES MURAH | BELI 10 PERCUMA 10 | Wooowwwww ! PROMOSI TERLAJAK MURAH SEMPENA RAYA YANG BAKAL TIBA NI. Dengan hanya membeli 10 kotak bisnes kad anda akan menerima 10 kotak lagi!!  Siapa yang taknak lepaskan peluang keemasan ni ! Kenapa perlu ada Bisnes Kad? 
  • Salah satu medan promosikan produk jualan anda.
  • Satu alternatif untuk tingkatkan ‘branding’ barangan anda.
  • Menambah kenalan dan network lebih luas.
Kepentingan kepada Blogger, bisnes kad atau blogger kad ini sangat penting. Lagi-lagi blogger #retis dan #otai amat memerlukan Bisnes kad bagi meningkatkan lagi branding Blog disamping menambah kenalan blogger. Pasti susah jika rakan baru mahu mengingati nama blog anda, bukankah Bisnes kad banyak membantu?

Sekiranya anda mahukan dalam kuantiti yang sedikit. Berikut adalah pakej yang lain:
  1.  1 box/100pcs = RM26
  2.  3 box/300pcs = RM53
  3.  5 box/500pcs = RM75
  4. 10box/1000pcs = RM110 (Free 10box)
*harga tidak termasuk design dan postage
bizkad murah

  • Material : Art Card Matt Lamination
  • Jenis : 260gsm art paper
  • Kalis Air
  • Elegent dan profesional 
  • Tahan Lama berbanding kertas biasa 
  • Laminate yang tidak licin dan tidak bersinar
  • Warna lebih tepat dan cantik
Sticker murah

Sekiranya anda mahu selit tempahan sticker, pakej kad kahwin murah, banner, bunting, dan lain lain perkhidmatan printing.. Boleh hubungi:

Dalizgrafix
IG :  @dalizgrafixWhatsapp: +6012 3644 805
WechatID: dalizgrafix2
Facebook : Adam's Print Shoppe / dalizgrafixEmail: dalizgrafix@gmail.com

Sunday, June 14, 2015

Rindu | Ayah Bonda

June 14, 2015 5 Comments

Hormatilah ibu bapa
Janganlah menderhaka
Ingatlah jasa mereka
Janganlah kita lupa

Limpahan kasih sayang
Yang mereka curahkan
Janganlah dipersiakan
Itu amanah Tuhan

Oh ayahanda tercinta
Tingginya pengorbanan
Mencurahkan keringat
Penuh keikhlasan

Oh bondaku tersayang
Lembutnya belaianmu
Akan ku terus kenang
Hingga ke akhir hayatku

Ya Allah ya Tuhanku
Limpahkanlah rahmat-Mu
Peliharalah mereka
Kasihani mereka

Ya Allah ya Rabbi
Pada-Mu ku berserah
Bimbinglah kami ini 
Menuju keredhaan



Take Note : First time dengar lagu nie waktu Program Citra Ibadah, dua minggu lepas. Lagu ni dicipta khas oleh mereka yang terlibat bagi menguruskan dalam program tersebut. Katanya, lirik lagu ni dicipta bagi mengingati dan mengenang kembali bertapa besarnya pengorbanan ayah dan ibu dalam membesarkan seorang anak. Bagi si anak, mungkin tidak berapa ketahui pengorbanan yang dilakukan oleh si ayah dan si ibu. Kasihnya mereka terhadap anak-anak tidak pernah mengharapkan sebarang balasan dalam mendidik dan membesarkan anak-anak.

Ketika lagu ini berkumandangan dan huraian kata-kata diungkap oleh mereka yang menjayakan program tersebut, mudahnya airmata ni mengalir. Hati teringat dekat mak dan ayah di kampung. Kebetulan dah lama tak bertentang mata, bersua muka so lagilah sendu dirasakan. 

Untuk hari nie, saja je update lirik lagu ni kat sini. Sebab hati tengah memberontak nak balik kampung. Rasa macam tak sabar pulak nak tunggu hujung minggu ni. Hohohooo bermulanya cuti semester selama seminggu. Tak kesahlah seminggu pun janji dapat balik kampung. Dapat jumpa mak, ayah dan adik-adik. iLOVEu 

Friday, June 12, 2015

Ragam Kehidupan | Jangan Berlagak

June 12, 2015 4 Comments

Seorang mak cik telah pergi ke kaunter bank untuk mengeluarkan wang sebanyak RM 500.

Tetapi kemudiannya kerani di kaunter bank itu telah melontarkan kad dengan lagak yang kurang ajar kepada mak cik itu sambil berkata “Kalau nak keluarkan duit kurang daripada RM5000 sila keluarkan di ATM. Kami tiada masa untuk keluarkan wang yang sedikit.”

Kemudian, mak cik itu mengambil kad itu semula dan menyerahkannya kepada kerani tersebut dan berkata  “Kalau macam tu keluarkan sahaja semua yang ada di dalam akaun ini.”

Kerani bank itu sangat terkejut apabila mendapati di dalam akaun mak cik itu terdapat sejumlah RM 20 JUTA.
Dengan lemah lembut & penuh santun, kerani bank menyatakan mereka tidak dapat menyediakan wang sebanyak itu. Jika mahu pengeluaran sebanyak itu, perlulah membuat temujanji.

Mak cik itu kemudiannya bertanya tentang jumlah yang boleh dikeluarkan secara serta merta pada hari tersebut. Lalu kerani bank menjawab dengan amat sopan. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM 300, 000 sahaja.

Mak cik itu menjawab “kalau begitu saya mahu keluarkan RM300,000 SEKARANG!!”

Dengan susah payah kerani bank mengira dan menyerahkan kepada mak cik itu.
Setelah mengambil duit itu, mak cik menyerahkan semula duit sebanyak RM299, 500 kepada kerani tersebut dan berkata, “Saya hanya memerlukan RM500 sahaja. Sila simpan semula semua duit saya ke dalam akaun saya…….

