Breaking

LightBlog


Wednesday, April 29, 2015

Manusia bersifat tanah kenapa perlu sombong melangit


Tinggi mana pun kita berjaya ingat jangan hina pada yg bawah...
Allah berikan kejayaan bukan untuk kita lupakan Dia. Tapi, agar semakin dekat kita kenali, cari dan makin sujud menyembah-Nya. Agar kita sedar bahawa kita tak punya apa-apa. Semua hanya pinjaman saja.
"Dan bermula dari kegagalan itulah yang buat kita jadi manusia. Jadi hamba. Bermula dari bawah. Bersifat tanah dan tidak bersifat langit. Agar tahu erti berada di pandangan orang hina. Supaya kita sentiasa Sedar Diri agar tak buta dengan kejayaan sementara dunia.
Tahu tak?, walaupun tak nampak dengan mata kepala kita sendiri, sebenarnya Mak Ayah kita menitiskan air mata dalam diam kerana kita...
Dalam kubur, lebih ramai yang bersedih kerana gagal berusaha untuk jadi orang yang Beriman ketika di dunia. "

Take note : Entri nie ditulis untuk sekadar peringatan buat diri sendiri. Tidak terniat untuk mengutuk, mengata, mengcerca, menghina, memerli, mengbambu dan segala macam -meng- yang berkaitan dengan sifat-sifat negatif yang lain. Sesungguhnya kita sebagai hambaNya, tidak mampu untuk lari dari melakukan kesilapan. Ingatlah, belajarlah dari kesilapan yang telah kita lakukan. Belajarlah untuk jadi lebih matang dan beriman dalam kehidupan ini. Wassalam.

8 comments:

  1. http://sitiyangmenaip.blogspot.com/2015/04/giveaway-sayang-by-scha-nazri.html
    datang singgah nak ajak join segmen.. nanti CT datang lagi yee..

    ReplyDelete
  2. tak perlu sombong sebab kita semua sama :D

    ReplyDelete
  3. Blogwalking... jemput singgah blog cik bell ya www.dhiyaafraabella.com :)

    ReplyDelete
  4. errr....kaitan gambar dengan cerita....??
    hehehehehee... btw, monkey tu comel.. tu je nak komen.... :)

    ReplyDelete
  5. Kak CC... i like this statement : "Bersifat tanah dan tidak bersifat langit"... Perkaar ni yang banyak manusia lupa... nice :)

    ReplyDelete
  6. hmmm, deep sangat entri ni...semuanya memang pinjaman. xde apa milik kita. kita punn sekejap je di muka bumi

    ReplyDelete
  7. no need to arrogant bak kata omputih..hihi.

    ReplyDelete

About Me

My photo

Cik Candy adalah pemilik blog http://cikcandysour.blogspot.com. Ini adalah akaun kedua. Akaun pertama diberinama Cik Kejupenyet dan pemilik blog http://akukaudansesuatu.blogspot.com.

|CIK KEJUPENYET II | asal negeri penyu | lepak sepang | student | chargeman A1 | blogger | gemar merapu & merepek | bukan jual kerepek |
Adbox