Take Note : Pengajaran dari kisah cerita ini adalah? Renung balik apa yang telah dan pernah kita lakukan. Lepas ni sila berfikir sebelum melakukan sesuatu ye.

Thursday, June 11, 2015

Musim Exam | Deman rindu

June 11, 2015 4 Comments
Assalamualaikum..

Dalam pada sibuk mempersiapkan diri untuk menghadapi final exam, boleh pulak jatuh sakit. Demam. Oichhh rasa macam nak melekat memanjang atas katil. Rasa macam nak tidur memanjang, rehatkan diri. Tapi tak boleh! Masih ada misi dan visi yang harus disettlekan.

Study. Itu misi dan visinya. Semoga result yang diperolehi nanti dapat membanggakan mak dan ayah. Alhamdulillah, dalam pada demam, badan masih mampu bertahan. Masih larat untuk study dan settlekan apa yang patut. Yalah, dah duduk jauh dari family so tak bolehlah manja sangat. Perlulah kuathan hati, tabahkan diri untuk menguruskan diri sendiri.

Tapi apapun, tadi call mak. Huhuuu, jatuh juga airmata setitis dua titis. Saya hati dengar suara mak. Berguni-guni nasihat yang mak titip kan. Mak mesti risau dekat anak dia yang sorang ni. Huhuuu.. mak ouh mak, selalu sangat risau dekat anak-anak. Padahal anak-anak dah besar kowt. Dah mampu berdikari dan jaga diri sendiri. 

Tapi itulah, kasih ibu sepanjang hayat. Selagi tidak menutup mata, selagi itu akan sentiasa mengambil tahu akan anak-anak. Thank mak. Angah hargai sangat pengorbanan dan perhatian yang mak berikan pada angah. Demi mak, ayah dan adik-adik, angah akan kuat. Mak selalu cakap, 'Sakit tu penghapus dosa-dosa kecil. Jangan merungut ketika sakit. Kuatkan diri dan tabahkan hati sebab Allah menguji hamba-hambaNya dengan ujian yang pasti akan mampu untuk hamba-hambaNya melaluinya'. Huhuuu mak ouh mak, iLOVEu mak.


Take note : Tak sabar nak habis exam. Tak sabar nak cuti semester. Tak sabar nak balik kg. Paling tak sabar nak jumpa mak, ayah dan adik-adik. Lagi dua minggu nak start cuti. Apapun semoga segala urusan dan apa yang telah dirancangkan berjalan lancar dengan izin dari-Nya, Aamin.

Wednesday, June 10, 2015

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

June 10, 2015 18 Comments

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".
SEO
RM200 x 1 pemenang
RM100 Cash x 25 pemenang
1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100
2. Follow blog sponsor
3. Masukkan ke dalam Bloglist
AIN Dramatic Uniq Blog
safuraonlinediary
Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature



Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015

{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

RM300 x 1 pemenang
RM100 x 1 pemenang


Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :



4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel
ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com
Official Pages "Qaseh Ku"
Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog
Isolabellaz
Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers



GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

dan


EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

1'st Giveaway by Murni Alysa

June 10, 2015 6 Comments

KLIK BANNER
Saya mahu mencuba Vitamin-C ini kerana saya belum pernah lagi mencuba produk keluaran Shaklee. Dari apa yang saya tahu, Vitamin-C, produk keluaran Shaklee ni mempunyai banyak kebaikan dan manfaat untuk para penggunanya. Jadi, saya ingin merasai dan melihat sendiri kesan dan manfaat tersebut jika diizinkanNya. InsyaAllah.

Tamat : 15 Jun 2015

Exchange feed Group #EFG yang awesome

June 10, 2015 1 Comments

Exchange Feed Group 



Exchange Feed Group Blogger Awesome
Exchange Feed Group Blogger Awesome

EFG dah ada 46 ahli. Fuhh ramai. Panjang lah list FEED. Ini contoh list feed.


05-Jun-2015

rara28 feed lela21
kh21 feed papa27
acik25 feed reen29
linda32 feed arz30
kc22 feed rara28
ewan30 feed kh21
eny32 feed acik25
sue37 feed linda32
ana43 feed kc22
along21 feed ewan30
pcl42 feed eny32
mia28 feed sue37
sa37 feed ana43
syira19 feed along21
cn29 feed pcl42
aami29 feed mia28
amy23 feed sa37
kg33 feed syira19
aina18 feed cn29
mas29 feed aami29
sha27 feed amy23
ummul31 feed kg33
irra29 feed aina18
nizam31 feed mas29
angah20 feed sha27
efa35 feed ummul31
lya35 feed irra29
yanie29 feed nizam31
dayah22 feed angah20
cikT35 feed efa35
ain33 feed lya35
fr28 feed yanie29
anis23 feed dayah22
khaty32 feed cikT35
bonde37 feed ain33
azi43 feed fr28
min23 feed anis23
yoorin29 feed khaty32
nani24 feed bonde37
mai25 feed azi43
lela21 feed min23
papa27 feed yoorin29
reen29 feed nani24
arz30 feed mai25


Hari-hari jadual Feed akan keluar jam 11 malam. Semua WAJIB feed sebelum jam 9 pagi esok harinya.


Jom baca apa kata mereka mengenai EFG!



1. Mommy Irra
Motif Utama EFG adalah nak meningkatkan UV(uniq visitor) blog. Selain daripada tukar feed sesama ahli, kami sharing ilmu lain yang mempengaruhi peningkatan UV. Antaranya:
-SEO blog
-SEO entry
-blog mobile friendly
-template responsive
Satu perkara yang EFG tak dapat bantu adalah MALAS.
Setiap usaha yang RAJIN pasti akan membuahkan hasil.

Cabaran bagi mommy adalah nak melayan kerenah 45 orang ahli EFG + 3 anak comel. Macam-macam ragam lah kalau dah ramai-ramai ni. Kita tak boleh ada ahli tidur. EFG tak ada makna kalau blogger itu tidak update entry! Maka, EFG mewajibkan setiap ahli untuk update entry sehari sekali. Sekiranya tak sempat boleh backdate. 

Tiada siapa dapat mengubah anda melainkan diri sendiri. EFG memberi semangat untuk semua ahli untuk update entry setiap hari. Apa sahaja masalah mengenai blog, utarakan sahaja pasti ada yang membantu. Sejauh mana EFG boleh pergi? Susah nak menjawab soalan ini. Sebabnya plan asal pon tidak lah nampak seperti hari ini. So, wait and see. Semalam mommy tanya pandangan semua tentang EFG. Jom kita baca apa komen mereka!

2. Anis
Bukan senang kita nak dapat ilmu blogging lagi-lagi secara percuma dalam efg.. setiap hari kalau tak jenguk group efg, rasa mcm ada yang hilang.. semangat berblogging semakin tinggi dan sentiasa amalkan apa yang dah diajar.. moment yang tidak akan dilupakan.. dalam efg bagaikan adik beradik yang saling membantu jika ada masalah dan menceriakan hari-hari ku.. saranghae keluarga efg.. semoga ukhwah yang terjalin ini akan kekal sampai bila-bila.. aminn..

3. aRz
Pada mula rasa EFG ini sesuatu yang mudah. Hanya sekadar menukar Feed. Tetapi semakin lama semakin mencabar memerlukan komitmen. Rasa seperti tak cukup masa. Tetapi bila ahli semakin berkembang bermacam aktiviti ada. EFG juga memperkenalkan teknik SEO, Template responsive, blog mobile friendly. Dan hari ini lebih mencabar bila setiap ahli EFG semakin rajin menaip entri. Kalau dulu sorang-sorang nak taip entri pun malas. Bila berkumpulan semangat itu semakin membara. Insya Allah EFG akan melangkah semakin maju ke hadapan.

4. nani
Daripada nani sifar pasal blog sampai lah dah masuk EFG baru lah tahu pasal ilmu blog ni. Sebelum masuk efg tak pernah tahu pun blog ni ada jugak ilmu nak kena belajar. Heheh. Ingatkan blog ni biasa2 je. Main tulis je apa yang kita nak rupanya macam2 boleh buat dgn blog.Hari hari ilmu bertambah pasal blog bila duduk dalam ni. Ada abang kakak adik yg baik2 nak menolong bila ada masalah dengan blog. Masing2 tak lokek dengan ilmu yang ada. Tq uolsss 

5. Bonde
Bagi Bonde sebelum terlibat secara langsung dengan EFG blog bonde hanya sebuah diari Maya...
Perkembangan Positif banyak yg bonde perolehi dari menyertai EFG.  Dalam EFG semua mmberi pendapat yang positif, sebarang masalah blog semua boleh dirujuk dan diselesaikan oleh sifu2 EFG.. Mula2 belajar Feed.. Menjadikan diri kita displin dalam jadual yg diberi. Yg sebelum ini tak tau langsung pasal feed. Jadual feed ada barulah happy feed. Belajar teknik SEO tak tau pon sebelum ni... Dlm EFG saling Bantu membantu tingkatkan SEO ahli hingga jd 100% 

Bagi blogger yang ingin meningkatkan nama blog. EFG sangat2 membantu. EFG sebagai ruang terbuka bg semua...blogger tak Kira femes atau tidak dan hanya masa anda yg diperlukan. EFG Ada logo yg cantik ada Baju yg tertulis nama blog dan domain blog. Rasa bangga tak? 

Segala nasihat Dan teguran jadikan pengajaran... EFG juga sebagai 1 family yg besar jangan pandang rendah pada diri... Tepuklah Dada... Tanyalah hati..EFG sentiasa dihati.

6. Pcl
Pcl memang suka kepada sesuatu yang boleh menaikkan martabat blog dan ukhuwah bloging dengan cara terbaik bukan sekadar singgah blog rakan, baca dan komen . Nak juga lebih dari tu dalam memberi dan menerima teguran untuk kebaikan.

Bila nampak group efg wujud, tak fikir panjang terus offer diri nak join sama.
Rakan blogger sama naik dengan pcl kebanyakkan sudah bersawang blognya, kenapa? sebab tak ada semangat, tak ada geng nak saling memberi sokongan.

Bila tengok EFG pada mulanya melalui kaedah exchange feed ini 
harapan pcl boleh berkawan rapat lagi dengan muka baru/ newbie yang pangkat adik/anak.
Penyampaian blog masing-masing berbeza..

#BukanSembangKosong, ilham untuk semangat memberi dan menerima dalam #EFG. Semuanya positif kecuali satu, dua cara antara kita tetap berbeza namun saling hormat dan kasih tetap ada. Alhamdulillah.

7. Kak Lya
Cuti sakit. Get well soon kak lya.

8. Ewan
-ukhuwah
Dengan sertai efg ni, ukhuwah lebih terjalin di antara semua orang. rasa seperti di dalam 1 keluarga yang hanya cuma di alam maya

-ilmu
selain ukhuwah yang terjalin, dapat juga menimba pelbagai ilmu yang sebelum ini memang zero dan dahulunya pakai hentam sahaja bila buat entri. Dengan adanya kelas tatacara penulisan SEO, template, kita dapat pelbagai ilmu yang berguna untuk memantapkan blog masing2

-motivasi
Apabila ukhuwah mula terjalin dan di adun bersama ilmu maka akan terhasil satu semangat yang berkobar2 di dalam penulisan di blog. Motivasi yang di kongsi bersama mula meledak dan akan pula lahir peluang.

-peluang
peluang yang ada di dalam efg tidak terkata. peluang membina networking, peluang membina ilmu dan juga pelbagai peluang yang akan hadir selepas ini.
Akhir kata, Stay tune bersama EFG

9. anajingga
Mula bertanya tentang EFG dari anizz anissa.. masa tu ada sepuluh orang sahaja,ahli ke sepuluh..nak join malu sangat kerana rasa blog hanya blog picisan,namun keramahan adik2 dalam EFG membuatkan semakin hari semakin sayang.Dari hanya feed kak ana share teknik seo dengan ahli yang ada ,pastu ewan dan pcl bertungkus lumus membaiki seo blog hingga 100%,kelas dari pagi sampai malam dua hari berturut-turut.Alhamdulillah hari ini perkongsian demi perkongsian kita ada disini.Ukhuwah makin erat.Adik2 makin ramai,kak ana bagai ibu dan kakak pada semua..sayang sangat EFG .Terima kasih Irra dan Anis untuk idea EFG.

10. Leyla
Positif. Sangat membantu saya yg sangat lemah dalam berblogging. Semangat nak bloging pon rasa makin meningkat. Dulu memang tak berupdate blog. Lagi lagi bloging syok sndri. banyak tulis personal berbanding benda2 umum. Tak ambik tahu pasal seo semua. Sekarang dah tahu apa tujuan blogging. Untuk perkongsian umum. Lepas join efg baru tahu pasal seo dan pentingnya seo. Banyak ilmu yang dikongsi sesama kita. bila dalam group ni banyak peluang yang kita boleh grab. Peluang update reviews produk dan iklan. Secara keseluruhannya efg memAng awesome laa. 

11. Dayah
Rasa berada di EFG? Rasa happy sebab family efg layan mcm adik-beradik sendiri pling best bila ada masalah diorg tak tinggal kita terkontang kanting keseorangan, Diorg akan bantu kita sedaya boleh.

EFG mempengaruhi hari2 dyh dgn aura positif sbb ahli dlm efg sentiasa positif dan paling penting ukhuwah yang dibina tu buat makin sayang dgn EFG. 

Mula-mula baca pasal EFG kat blog kak anajingga. Bila baca je,terus terpaut rasa nak join tapi masih takut2. Tu yg komen kat entri kak ana pasal EFG tu. Lepas beberapa hari terdetik nak tgk balik komen kc tu. Tgk2, banyak replies kat situ.semua ahli EFG yang reply.semua beri komen positif dan ajak suruh join. So,dari situ kc nampak teamwork EFGiers kat situ. Jadi,kc pun join. And bila kc join, I was like whoaaa bestnya! Rasa tak berseorangan dalam dunia blog&dapat semangat yang luar biasa(bukan isteri luar biasa) untuk terus berblogging.

Sejak kc join EFG, banyak berlaku perubahan. Ada penambahbaikan dari segi content blog kc, SEO,template,header,permalink,Google Analytics, dan sebagainya. Tahu ape itu heading,subheading,minor heading,schedule dan sebagainya. And I was like~ thankyou Allah for giving me chance to join EFG.      
                            
 BOD yang dari semasa ke semasa makin mantap&ahli yang dari semasa ke semasa makin ramai membuatkan EFG makin meriah dan slogan EFG~Bukan Sembang Kosong makin menampakkan taringnya.

So,overall ofcourseeee its positif for me. And i hope this positivity will continue on the future inshaaAllah amin. #EFGtilljannah .

Lastlyyyy, i love all the EFGiersss- terhibur&takkan lupa dengan ketegasan comel2 pengetua kak irra29, pipi pau kak niz23 yang tak boleh lawan pipi kc, sifat ke-abang-an abg arz30 #kononnya yang separa tinggi, bakal-kahwin-dengan-doktor kak nani24,  pencinta novel yang comel bonde37 riang, pencinta mamaD PCL42, vogue dan tak kurang jemahnya kak Lya35, cikgu ewan30 yang sangat sempoi, sifat ke-kakak-an kak ana43 yang buat kc rasa kak ana kakak betul kc, si lesung pipit yg kc suka sakat lela21,  kembar yang kc sayang dayah22, cikgu yang dalam ketegasan ada kelembutannya kak sha27, penulisannya yg kc amat kagumi cc24, adik misteri yang comel tapi tak blh lawan comel kc aina18, seorg yg tabah mengharungi dugaan duduk di luar negara kak ecah24, seorg blogger yg kc hormati CN29, english power yg buat kc #jeles kak aami29, baby face #ciss kak mimin23, peng-copy pasta&pembantu polis typo tak bertauliah syira19, typo yang mencuit hati limpa usus kc kak eny32, kak jemah yang tak kurang hebatnya ketika membebel #hahah kak ain33, musuh ketat kc dalam EFG yang suka buat #lawakhambar abg fr28,baik dan mempunyai hati yg baik my dear kak khaty32, bertambah meriah dgn adanya kak azi43, kakak yg boleh dibawa jemah cik T35, sekali mengusik orang tak kurang geram juga dibuatnya KG33, diam2 ubi kentang berisi kak efa35, si cantik kak mia28, jejaka hangat #hahaha angah20, penjual shaklee yang lucu dan bersahaja abg nizam31, muka flawless i is jeles kak rara28, lemah lembut kak sue37, kakak yg kc sayangi kak mas29, papa27 yg suka typo bahaya2 #hahaha, puisi yang puitis&dpt mencairkan hati perempuan acik25, geng typo kak eny yg jeles dgn gigi kc along21, designer blog yg hebat kak mai25, berkaca mata berwajah manis kak yanie29, mummy hotttzz& sempoi kak SA37, penulisan yg bersahaja dan besttt kak amy23, sangat melayan karenah kc kak ummul31,berdarah bugiss putih kak lynda33, cantik berseri kak yoorin29, pencinta dr raden kak reena29, pencinta gigi kc #hahaha KH21.

13. Sha
www.awansayatasana.blogspot.com
Sebelum sertai keluarga EFG, Sha memang dah ada blog, update juga setiap hari, tapi update entry yang suka-suka hati. Tak ada arah tujuan. Tapi, selepas sertai EFG, baru timbul perasaan untuk berblogging dengan lebih serius.
Masa mula-mula join EFG, syarat utama adalah Exchange Feed dengan setiap ahli setiap hari. Nampak macam leceh pada mulanya, tapi kebaikannya adalah memupuk disiplin dalam diri. Selain itu, banyak ilmu-ilmu blogging yang dikongsi ahli-ahli EFG yang lain, yang rasanya susah nak dapat dengan percuma. Peningkatan pv, uv, penerapan seo dalam entry, alhamdulillah, dah tak jadi syok sendiri lagi.

I'm not good in judging people, but i believe i've made the right choice in joining EFG =)

14. cc
15. aina
www.nikainaa.com
Serius Ainaa cakap, EFG mempengaruhi secara positif setiap masa setiap hari dan setiap waktu.

kalau dulu, aina sorang-sorang je dalam blogging tapi lepas join EFG, dah ada kenalan baru, kawan baru, keluarga baru. sayang keluarga besar EFG :') . kakak-kakak dan abang-abang yang peramah dan sporting. memang sukalah dapat kenal keluarga EFG. hari-hari kalau dapat chatting dengan keluarga EFG, asyik gelak, senyum sorang-sorang dan buat hari-hari berlalu dengan cerianya.

dari segi blog pulak, sejak join EFG aina dapat belajar banyak benda yang aina tak tahu. kalau dulu, tulis blog syiok sendiri je. sekarang insha Allah perlahan-lahan secara profesional walaupun gaya dulu tu masih ada. 

uv atau pv blog, tak dinafikan ada peningkatan yang ketara. kalau dulu aina ikut pv kat blog 500+ je satu hari, sekarang dah 1000+ satu hari. itu pv dan uv kat blog lah. yang ikut GA, dulu tak ada. sejak join EFG je baru kenal dan tahu.

pokoknya, EFG memang terbaik. ini bukan auta tapi fakta. orang kata tak kenal maka tak cinta, dah kenal EFG berganda-ganda cintanya.


16. aisya
17. CN
Kerana dengan EFG CN dapat membina network antara blogger. Selain itu, banyak teknikal di dalam penulisan blog yang CN belajar dalam EFG seperti teknik SEO, mobile friendly dan CN dapat menukar template responsive sendiri dengan bantuan rakan-rakan EFG! Memang best ! Kejasama dalam EFG sangat awesome, sebarang masalah tentang blogging akan dibincang bersama. Sayang sangat-sangat EFGiers

18.Aami 
Selepas berada dlm EFG sy akan tdo xlena kalau tidak feed di mlm hari. Bgn pagi terus berkejar on laptop.. tp bagus sbb dmasa yg sama sy slalunya trs update blog... Dan yg plg penting EFG byk membantu sy dlm dunia blogging ini. Sy sememangnya br dan byk yg perlu saya belajar dlm blogging ni.. 

Detik pertemuan dgn EFG adalah seperti jodoh ketentuan Ilahi dimana slps sehari membaca tip d blog HH tentang benefit pertukaran feed sy trs bertemu group yg menawarkan khidmat bertukar2 feed..

EFG juga seperti keluarga yg sentiasa support each other n semuanya tidak kedekut ilmu. Alhamdulillah... sy syg EFG..

19. Mimin.
Memberi semangat untuk berblogging. Dan rasa pasif bila tenet slow sgt. Sbb x dpt borak kat telegram + up entri. Sebelum ni belajar berblog melalui tutorial je. Bila join EFG. Daripd 30% jadi ke 60% dlm dunia berblogging. Rasa mcm adik beradik je dlm efg. Saling membantu each other. To kak irra n BOD. Thanks terima masuk kami semua. Semua masalah adalah pengajaran utk diperbaiki semula. Go go chayokk EFG

Pertama kali jumpa banner EFG dekat blog kekniz terus hati syira terpaut nak sertai grup ni & emelkan no hp dekat kekniz..bila dapat masuk, ahli2 efg semuanya sangat ramah & sangat suka menyembang..tapi bukan sebarangan sembang.

Sebenarnya, syira memang orang yang tak tahu langsung pasal blog.*nampak sgt la syira buat blog untuk syok sendiri ..tapi, bila dah join EFG, terus jadi serius nak berblogging sambil merapatkan ukhuwah sesama insan.

Daripada belajar tentang feed sampai la belajar tentang markah penuh SEO,template cun, nak dapat trafik yg tinggi & banyak lagi memang memberikan satu kesan yang sesangatsangat positif dalam blog.

Terima kasih kepada BOD & ahli2 yang tak pernah jemu memberi tunjuk ajar,bagi tips dan sebagainya yang menjadikan kita seperti satu keluarga yang sangat happening. I is loikeeee.

Akhir sekali, syira juga dapat tahu tentang isu semasa dari EFG & dapat tahu bahasa typo yg dpt menceriakan hati yg merah,jantung yang berdegup lembut dan mulut yang sentiasa nak tersenyum.

Last but not least, thanks a lot to all of you 

21. kak Eny
www.enyabdullah.com
Efg bg semangat luar biasa kat kak eny dari segi motivation untuk terus  menulis entry di blog. Sebelum ni berblogging tanpa arah tuju.. rasa maybe ada la kot pembaca. Malu nk tonjolkan diri dikalangan  blogger lain.. nk tinggalkan komen pun segan sebab malu blog x seberapa.. bila join efg.. nampak arah tu nak ke mana..  nampak tujuan blog ni sebab apa.. efg ibarat GPS . now i can see the highway.. and where im heading to...

22. kak ain
www.dramaticuniq.com
EFG mengubah segala-galanya.. 
-Dari pada malas update kepada rajin update walaupun satu entry sehari. Dari malas nak blogwalking kepada hari2 blogwalking sebab seronok baca cerita dan entry hot-hots dari adik-beradik EFG. Dari SEO 43% kepada 100%. Dari tak tahu apa kegunaan Heading, Subheading, Permalink dan Search Description kepada tahu dan mula amalkan. Kalau up entry tak guna benda2 tu rasa rugi dan rasa bodoh sangat.. 

-Dari pada asyik menghadap handphone sebab main games dan layan fb sekarang menghadap handphone sebab layan Kopitiam dan group whatsapp Official EFG yang havoc-kelakar-kuat menyakat-typo heaven-selfie-parody-dan macam2 lagi... namun yang penting banyak ilmu. BUKAN SEMBANG KOSONG je okeyyyy.. kelas SEO pun kut by whatsapp je.. kerlasssss kau..!! FREE plak tu.. siapa nak bagiiiii oiiii... 

-Paling penting.....EFG telah merubah segala-galanya sampai saya akhirnya nekad nak TUTUP blog...!! ya, blog peribadi kesayangan saya akan saya tutup demi memberi sepenuh kasih sayang dan cinta saya kepada Aditya Roy Kapoor... ehh..ehhh.. *meroyan*..kasih sayang dan cinta saya kepada one and only blog saya kini iaitu www.dramaticuniq.com  (ehemmm...sempat promote link blog...kau adaaaa...??) hahahahaa.. 

link

23. fr
www.notapurba.blogspot.com
Pada masa saya diterima menyertai EFG, saya lihat tiada misi atau objektif jelas diberitahu. Yang saya tahu, tukar feed sesama ahli bertepatan dengan nama Exchange Feed Group itu sendiri. Mula dari situ saya lihat banyak penambahbaikan dilakukan oleh pihak BOD.

Memandangkan ia sesuatu yang baru, saya dapat lihat dan rasa ada sedikit tekanan di kalangan ahli untuk catch-up, itu memang tidak dapat dielakkan kerana ahli-ahli tidak dimaklumkan tentang intipati penuh EFG, pihak yang bertanggungjawab menaikkan EFG juga tiada pilihan selain  melakukan rombakan demi kebaikan EFG.

Saya berfikiran positif dan memandang EFG bertujuan baik. Jadi saya terus menyokong dari segi idea dan kerjasama. Pengorbanan diperlukan untuk proses kematangan. Dari situlaj, saya mula dapat lihat kesan positif yang secara natural berlaku dalam EFG. Walaupun berbeza latarbelakang dan tujuan ber-blog, masih utuh ukhwah dan jalinan persahabatan, di samping sikap professional ahli! 

Di sini, saya belajar tentang keterbukaan, perkongsian ilmu dan info tanpa rasa beban, persaingan sihat yang memberi kesan baik, perlahan-lahan saya belajar teknik seo, saya ditunjukkan jalan untuk mengemas template walaupun saya degil orangnya, tips untuk meningkatkan trafik, serta dapat nasihat tentang adab blogging dari senior blogger. Bila semua ini berlaku dalam keadaan kekeluargaan, itu yang mahal.

Saya bukan bagus dalam arena ini, tapi saya harap saya boleh jadi bagus supaya yang cuba membaguskan saya dapat bangga dengan saya,serta moga saya dapat juga sama-sama membaguskan yang lain. Saya rasa itulah sebenarnya dasar atau misi atau objektif EFG..pada yang saya nampaklah kan. Exchange Feed Group , bukan sekadar sembang kosong.

24. kak Khaty
Alhamdulillah..Khaty sebagai newbie amat terharu dan berterima kasih kerana diberi peluang berada dalam EFG kerana disini,terdapat pelbagai ilmu serta maklumat mengenai dunia blogging..khaty 100% telah mendapat impak dari EFG..semangat utk berblogging sentiasa ada dan saling bertukar pendapat diantara ahli EFG turut membantu untuk menghasilkan entry yang sangat baik..semua ahli yg cukup baik,peramah,tolak ansur,tidak lokek ilmu dan paling penting sangat cepat respon keadaan ahli dan sangat memahami..biar apa orang kata,EFG tetap terbaik!

25. Kak Azi
EFG?
a) membantu - membantu satu sama lain dalam dunia blogging
b) berkongsi - dlm 46 org ni masing-masing ada skil dan kelebihan yang boleh dikongsi. Perkongsian bukan sahaja dalam dunia blongging tetapi berkongsi juga pengalaman hidup seharian
c) ukhuwah dan networking - makin lama bersama, ikatan ukhuwah dan networking antara ahli semakin baik. 
d) bersabar - berada dalam efg kadang-kadang menuntut kesabaran yang tinggi terutama bila beribu-ribu wasap dan tg yang masuk setiap hari. 
Apapun tak rugi join efg.

26. Cik Ti
Efg terbaik sebab baru tahu erti menjadi seorang blogger. Ingatkan up entry ja blh jd blogger yg berjaya.. rupanya banyak ilmu dan rahsia yg tersembunyi.. ilmu dan rahsia ni byk belajar dlm efg. So, efg mmg +ve & awesome. In sha allah efg boleh berjaya.
28. Efa
Bila dah bersama dengan EFG semangat untuk berblog tu semakin tinggi. Sebelum ini, blog hanya diterjah dua ,tiga kali dalam seminggu. Tetapi sekarang setelah berada dalam EFG ,blog wajib diterjah setiap hari. Ditambah pula dengan adanya EFGiers yang saling bantu membantu membolehkan dunia blog ini diterajui dengan semangat dan keyakinan yang tinggi. Selain itu EFG dapat membantu mengenali dunia blog dengan lebih dekat lagi. Daripada zero pengetahuan tentang blog, sekarang dah tahu apa itu SEO, UV, PV dan banyak lagi.Thank you very much kepada EFGiers terutama kepada BOD dan cikgu-cikgu EFG yang sabar melayan kerenah anak-anak murid.Sayang semua EFGiers....

29. Mia
Setakat ni perkembangan ke arah positif. Sebelum ni tak pernah pun terfikir untuk serta kumpulan blogger ni. Dan tak pernah terfikir pun masa nak join EFG dulu situasinya sebegini. Memang perlukan komitmen. Dan komitmen itulah akan membuahkan kejayaan. Banyak belajar tentang cara nak tingkatkan prestasi blog. Belajar tentang dunia blogger yang sebelum ni tak pernah terfikir pun untuk menjadi blogger. Belajar untuk tidak menjadi blogger yang hanya menulis tentang diari sendiri dan untuk dibaca sendiri. Terima kasih pada Irra yg menubuhkan EFG dan ahli lain yang turut merancakkan kumpulan ini sehingga ke tahap yg boleh dibanggakan seperti sekarang. Terima kasih semua.

30. Angah
Sebelum ini, angah tak pernah berada dalam satu kumpulan blogger. Alhamdulillah, bila angah dapat sertai EFG , angah dapat rasakan EFG merupakan satu platform terbaik untuk blogger majukan diri. Kalau sebelum ini, angah hanya berblogging seorang diri, tanpa sebarang kumpulan blogger, tetapi sekarang,angah dapat lihat komuniti blogger yang saling membantu. Banyak yang angah dapat bila mana angah sertai EFG. In shaa Allah , angah doakan semoga EFG dapat berkembang dan maju di masa akan datang.

sangat la positif... saya letakkan diri saya blogger amatur,memang amatur sesangat... 

dari 4 followers, 10 followers,hari-hari tengok cek followers ade bertambah ke tak, kesahnya hari-hari lah down sebab takde followers pun

dah la template asal hak simple tu jer (yang disediakan blogger.com tu)

join efg automatik mula-mula bertambah 40 followers sampai laa sekarang meningkat 10 kali ganda dari mula-mula dulu

Syoknya kelas seo FOR FREE...!! mana mau caghiiii?
sampailah seo 100%. giler tak syok? Pernah tengok gambar-gambar rakan seperjuangan bisnes pergi kursus seo, dan tayang sijil kursus...berbayar??

sangat mempengaruhi hari-hariku... hari-hari terfikir nak mantapkan blog... hari-hari terfikir nak gangu-ganggu mesej pakar-pakar efg.. hari-hari terfikir kena update entry... list laju sangat korang update , baru je kite publish entry, sejam dah turun bawah kite punya blog.. tu cabaran kat diri sendiri untuk selalu update

Sebelum join EFG, saya puas baca tentang SEO.tapi tak pernah faham.UV blog hanya 200-300, tapi lepas kenal EFG, dalam masa SEHARI, SEO blog dah 100% entry selalu hits! PV pulak mencecah 1500 sehari, dan yang paling rare, pernah mencecah 7000 pv sehari.hebatkan!! Ahli ahli EFG sangat berganding bahu, jika ada masalah, mengadu je, seminit dah settle! Mmg best!!! Keep it up EFG! sayang selamanya, #bukansembangkosong

33. Sue
EFG AWESOME! sebab efgiers awesome, bangga sangat bila diri ini antara yang tersenarai dalam EFG.
Terus datang semangat nak majukan blog setelah dapat tunjukajar blogger2  pakar di kalangan efgiers itu sendiri. 
Terima kasih tak terhingga, setiap hari mesti!tak boleh tak..kena juga curi2 masa scroll WA efg, tengah banyak  problem tapi boleh lagi senyum sengih 
di WA efg itu perkara biasa.hee
Sentiasa pikir positif, in shaa Allah yang positif2 aje datang kat kita.

34. Mas
EFG sangat2 membantu kite dlm dunia blogging..semua tak kedekut ilmu, tak berkira, sabar dan sentiasa berusaha untuk memajukan blog ahli..Rasa enjoy sangat duduk dalam EFG, tergelak2 bace kerenah memasing, ada je topik nk jadikan bahan borak.. sangat mempengaruhi dlm kehidupan seharian sbb rase lebih yakin skrg ni...EFG memberikan impak positif dlm hidup kite.. 

Dalam EFG ni la PapaG dapat belajar selok belok dunia blog. Sebelum join EFG, memang sentiasa tertanya2 tentang SEO, page rank, page statistik, etc. Dan dalam EFG ni la semua itu terjawab. PapaG puas bila dpt jawapan. Lebih2 lagi bab penulisan yang menerapakan skill SEO. 

Selain itu, percambahan idea2 entri dalam EFG jugak mampu menjadi 'trigger' idea buat PapaG untuk menghasilkan entri-entri yang trbaik di Papaglamz.com. Thank to Kak Eny yang memula bagi penerangan pasal EFG kat PapaG. 

Syabas buat Mommy dan semua gang BOD yang tak pernah hilang semangat memikirkan buah-buah pemikiran baru untuk memastikan EFG terus melangkah maju kehadapan. Dan tahniah buat semua sebab menceriakan hari-hari PapaG dengan celoteh2 dan typo2 yang comel yang pastinya ia sangat menghiburkan. Dalam berhibur kita berilmu. L

36. Aku Penghibur
Terkejut dan terdapat banyak persoalan bermain di minda ramai blogger bila acik join EFG. Apakah kekuatan EFG sampai acik join ? 

Pertama adalah ukhuwah yang terjalin, mereka seperti keluarga yang besar yang selalu memberi semangat satu sama lain.
Jika di ikutkan hati memang acik sebenar-benar nak berhenti berblog tetapi tika itu ahli EFG memberi sokongan , dokongan serta ilmu yang acik pun tak tahu. Di situ letaknya nilai positif dalam diri bahawa ada yang prihatin apa yang berlaku di kalangan blogger. Di EFG tidak ada siapa hebat dan tiada siapa yang picisan.Semua sama sahaja yang buatkan kita boleh menerima dan memberi kritikan tanpa syarat. 

Selain itu , dapat menjana idea untuk memperkemaskini entri-entri terbaru.
Paling penting kekuatan backlink yang ramai tak tahu.. Hanya di EFG kita boleh dapatkan. Paling penting kita kena hasilkan entri yang terbaik..

37. Along
Alhamdulillah..rasa syukur ke hadrat ilahi. Tidak lagi rasa keseorangan di dunia bernama blog. Banyak bantuan serta sokongan, saling bantu-membantu,saling tolong-menolong. Terima kasih kerana sudi terima Along di EFG..tidak lama dahulu, rasa macam jejak kasih keluarga yang telah lama hilang. EFG sangat membantu... I'm proud of u guys n girls....

38. Mai
Sejak msuk efg ni, setiap hari mesti akan up entri dalam sehari. Ramai kawan supportive. Tak rasa lagi keseorangan dlm dunia blog . Yg penting dpt belajar pelbagai ilmu bukan saja blog tapi segala yang berkaitan dgn kehidupan dan dikongsi bersama. Alhamdulillah pv n uv blog makin meningkat lebih dr jangkaan atas tunjuk ajar sifu2 n kwn2 efg..efg the best!

39. Yanie
alhamdulillah EFG memberi impak yang positif dalam dunia blog Yanie. EFG sangat membantu Yanie dalam setting blog seperti seo dan sebagainya. Sangat bagus dalam memantapkan ilmu blogging. syukur Yanie seronok dapat pelajari ilmu dan berkenalan dengan rakan2 EFG yang tidak pernah lokek dengan ilmu blogging malah sentiasa memberi semangat untuk Yanie terus berblog.

40. kak SA 
www.suriaamanda.blogspot.com
~EFG banyak memberi aura positif dari segi pergaulan dan dah mula ada networking serta cuba belajar ilmu2 blogging walau agak slow..banyak memberi pendedahan ttg blogging, berkongsi apa sahaja cerita  baik suka atau duka..SA suka grup ni sbb ada adik2 dan kakak2 yg mampu buat SA ketawa..sbb tu walau ada masa ke xde masa ke SA cuba buat yg terbaik join semua kat sini..sgt2 berikan SA semangat utk terus blogging sbb semua x kedekut ilmu dan boleh beri tunjuk ajar...

41.Amy
Masa mula-mula tahu pasal EFG ni, rasa macam tak berapa berminat nak join. hati tu ada rasa terusik tapi masih belum berniat. tapi lama-lama nampak makin menarik perhatian. lagipun pemilik EFG blogger yang saya kenal. so, ada rasa keyakinan sikit untuk join.  masa first time join, rasa best. disapa dengan semua blogger efg. and dapat kenal ramai blogger baru. rupanya ramai lagi blogger yang tak kenal. kalau dulu rasa macam malas nak update hari-hari. tapi sejak join EFG, rasa semangat nak update entri. pv pun makin menaik sejak tak aktif Jan and Feb lepas. then, belajar pula pasal SEO and dapat kongsi ilmu mengenai template dengan blogger lain. it feels special when you can share something u know with other people. it feels good when someone has the same passion like me. hehe. so, EFG bagi kesan positif pada saya. andai ada pengaruh negatif, kita boleh sama-sama membantu mengatasi masalah tu kan.

42. kh

43. Reena
Belajar SEO itu yang menjadi tarikan reen nak menyertai EFG. Bila dah berjaya menjadi salah seorang ahli EFG, Reen rasa seronok sangat. Ahli dalam EFG semua mesra dan tak kedekut ilmu.. Yang menariknya setiap ahli saling bantu membantu menaikkan blog ahli-ahli lain... Tak tahu tentang blog.. Tanya?  Insya Allah semua akan berusaha menjawab. EFG menaikkan semangat ahli-ahli nya buat entry.. Feed blog setiap hari.. Naikkan UV/PV... ALHAMDULILLAH.. Hasilnya. Sifat positif berblog ditanam dlm diri.. Semangat setia kawan dah macam semangat adik beradik.

44. ummul                      

www.housewifearts.blogspot.com
Alhamdulilah,setelah lebih dari seminggu diterima sebagai keluarga baru EFG.semuanya positif..dalam masa seminggu sahaja banyak ilmu tentang dunia blogging dipelajari.semangat kesemua ahli untuk membantu satu sama lain sangatlah mengharukan,gembira dikelilingi mereka-mereka yang tak lokek ilmu,membantu ummul dan ahli-ahli baru yang lain.Dengan keramahan semua ahli rasa seronok menyertai EFG.walaupun whsapp tak berhenti,tapi tak menganggu aktiviti harian.Jadual feed juga sebenarnya melatih ummul lebih berdisplin.Moga EFG terus maju dan dapat beri aura positif pada mereka yang ingin menceburi dunia blogging secara serius.

45. Yoorin

www.yoorinmelacolea.blogspot.com
Mulanya sangka EFG hanyalah komuniti seperti komuniti blog yg lain..tp ternyata silap.. EFG banyak mengajar lagi2 yoorin blogger baru . 
Dari EFG jugak belajar banyak tentang blog.. siap ada buat kelas lagi.. semua sudi berkongsi pengalaman..rasanya dapat eratkan hubungan komuniti tu sendiri.. Lagi 1..EFG pentingkan displin..contohnya setiap hari kena feed rakan EFG yg lain..dan akan dipantau oleh BOD.. macam tu laaa nak didik kami ni berdisplin tentang feed dan update blog.. sudah tentu ianya positif.. suka sangat..dah nekad bulan ni capai target hari-hari nak up entry.. positif ke tidakk?? Mestilahh.


46. Kak Lynda
www.pinky-lynn.blogspot.com
Saya sangat positif dgn EFG:
-Ilmu blogging. Semua tak kedekut. Ada kelas khas pulak tu.
-Displin kan diri.
Berlumba-lumba nk update entri. Dah nama blogger kene update. Tp, bila tak de geng..kelaut. 
-Blogwalking
syioook bw blog kawan2. Mcm gi ziarah.
-idea
bila blogwalking. Penulisan kita pn boleh di perbaiki. 
-Tambah kenalan
Bila g event ada geng topik borak.